fbpx

Bezpečnostní události 26. – 1. listopad 2015

Bezpečnostní události 26. – 1. listopad 2015

Bezpecnostni monitor

Před vchodem odpálili dvě nálože, poté zaútočili přímo v hotelu. Tato akce islamistické milice Šabáb v centru somálského hlavního města Mogadiša si vyžádala nejméně patnáct obětí. Útočníky zlikvidovaly bezpečnostní síly v hotelu.

Vztahy mezi Evropskou unií a Běloruskem se nejspíš zlepšují. Na konci srpna autoritářská země údajně propustila všechny politické vězně. V tomto důsledku se rozhodla Rada EU pozastavit na čtyři měsíce sankce vůči většině běloruských politiků a podnikatelů. Zákaz cestování nebo zmrazení majetku se týkalo například i prezidenta Alexandra Lukašenka.

Američané nasadí své první pozemní jednotky v Sýrii. Pět desítek příslušníků speciálních jednotek poskytnou výcvik, poradenství a asistenci umírněným povstalcům.

Nynějšího cvičení Severoatlantické aliance Trident Juncture 2015, které se koná ve Španělsku, Portugalsku a Itálii až do 6. listopadu, se účastní také ruští pozorovatelé. Velitel cvičení, generál Hans-Lothar Domröse, doufá, že toto pozvání přispěje k budování vzájemné důvěry. Mimo Rusko pozvalo NATO pozorovatele například z Běloruska, Kolumbie, nebo Salvadoru.

Rakousko je další zemí po Maďarsku, které vybuduje plot na svých hranicích s cílem kontrolovat příliv uprchlíků. Podle ministryně vnitra Johanny Miklové-Leitnerové není budování na hranici se Slovinskem časově ohraničené a neznamená uzavření hranic státu.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře