fbpx

Bezpečnostní události 18. – 24. dubna 2016

monitor

Severná Kórea neprestáva provokovať. V sobotu opäť vypálila balistické strely, tentoraz testovala streľbu z ponorky.  Svoje správanie odôvodňuje spoločnými cvičeniami americkej a juhokórejskej armády, ktorá ak prestane tieto cvičenia praktizovať, Severná Kórea sa vzdá testovania svojho arzenálu.

Poľská armáda to so zabezpečením suverenity svojej krajiny myslí vážne. Ministerstvo obrany plánuje nákup 24 kusov vrtuľníkov Boeing AH-64 Apache. Konkrétne rozhodnutie má padnúť do konca júna, teda ešte pred summitom NATO vo Varšave.

Koniec so zatajovaním vo veciach obrany. Aj tak sa dá nazvať dohoda izraelského ministerského predsedu Benjamina Netanyaha, ktorého krajina je často kritizovaná za neposkytovanie informácií z oblasti vojenstva, s jeho singapurským náprotivkom Lee Hsien Loongom. Ako platformu na vzájomnú spoluprácu si zvolili oblasť kybernetickej bezpečnosti a high-tech obchodu.

Aj napriek modernej technike je ľudský faktor často najproblémovejší. Nórsky pilot stíhačky F-16 sa dopustil „friedly fire“, keď spustil streľbu na pozorovateľskú vežu vlastnej armády. Dôstojníkom nórskej armády, nachádzajúcim sa v tom čase na stanovišti, sa nakoniec nič nestalo. Cely incident sa mal stať na neobývanom ostrove už pred dvomi týždňami, nórske úrady o tom však informovali až v nedeľu.

Držiac sa zásady „Cuius regio, eius religion“ (koho zem, toho náboženstvo) varoval čínsky prezident Si Ťin-pching pred vplyvmi cudzích náboženstiev na svoju krajinu. Vyhlásil to cez víkend v Pekingu na konferencii o náboženstvách. Vlada komunistickej strany, oficiálne ateistická, sa takto snaží zamedziť vplyvom ideologických a extrémistických hnutí pochádzajúcich zo zahraničia. Za neoficiálny dôvod takejto politiky sa považuje aj strach o stratu svojho postavenia v krajine.

 

Profilový obrázek
Dominik Plávka
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře