fbpx

Pokračování zápisků z Kurdistánu II. – Něco z fronty u Mosulu

Přinášíme vám pokračovaní druhé série Zápisků z Kurdistánu od Markéty Všelichové. První díl této série naleznete zde.

Frontovou linií je Nawaran a IS má obsazených několik domů  asi 100 – 200 metrů od něj. Můžete se na ně dalekohledem dívat. Hodně v dálce pak je Mosul, nějakých deset minut jízdy autem. Poslouchají tam rozhovory jejich bojovníků, zrovna jsme zachytili nějakého, co volal domů, jestli je teplá voda…

Foto: MV

Foto: MV

Momentálně je hlavní náplní práce hlídat a zničit vše, co se přiblíží. IS často posílá auta s výbušninami (za dobu, co jsme tam byli my, jedno). Kurdové naprostou většinu z nich v dostatečné vzdálenosti zničí. Pokud ale na linii někdo zaspí, zvládne IS přijet dostatečně blízko a potom je hodně mrtvých. Naposledy minulý týden asi tři stanoviště od nás. Je to teď jejich nejvíc používaná zbraň. Samozřejmě také sledují a občas střílejí, takže není dobré příliš dlouho vysedávat na pytlích opevnění. Ve vesnicích žije i pár původních obyvatel, nicméně většina dávno utekla. Kurdové se snaží rozlišovat, kdo je civilista, a nestřílejí bezhlavě po všem, co se „za plotem“ pohne. Pokud se však někdo jednoznačně přibližuje jejich směrem, tak je na něj zacílena palba.

Foto: MV

Foto: MV

Hodně lidí psalo o strachu a o odvaze – musím říct, že taková cesta přes Turecko je o dost větší adrenalin. Mám možná až přehnanou důvěru ke všemu kurdskému, nicméně oni opravdu působí, že mají všechno naprosto pod kontrolou. Pokud zrovna nesedíte na pytli, IS vás střelit nemůže, sebevražedné atentátníky Kurdové až na výjimky včas zlikvidují a občas používané rakety domácí výroby ještě nikdy nic netrefily. Ještě dodatek – tank na fotce tam není jen pro dekoraci, ale je opravdu plně funkční a pojízdný.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře