fbpx

Bezpečnostní události 29. února – 6. března 2016

monitor

Americké námořnictvo ukazuje svaly.  Vlajková loď 7. flotily, dva torpédoborce, dva křižníky a letadlová loď USS John. C. Stennis vpluly do sporných vod Jihočínského moře. Experti spekulují, že se má jednat o reakci na čínské rozmístění moderních baterií protiletecké obrany na Paracelových ostrovech. Obě strany se obviňují z militarizace regionu.

Bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva byl zadržen policií ve spojitosti s vyšetřováním korupčního skandálu ve státem vlastněné ropné společnosti Petrobras. Ten otřásá nejvyšší brazilskou  politikou již několik let. Exprezident da Silva je v zemi stále velice vlivná a oblíbená osoba a netají se ambicemi ucházet se o prezidentské křeslo znovu.

V africkém Džibuti bude stát první zámořská vojenská základna Číny. Výstavbu podpůrné infrastruktury oficiálně potvrdilo čínské ministerstvo obrany. Základna má sloužit pro lodě participující na protipirátských misích.

Počet obvinění příslušníku peacekeepingových misí OSN ze sexuálního zneužívaní roste. V roce 2015 bylo vzneseno 69 obvinění, přičemž skoro třetina z nich pochází ze Středoafrické republiky. OSN z tohoto důvodu přislíbila stažení více než 100 příslušníku mise v zemi.

Lov začal. Příslušníkům amerických speciálních sil Delta Force operujícím v severním Iráku se povedlo zajmout prvního příslušníka organizace „Islámský stát“. Po výslechu americkými představiteli bude předán do rukou iráckých úřadů. Jednotka má za úkol eliminovat nebo zajmout vybrané prominentní členy IS.

Švédsko a Finsko vedou intenzivní bilaterální rozhovory o prohloubení vojenské spolupráce. Ministři obou zemí nevylučují do budoucna uzavření formálního obranného paktu, čemuž nyní brání některé ústavní formulace jak ve Švédsku, tak i Finsku.

Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře