fbpx

Bezpečnostní události 21. – 27. března 2016

Bezpečnostní události  21. – 27. března 2016

monitor

Nejméně 65 mrtvých a přes 300 zraněných si vyžádal sebevražedný útok v pákistánském městě Láhaur. K výbuchu došlo v městském parku a většina obětí jsou ženy a děti.

Egyptské nevládní organizace zaměřené na podporu lidských práv čelí vyšetřování kvůli obvinění z přijímání peněz ze zahraničí a destabilizace země. Dotčeným organizacím byly zmrazeny účty a jejich představitelé nemohou vycestovat.

Řecká policie rozbila skupinu padělatelů osobních dokumentů, která falšovala doklady pro žadatele o azyl. Zatčeno bylo šest osob.

Burundská povstalecká skupina FOREBU se přihlásila k atentátu na  generálporučíka Dariuse  Ikurakureho. Skupina otevřeně volá po svržení vlády prezidenta Pierra Nkurunzizy. Zemi hrozí znovuobnovení občanské války, která byla ukončena v roce 2005.

Turecký prezident Erdogan ostře kritizoval účast zahraničních diplomatů na kontroverzním soudu s novináři opozičních novin. Ti jsou obviněni z pokusu o svržení vlády kvůli publikaci videonahrávek naznačujících účast tureckých tajných služeb na dodávkách zbraní do Sýrie v roce 2014.

Čínské námořnictvo se zapojí do mezinárodního cvičení v indonéských vodách, kterého se zúčastní také Rusko a Spojené státy. Cvičení začne 12. dubna a bude zaměřeno na spolupráci při záchranářských akcích.

Kyrgyzstán stáhl své jednotky ze sporné oblasti hranic s Uzbekistánem. Napětí mezi oběma zeměmi vystoupalo po prohlášení kyrgyzského prezidenta, že Uzbekistán se snaží skrze posilování svých jednotek ve sporné oblasti destabilizovat Kyrgyzstán.

Velká Británie nakoupí devět letounů Boeing P8A Poseidon. Londýn tak chce posílit své protiponorkové schopnosti. Obchod již schválila americká vláda.

Právník zajatých ruských vojáků na Ukrajině byl zavražděn. Tělo Jurije Grabovského, který byl nezvěstný od začátku března, bylo nalezeno na pozemku bývalého družstva. Neslo stopy mnoha poranění, včetně střelných, a na noze mělo připevněnou výbušninu. Ve spojení s případem byli zadrženi dva muži.

Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře