fbpx

Nesmíme prověřovat? Tak losujme!

Včera mně zaujala první zpráva v Televizních novinách na TV Nova. Pominu-li autorův povzdech o letišti v Příbrami  jako o „(kdysi) pýše armády“ (s veškerou úctou), pak zbytek reportáže byl docela zajímavý. Jde v ní o to, že se ministerstvo obrany rozhodlo prodat letiště v Příbrami firmě napojené na Lubomíra Podlipného. Ten byl loni nepravomocně a letos už pravomocně odsouzen za daňový únik.

Nu, stát se to může. Člověk musí k podobným zprávám vždy přistupovat opatrně, šance, že naletí je příliš vysoká (viz stesky místního aeroklubu, že by mohl dolétat – možná je to závažný argument, možná bitva zcela o něco jiného). Co však nejde nechat bez povšimnutí je poznámka mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka, co se může a nemůže při výběrových řízeních dělat:

Co se týče samotných lidí, tak tam nemáme oprávnění je prověřovat, naopak by to znamenalo výrazný zásah do jejich práv.

To je zvláštní (pokud to tak bylo řečeno), jak se to tedy dělá? Prověří se firma, ale lidé, kteří jsou v ní, či na ní napojeni nikoli? A co když se přihlásí do výběrového řízení jeden člověk, to se pak neprověřuje?

Asi jsem to nepochopil, ale vždyť toto prohlášení (tak jak se objevilo v televizi) jde proti logice. Když chci někomu něco prodat, prověřím si, jestli v minulosti zaplatil. Dobrá, můžu tedy prověřit jen firmu. Když chci prodávat státní majetek typu letiště (byť teď moc strategicky nevypadá, ale v budoucnu se může hodit), prověřím i lidi, kteří se kolem kšeftu pohybují. A navíc, stát by neměl obchodovat s lidmi (byť jsou jen napojeni na kupce), kteří nedodržují pravidla, konkrétně oberou stát. Třeba už jen z toho důvodu, že to není morální.

Pokud český stát takto obchoduje zcela normálně, nedivím se všem těm pochybným kauzám, které vyplouvají co chvíli na povrch. Možná bylo lepší se na výběrová řízení vykašlat, vzít každého kdo se přihlásí a potom losovat. Padni komu padni.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    satan
    10. 7. 2009, 8:52

    naprosto dokonalé ,děkuji. V případě p. Čírtka se není čemu divit.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    pragnatik
    18. 8. 2009, 22:56

    Nechapu, co vam na tehle reportazi pripada dokonaleho. Za pokus (coz neznamena ze neco ukradl) dnes muze byt odsouzen kdokoliv a když se podíváte na justici, tak uvidíte, že když byl pravomocně odsouzený, tak společnost prodal a tak nevim co je na tom tak zajímavého. Svalne jsem se podival kolik firem se do výberoveho rizeni prihlasilo a bylo to jen jedna a predtím 5x nikdo. V dobe, kdy bylo vyberove rizeni zahajeno a vyhodnoceno, tak nikdo odsouzeny nebyl. Tak nevim co si o NOVE mam myslet. Spise to vypada, ze si pana Hynka (redaktora) zaplatil na spinavou praci…..

    REPLY

Nejnovější komentáře