fbpx

GLOBSEC 2016: Špičky svetovej bezpečnosti sa opäť zišli v Bratislave

Migrácia, terorizmus, brexit, protizápadná propaganda a mnoho ďalších. V znamení týchto, ale aj iných tém hýbajúcich súčasným svetom, sa niesol už jedenásty ročník bezpečnostnej konferencie GLOBSEC v Bratislave, ktorá tento rok pripadla na 15. až 17.apríla.

Diskusia na GLOBSECu. Foto: Dominik Plávka, On War | On Peace

Bránami bratislavského hotela hosťujúceho celú udalosť prešlo podľa organizátorov spolu vyše 1100 hostí.  Okrem analytikov z rôznych think-tankov, odborníkov z praxe alebo vyslúžilých politikov z celého sveta, sa konferencie zúčastnila napríklad aj súčasná chorvátska prezidentka Kolinda Grabar-Kitarović alebo nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen. Záštitu nad celým podujatím prezval slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý okrem iného predniesol aj otvárací príhovor.

Organizátori vystavali štruktúru GLOBSECu na niekoľkých platformách. Jednou z nich je tzv. keynote, v rámci ktorej napríklad nemecká ministerka obrany predniesla krátky príhovor na tému súdržnosti a zodpovednosti Európy v súčasnom svete. Okrem súčasných výziev akým čelí dnešná Európa (Rusko, ISIS, migračná kríza alebo brexit), zvýraznila fakt, že Európa si nemôže vybrať medzi ľudskosťou alebo bezpečnosťou. Podľa nej si musí vybrať cestu, ktorá kombinuje tieto obe skutočnosti. Rovnako aj podotkla, že Nemecko je pripravené prevziať zodpovednosť za vedúcu úlohu v Európe.

Druhým „kľúčovým“ príhovorom bol reč jordánskeho ministra zahraničných vecí Nassera Judeha. V skratke opísal nie moc pozitívnu povahu výziev, ktorými Blízky východ prechádzal počas ostatných rokov. Súčasné svetové dianie, terorizmus a extrémizmus, opísal ako tretiu svetovú vojnu, avšak vedenú inými prostriedkami. Podľa neho je islam používaný na obhajovanie násilia a v rámci samotného náboženstva prebieha vnútorná vojna, kedy väčšina moslimov je zahnaná do kúta. Napriek týmto problémom však nachádza znaky nádeje prezentované zmiernením bezpečnostnej situácie v Líbyi a zastavením ďalšieho rozpadu v Sýrii a Jemene.

GLOBSEC Chat s Madeleine Albrightovou. Foto: Dominik Plávka, On War | On Peace

Medzi ďalšiu platformu patria panely, v ktorých niekoľko diskutujúcich prezentuje svoje názory na danú tému. Na tému budúcnosti NATO a čo prinesie tohtoročný summit vo Varšave diskutovali aj poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski a predseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel. Obaja sa zhodli na stále prítomnej dôležitosti tejto aliancie a zdôrazňovanie dialógu medzi jej členmi a nečlenmi. Poľský zástupca okrem iného vyslovil tvrdenie, že Rusko patrí medzi existenciálne hrozby, pretože môže zničiť krajiny. Generál Pavel vyzdvihol úlohu Európskej únie – poskytujúca stabilitu a NATO – poskytujúce bezpečnosť. Tá však bez stability existovať nemôže.

V inom paneli o Sýrii Alexander Vershbow, námestník generálneho tajomníka NATO, poznamenal, že aliancia by mohla pomôcť vyriešiť tamojšie problémy asistovaním miestnym členom a regionálnym partnerom. Avšak samotné vyriešenie krízy musí ležať na pleciach krajín v regióne, kedy doslova hovorí, že „to nemusí byť Západ, kto zachráni Blízky východ, Blízky východ musí byť schopný zachrániť sa sám“.

V paneli o migrácii chorvátska prezidentka hájila svoju krajinu, ktorá sa snažila poskytnúť čo najviac pomoci pri riešení migračnej otázky. Na druhej strane však sama zdôraznila, že aj sama ako žena sa obáva, čo môže spôsobiť príliv takého veľkého počtu ľudí inej kultúry, ktorí môže mať iný postoj k ženám. Poslanec slovenského parlamentu František Šebej zas podotkol skutočnosť, ako mnohí politici využívajú túto krízu len na vyhrotenie situácie a nahromadenie čo najväčšieho počtu politických bodov do volieb.

Zaujímavou platformou na konferencii bol aj tzv. GLOBSEC chat, ktorý viedol moderátor s významnými osobnosťami. V piatok to bol americký generál vo výslužbe John Allen, ktorý pôsobil ako vrchný veliteľ amerických síl  bojujúcich proti ISIS. Aj on zdôrazňoval, že hlavný boj proti tejto extrémistickej organizácii musí byť vedení moslimami, doslova „potrebujeme moslimskú tvár a moslimský hlas na porazenie ISIS“.

Veľmi prominentným hosťom na GLOBSEC chat bola aj bývala ministerka zahraničia USA Madeleine Albright. Diskutovala na tému budúcnosti demokracie v rozdelenom svete. Okrem iného sa dotkla aj často diskutovaných rozhodnutí, ktoré urobila počas svojho aktívneho pôsobenia a povedala, že každé rozhodnutie prijímala s plnou vážnosťou a s vedomím, že môže priniesť aj nepríjemný výsledok. Na otázku, koho podporuje v blížiacich sa amerických prezidentských voľbách, reagovala s jednoznačnou podporou Hillary Clinton, ktorá má podľa nej najlepšie skúsenosti a danosti v zahraničnej aj domácej politike viesť tento úrad.

Okrem verejných diskusií priniesol GLOBSEC aj možnosť ďalších bilaterálnych a multilaterálnych stretnutí politikov s ich kolegami v úradoch alebo rôznymi korporáciami.

Keďže GLOBSEC ako taký je dostupný len pre pozvaných hostí, organizátori sa snažia sprístupniť preberané témy a zaujímavých hostí aj širšej verejnosti. Na to slúži platforma GLOBSEC City Talks, kedy sa na niektoré témy diskutuje aj mimo hlavného centra konferencie. Ešte pred jej samotným zahájením prebehli tieto verejné diskusie v Banskej Bystrici a Košiciach a v piatok a v sobotu aj v Bratislave.

V záverečnom príhovore zakladateľ GLOBSECu Róbert Vass slávnostne otvoril druhú dekádu konferencie so slovami, že dúfa v ďalšie pokračovanie úspešného trendu navyšovania úrovne tejto bezpečnostnej konferencie, ktorá je už teraz všeobecne považovaná ako súčasť skupiny Top 5 bezpečnostných konferencii sveta.

Profilový obrázek
Dominik Plávka
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře