fbpx

Ne Západu i migrantům. České domobranectví 2016

Ne Západu i migrantům. České domobranectví 2016

Události posledních dvou let, zejména válka na Ukrajině, teroristické útoky v Paříži a migrační krize, přinesly do veřejného prostoru otázky bezpečnosti státu. Téma rezonuje v české společnosti docela silně. Důkazem jsou nejen emocionální debaty na sociálních sítích, ale také iniciativy a zárodky domobran, které chtějí reálným či domnělým hrozbám čelit.

Profil Národní domobrany na síti Facebook. Zdroj Národní Domobrana

Profil Národní domobrany na síti Facebook. Zdroj Národní Domobrana

Mediálně populární Československé vojáky v záloze není potřeba blíže představovat. Nicméně zajímavý je vývoj této iniciativy. Impulzem pro její vznik se stalo propuknutí války na Ukrajině a proklamovaná hrozba vojenské konfrontace Severoatlantické aliance s Ruskem. Do čela organizace se postavil podplukovník v.z Marek Obrtel, který se zviditelnil otevřeným listem českému ministru obrany. Dopis obsahoval kromě kritiky zločinecké politiky NATO, USA a Západního světa také žádost o odejmutí svých vyznamenání z operací Armády ČR pod hlavičkou Aliance.

Iniciativa ve své prvotní podobě dlouhé trvání neměla, ačkoliv nasbírala za krátkou dobu na svých facebookových stránkách více než 6000 příznivců. Po osobních rozporech mezi zakladateli, enormní názorové roztříštěnosti příznivců a frustraci z neschopnosti přelít aktivity z virtuálního světa ve větší míře do praxe se odčlenilo „tvrdé jádro“. To založilo skupinu Českoslovenští vojáci v záloze za mír.

Web iniciativy Českoslovenští vojáci v záloze za mír. Zdroj: Českoslovenští vojáci v záloze za mír.

Web iniciativy Českoslovenští vojáci v záloze za mír. Zdroj: Českoslovenští vojáci v záloze za mír.

Nová iniciativa pod vedením Obrtela si našla nové nosné téma. Tím je migrační krize. Členové volají po ochraně nebo uzavření hranic. Také se objevují výzvy k zformování hlídek domobrany. Není proto překvapením, že se skupina dostala do zostřené pozornosti médií i bezpečnostních složek.

Pod vznikajícími tlaky a rozpory v dalším pokračovaní se „noví“ vojáci v záloze znovu štěpí. Obrtel rezignuje na svou funkci a ohlásí rozpuštění iniciativy. To se ovšem neuskuteční a skupina vyvíjí své aktivity dál. Aktuálně participovala na organizátorském zabezpečení sobotních pražských demonstrací.

Hlavně apoliticky
Cesta Marka Obrtela však neskončila. Před několika dny společně s podnikatelkou Nelou Liskovou a poručíkem v.z Františkem Krejčím ohlásili vznik Rady Národní domobrany, čímž se de facto napojili na rozběhlou iniciativu NE Bruselu – Národní demokracie.

Podpora domobranectví strany Nádoní demokrace. Zdroj: Expres.cz

Podpora domobranectví strany Nádoní demokrace. Zdroj: Expres.cz

Strana od léta rozbíhala a koordinovala projekt domobrany včetně jeho propagace a šíření metodických pokynů. Obejít nelze ani personální propojení v momentě, kdy je člen rady domobrany Krejča zároveň členem kontrolní rady Národní demokracie. To ovšem nebrání tomu, aby se Národní Domobrana prezentovala jako apolitická a nadstranická občanská iniciativa s cílem bránit domovy občanů, udržet společenskou stabilitu a územní integritu republiky a v případě neschopnosti naplňovat tyto úkoly ze strany státních bezpečnostních složek.

Ideové ukotvení výše zmíněných skupin je velice rozmanité, proto je nelze jednoduše zhodnotit. Popsat lze alespoň jisté všeobecné tematické průsečíky. V případě Vojáků v záloze je zřejmý nostalgický sentiment za bývalým režimem shrnut v hesle Lépe již bylo. Silnou roli mají témata odmítaní NATO, USA a EU. Ve skupinách rezonuje kritika současné vlády, především osoby Bohuslava Sobotky. Pojmenovat lze také silně negativní vymezení k všeobecnému polistopadovému vývoji země.

Neméně živým tématem je odmítání islámu a samozřejmě migrantů. V oficiálních prohlášeních a memorandech skupin tyto věci zpravidla nenajdeme a pokud ano, tak jen v náznacích. Národní domobrana se tam zaštiťuje spoluprací s bezpečnostními složkami, právním řádem ČR a občanským aktivismem. Vedení popsaných skupin si zřejmě dobře uvědomuje „tenký led“, na kterém by se ocitlo jakožto představitelé vojensky organizovaných a otevřeně antisystémových skupin. Takové „apolitické“ a státům de facto nakloněné sebe-vymezení se je ostatně pro Národní domobranu i Československé vojáky v záloze nutností, také z důvodu zmiňované názorové rozmanitosti členů i sympatizantů.

Rozvážně a bez kalašnikovů
Skupiny spojuje fakt, že mobilizují na tématech či hrozbách přicházejících zpoza hranic a současně čerpají podporu ze segmentů populace frustrovaných ze své socio-ekonomické situace. Z důvodu absence zásadních etnických nebo náboženských dělících linií čí územní koncentrace nespokojených občanů, není v dohledné době reálné vyhrocení situace a manifestace například v podobě vyzbrojených a akceschopných domobran.

Centrum Klinika po útoku. Foto: Karel Gargulák

Centrum Klinika po útoku. Foto: Karel Gargulák

Pozitivně můžeme hodnotit fakt, že Ministerstvo vnitra nezavírá nad vzniklou situací oči a zahájilo projekt Bezpečnostní dobrovolník. V reakci na něj byl zrušen spolek Domobrana.cz okolo Michaela Modera.

I nadále je pak zcela jistě potřebné bedlivé sledování varovných signálů, jako je například násilí na demonstracích. Žhářský útok na centrum Klinika nechť je varovným prstem, kam až můžou živelné nepokoje eskalovat. Politici by také měli mít na paměti, že situace si žádá rozvážné postoje a ne bonmoty o kalašnikovech.

19 comments
Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

19 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    9. 2. 2016, 19:52

    „Žhářský útok na centrum Klinika nechť je varovným prstem, kam až můžou živelné nepokoje eskalovat.“

    Proč tak dramaticky? Pár vysklených oken ve vybydleném objektu. Škoda nula nula nic. Žádná zápalná lahev se na místě nenašla, nic neshořelo. Pravicoví extremisté mlátí levicové extrémisty a levicoví extrémisté mlátí pravicové extrémisty, ale – budu-li parafrázovat komisaře Grimauda z Policajta nebo rošťáka – tomu se nedá říkat nepořádek…

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Matej Kandrík@Dušan Rovenský
      9. 2. 2016, 20:14

      Symbolický význam niekedy ďaleko presahuje významom praktický stav vecí, myslím , že je to bude aj tento prípad. V inej atmosfére a kontexte by nebol problém vnímať útok ako v zásade neškodný vandalizmus.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Dušan Rovenský@Matej Kandrík
        19. 2. 2016, 11:39

        Autonomnímu sociálnímu centru Klinika nemůže Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových prodloužit smlouvu o bezplatné výpůjčce domu v Jeseniově ulici na Žižkově. Stavba byla podle informací stavebního úřadu Prahy 3 zkolaudována jako plicní zdravotnické zařízení a prodloužení výpůjčky Klinice je vzhledem k její činnosti v rozporu se zákonem… K fungování Kliniky se starostka Prahy 3 Vladislava Hujová staví nesouhlasně. Podle ní se jedná o místo střetů pravicových a levicových extremistů a ohrožuje obyvatele městské části.

        http://zpravy.aktualne.cz/regiony/praha/klinice-nemuzeme-prodlouzit-najem-tvrdi-urad-praha-3-budovu/r~74fb4898d6f011e5a0ca0025900fea04/

        REPLY
      • Profilový obrázek
        Dušan Rovenský@Matej Kandrík
        7. 3. 2016, 10:47

        Ještě dodatek. Když už zaznělo „A“, tak by bylo dobré, aby zaznělo i „B“. Bez toho totiž není obraz kompletní.

        „Reportérům zpravodajské agentury AKTU.cz se podařilo získat téměř dvouhodinový audiozáznam ze sociálního centra KLINIKA, který jasně dokazuje, že kromě sociálních programů, veřejného promítání filmů, se zde scházejí i levicoví extremisté, kteří domlouvají taktiku proti policistům na demonstracích. Podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše je to mimo jiné jasným singnálem o radikalizaci levicové scény a jasném útoku na princip demokracie“

        http://www.tisen.tv/2016/03/video-mame-nahravku-z-kliniky-na-zizkove-extremiste-tam-domlouvaji-taktiku-proti-policii-na-demonstrace/

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Ivo@Dušan Rovenský
          7. 3. 2016, 21:27

          Zajímavé video.

          Nicméně i bez jeho znalosti nebylo úplně nemožné podobné skutečnosti odvodit. Stačilo kouknout na dříve zveřejněnou fotografii knihovničky v Klinice a hned bylo jasné, kolik uhodilo…

          Krajní levice a pravice nepředstavují opačné póly přímky politického spektra. Jsou to konce podkovy – ve skutečnosti jsou si velmi blízko…

          REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Dušan Rovenský
      10. 2. 2016, 9:24

      Jinak jsou u nás pravicoví, levicoví i jiné extrémisti naprosto v pohodě. Do ozbrojených složek je nevezmou, v případě branné povinnosti by asi byli sice odvedeni, ale nebyli by povoláni. To se běžnému občanu nestane, Chudák Fráňa Šrámek, tomu anarchismus byl k ničemu, do 1. světové války musel tak jako tak.

      REPLY
    • Profilový obrázek
      Aurelius JR@Dušan Rovenský
      10. 2. 2016, 21:33

      „časy jsou zlé, Kamile.“ :-D
      https://www.youtube.com/watch?v=qblybjAz-40

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Schneider
    9. 2. 2016, 23:40

    Migrační tsunami nezačala sama od sebe, to by příliš připomínalo zázračné početí apod. Kdo se migrací vážně zabývá, ví, že důvody pro ni existují stále, ať se nám to líbí, nebo ne. Na jejich oslabení je nutno pracovat v prvé řadě. Avšak bude velmi prozíravé s předstihem a klidně se začít připravovat na horší časy. Stát by měl organizačně sjednotit aktivity těch, kteří jsou schopni přispět k fyzické bezpečnosti ve veřejném prostoru, ať už mají geopolitické názory jakékoliv (ovšem s tím omezením, že hnědá byla, je a bude zakázaná).
    Když stát tento potenciál nevyužije, bude jednou špendlíčkem hrabat – a co hůře, bude mít problém s vlastními extremisty (podobný, jaký musela před pár lety začít řešit š“b).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Aurelius JR
    10. 2. 2016, 21:40

    Aktivity výše zmíněných osob vnímám jako nastavení zrcadla směrem k neschopným a nerozhodným politikům, kteří své stanoviska nedokáží a nebo neumí zaujmout. To je vše co tu situaci vyhrocuje.
    Stačí se podívat do historie za posledních dvěstě let až po poslední období po roce 1989. Zkuste si položit otázku čemu vděčíme za to, že mluvíme Česky, Slovensky, nemusíme chodit zahaleni nebo se zdviženou pravicí. Nikdo nás nediskriminuje pro víru nebo nevíru. Nemáme tu problémy s otroctvím a prací dětí, kriminalita a bezpečnost ve městech se pořád drží ještě v rozumných mezích. (až na nějaké provokace komanda pane neBakaláře Chovance)
    Až na vyjímky se tu máme moc dobře a moc takových slušných míst na světě už neexistuje. To vše tu někdo bránil a musí bránit, je chybou, že tak nečiní námi zvolení zastupitelé a zkouší se na tom přiživovat kde jaký zkrachovalý lampasák.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Robert
    11. 2. 2016, 3:39

    Tahle partička umí pobavit. Doporučuji navštïvit jejich stránky:

    http://www.narodnidomobrana.cz/

    Jejich jakoby tiskovka nemá chybu. Genzer se Suchánkem jsou vedle nich tragédi. Opravdu vydržet jejich plky dá zabrat. Tak snad už jen dobře se bavte ;-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    einstein
    11. 2. 2016, 20:50

    no váhám, zda mezi Vás vůbec patřím?, nechápu….Vy tu necháte psát Pernicu a jiné proruské neonacisty? aby byla jasná premisa, tenhle neonacista , rusofil, učí na vysoké škole, doprovázel prezinta ČR na oslavy konce 2. sv. války a podporuje neofašistu Putina? /mimochodem jako jediný z Unie/ já jsem jako syn vojáka z povolání/ na vojně můj otec zůstal jako furťák od roku 1947 do důchodu /npr. 1976/ já sám jsem na ZVS nastoupil v roce 1971..až 1973 na útvaru 3268 Bechyně /25vojáků z povolání- technici/ a cca 5 základáků každý rok , /Jo, abych nezapoměl, půlka útvaru umřela, spadli s vrtulníkem při letu na cvičení /např můj nejvyšší velitel mjr. Oškrobaný, +dalších 8 důstojníků../no, ostatně odkazuji na publikaci „létání v Bechyni“…cca 2500 výtisků jo, a já jsem si to jak profík užil, od 10 let jsem chodil do radiokroužku, pří ODPM Plzeň, pak jsem se stal členem ČRA. /0K1 VPN, kolektivka/ morze 60 za min/ dodnes to dám…/…střílel jsem standart malorážku – svazarrm střelnice Doubravka , no to se samozřejmě chlubím, ale když to bude nutné, /a na jakékoliv „delší“ hlavňové zbrani budu mít dioptr /mířidla 2 kroužky ev. optiku a termo v noci/ tak jsem schopen cokoliv trefit.. Jo jo, proč to vlastně píšu, na vojně jsem opravoval a nastavoval RL P35 to byly 400 KW rl středního dosahu cca kruh o poloměru 400 Km , dělal jsem to na letištích Bechyně, Líně a Pardubice /pro profíky upřesňuji, Líně dálná nad kopcem 2 km od Dobřan…No, o tom co jsem dělal potom se nebudu dál zmiňovat, ale na rozdíl od toho „dementa“, Pernici, který o technologii nemá ani tušení o politologii a historii taktéž a učí to /komp má jen proto, aby mohl zapsat formální zápočet/ též Brázda/Pzeňská fakulta/, atd. považuji za nutné,že mají neustále studovat, historii, technologii, matematiku, sociologii a další a pak sem mohou něco psát . to myslím v souvislosti s tím, že z toho dělali diplom měli oponenta a řídícího DP……akorát tu čtu lidi, kteří když dostali diplom. tak to je pro ně konečná a dál už nic nemusí….

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@einstein
      12. 2. 2016, 7:35

      Vážený Cvachsteine, těší mě, že jste se za celý svůj život jako syn vojáka z povolání naučil číst a zde podal také důkaz, že i psát, a čtete i mé příspěvky na tomto blogu. Dokonce Vás ty texty nenechávají ani chladným, ba dokonce ani klidným. Jakákoliv reakce od čtenáře vždy potěší, je to důkaz, že text byl přečten a byl tak splněn jeho účel. V tomto ohledu děkuji. Pokud jde o ostatní Vámi zmiňované skutečnosti, navrhuji Vám spojit se s poslancem Chalupou (http://www.novinky.cz/domaci/394572-poslanec-chalupa-planuje-obnovit-svazarm.html). Vzhledem k jeho poslední iniciativě, ANO, mohli byste si rozumět.

      REPLY
    • Profilový obrázek
      AureliusJR@einstein
      12. 2. 2016, 19:08

      Pane Einstein, prskáte tu jako starý magnetron, máte tolik šumu na trase, že budete koherentní leda s Františkem Koudelkou z STS Chvojkovice Brod.
      Buďte rád, že tu můžeme takto diskutovat, co nevidět nám to svaz evropských komunistických republik zatrhne.
      To měl náš prezident stát při oslavách výročí vítězství vedle lhajiciho Tuska nebo vedle zástupců zemí, který nás prodaly nejdříve Hitlerovi a následně Stalinovi? To že byl jediný z EU nedělá ze zbytku představitelů EU svatoušky a lháře. Podivejte se na wikileaks, jak tu pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí.
      Evidentně pamatujete komunismus, to Vám nevadí, že nám tu EU rozkazuje mnohem více než rusové za dob RVHP a mluvi nám i do toho co nazývat máslem?

      REPLY

Nejnovější komentáře