fbpx

Bezpečnostní události 19. – 25. října 2015

Bezpečnostní události 19. – 25. října 2015

Bezpecnostni monitor

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova je Rusko ochotné podpořit vzdušnými údery protirežimní Svobodnou syrskou armádu a spolupracovat s dalšími opozičními skupinami, které se přesvědčivě postaví proti terorismu. Syrská opozice však žádá Moskvu, aby zastavila bombardování pozic bojovníků proti syrskému režimu.

Někdejší americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová znovu stanula před zvláštním výborem Sněmovny reprezentantů. Celkem jedenáct hodin vypovídala o útoku na americký konzulát v libyjském Benghází před třemi lety, při němž zemřeli čtyři Američany včetně velvyslance. Clintonová odmítla, že by její úřad pochybil. Podle demokratů byla diskuze účelovou akcí se snahou poškodit jejich kandidátku na prezidentku.

Fundamentalistická organizace Islámský stát v pátek zveřejnila první video, na němž vyhrožuje Izraeli a všem Židům. Maskovaný terorista na něm mluví hebrejsky s arabským přízvukem. Video je součástí širší mediální kampaně ISIS na podporu teroru.

WikiLeaks zveřejnila dokumenty z osobní e-mailové schránky šéfa CIA Johna Brennana ještě z doby před jeho nástupem do funkce.  Některé zprávy se však týkaly zpravodajských projektů a pojednávaly například o návrhu zákona o omezeních výslechových metod. Na osmačtyřiceti stránkovém dokumentu jsou osobní údaje sepsané před sedmi lety, kdy Brenned ověřoval své předchůdce.

Poslední vězeň svědomí, který zneuctil vůdce revoluce, opustil kubánskou vazbu. Výtvarný umělec Danilo Maldonada přezdívaný El Sexto tam čekal deset měsíců na soud kvůli tomu, že na dva vepře napsal jména Fidel a Raúl. Maldonada může být jeden z desítek vězňů, které Kuba propustila na základě tajných jednání se Spojenými státy.

Lékaři bez hranic museli okamžitě ukončit aktivity v samozvané Doněcké lidové republice. Bez udání důvodů o tom rozhodla Humanitární komise DLR. Lékaři nyní apelují, aby komise akreditace v zájmu tisíců lidí přehodnotila. Jen za poslední půl rok například lékaři vyšetřili zhruba pětaosmdesát tisíc lidí ve čtyřiceti mobilních klinikách.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře