fbpx

Go, go F-22, go and be good (Update)

Letoun F-22 Raptor amerického letectva; U.S. Air Force photo by Senior Airman Vernon Young

Před dvěma a půl měsíci přišel americký ministr obrany Robert Gates s největšími škrty v řadě obranných projektů za posledních dvacet let. Předevčírem ukázal Kongres, že sice jeho snahy o nový přístup k Afghánistánu a další reformy oceňuje, ale že na určité zbrojní programy se prostě nesahá. Výroba stíhacího letounu F-22 Raptor se neutlumí tak, jak si Gates představoval. Tento střet se očekával, ale porážka ministra obrany tak jistá nebyla.

Ve středu se ovšem republikánům podařilo získat na svou stranu několik demokratů a spolu prohlasovali, že se najdou finance na na stíhací letoun F-22 Raptor, který může mít sice dobré vlastnosti, ale je zaváděný v nevhodnou chvíli a USA, jak řekl ministr 15. dubna, jej vlastně nepotřebují:

There is no doubt that the F-22 has unique capabilities that we need – the penetration and defeat of an advanced enemy air defense and fighter fleet. But, the F-22 is, in effect, a niche, silver-bullet solution required for a limited number of scenarios – to overcome advanced enemy fighters and air defense systems.

Zastánci programu tvrdí, že tento stíhací letoun je důležitou pojistkou pro případ, kdyby vypukl konflikt s nějakou velmocí. Naopak kritici, kteří mají v tomto případě evidentně pravdu, argumentují, že tento letoun, který stojí 200 milionů dolarů za kus, je relikt Studené války. Stroj nebyl nasazen ani v Iráku ani v Afghánistánu a navíc by se měl do výroby dostat  stíhací letoun páté generace F-35. Rozhodnutí pomalu zrušit Raptor odůvodňoval Gates v dubnu ve zmiňovaném proslovu na letecké válečné škole v Montgomery v Alabamě:

In assessing the F-22 requirement, we also considered the advanced stealth and superior air-to-ground capabilities provided by the fifth-generation F-35s now being accelerated in this budget, the growing capability and range of unmanned platforms like the Reaper, and other systems in the Air Force and in other services. I also considered the fact that Russia is probably 6 years away from Initial Operating Capability of a fifth-generation fighter and the Chinese are 10 to 12 years away. By then we will have more than 1,000 fifth-generation fighters in our inventory.

Důležitý výbor pro ozbrojené složky však na tuto argumentaci neslyšel a poměrem 31:30 hlasům odhlasoval, že se nalezne 369 milionů dolarů na to, aby se příští rok vyrobilo 12 těchto letounů a pak dalších 12. Úvaha, že jde pouze o 12 strojů je nesprávná. Další podobné ad hoc „koalice“ zákonodárců totiž mohou negativně ovlivnit další plánované škrty, což by Gatesovu reformu poněkud ohrozilo.

Ministr obrany Gates se nechal slyšet, že s rozhodnutím výboru má velký problém:

Q: Why?

SEC. GATES:  Well, because it continues the F-22 program, which is contrary to the recommendations I made to the president and that the president sent to the Congress in his budget.  That’s why it’s a problem.

Q: Is it veto material?

SEC. GATES:  I’m not going to go that far at this point.  I think describing it as a big problem suggests where I am on it.

Ale bude ochoten prezident eventuelně kvůli podobným změnám vetovat rozpočet? Naznačuje sice, že stojí na straně Roberta Gatese, ale zablokovat rozpočet? To je jiná věc.

UPDATE: Hrozba vetem byla vyřčena. Uvidíme, jestli ji Barack Obama splní, pokud Kongres skutečně proti vůli schválí peníze na pokračování výroby F-22 Raptor. Mimochodem, často citovaným důvodem je krize a investice do udržení výroby F-22 má zachránit pracovní místa. Spíše jdetradiční populistické gesto. Ty letouny skutečně zapotřebí nejsou a nebudou…

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře