fbpx

Černých šest dnů pro Brity

Padli_Britove_MoD_Afghos_mensi

Pamatuji si na jedno setkání s britskými vojáky před řadou let v Iráku. Převáželi pontonové mosty a zastavili se tehdy na jednu noc v táboře u Američanů. „Za jak dlouho to postavíte?“ ptal se jeden Američan Britů. „Za dvacet minut,“ zněla odpověď (plus minus, už je to dlouho, abych si to přesně pamatoval). „A za jak dlouho to postavíte pod palbou?“ ptal se dál Američan. „Za deset minut,“ zněla odpověď (opět plus minus).

Všichni, kdo sloužili s Brity o nich hovoří jako o skvělých vojácích. Pokud nebudeme počítat Američany, jsou to Britové, kteří nesli velký díl odpovědnosti a samozřejmě i bojů v Iráku i Afghánistánu. Ale ani v 90. letech nikdy nestáli stranou. Nyní spolu s Američany, Afghánci, Dány a Estonci provádějí několik souběžných operací v Afghánistánu (britská má název „Operation Panthers Claw“ – „Operace panterovy drápy“), které mají vytlačit Taliban a další bojůvky z území, které doposud ovládali a ustanovit tam předsunuté základny tak, aby se povstalci nemohli vrátit. Jak uvádí britské Ministerstvo obrany:

The main aims of the operations are to extend security throughout the areas so as to allow the local population to enjoy a normal life and take part in the forthcoming elections free from intimidation and violence. The UK operation, with Danish, Estonian and US forces integral to the Task Force working alongside many other nations in support, is taking place in a heavily-populated area between Gereshk (zde před rokem zahynul příslušník SOGu Milan Štěrba, pozn OWOP), the economic hub of Helmand, and Lashkar Gah, the provincial capital. By improving security and allowing freedom of movement the operation will also allow reconstruction and development to take place straight after military operations are complete.

Během předchozích šesti dnů zahynulo při incidentech šest Britů. Naposledy včera. Mezi nimi je vojín Robert Laws, který byl v Hílmandu od května. Nasazen byl krátce poté, co oslavil osmnácté narozeni a je tedy jedním z nejmladších britských padlých vůbec. Je mezi nimi i podplukovník Robert Thorneloe, který zemřel minulou středu při výbuchu nastražené výbušniny. Thorneloe je Brit s nejvyšší hodností, který byl zabit při bojové situaci za posledních třicet let.

The Daily Telegraph v textu British Fighting in „Ferocious conditions“ with five dead in five days uvádí:

Bob Ainsworth, the Defence Secretary, said yesterday that the deaths served of a reminder „of the ferocious conditions endured daily by our soldiers in Afghanistan, and the great gravity of what we are doing there“. The head of the Army meanwhile, said the country should be braced for further casualties as the operation – called Panthers Claw – continued. „It comes at a price and that’s tragic,“ said Gen Sir Richard Dannatt. „But we will succeed, we must succeed and everyone is very focused on the mission.“

The Times zase kritizují v článku Lieutenant-Colonel Rupert Thorneloe’s death reignites equipment row, který reaguje na zabití podplukovníka Thorneloa britskou vládu, která není schopna vyslat dostatečné množství transportních helikoptér, takže vojáci se musejí přesouvat po zemi, čímž se stávají dobrým cílem pro Taliban.

There were also charges that Viking armoured vehicles — the vehicle in which Lieutenant-Colonel Rupert Thorneloe was travelling when he was killed — do not have adequate protection against Taleban roadside bombs and mines. Major-General Julian Thompson, who commanded 3 Commando Brigade Royal Marines in the Falklands conflict in 1982, told The Times: “The question is not whether one vehicle or another is sufficiently armoured, it’s about the lack of helicopters. We need more helicopters in Afghanistan to ferry troops in high-risk areas.”

Britská armáda samozřejmě něco takového popírá. A je nutné dodat, že vojáci pohybující se zejména vzduchem stabilitě Afghánistánu příliš nepřispějí. Každopádně Britové odvádějí v Afghánistánu skvělou a důležitou práci a jsou ochotni se účastnit těch nejhorších misí. Jsou jedni z několika ze zemí Evropské unie, ze kterých je dobré si vzít příklad. Celkem se v posledních dnech spojenecké ztráty zvýšily. Jenom v pondělí a úterý zemřelo v silách ISAF 11 vojáků – osm Američanů, dva Kanaďané a jeden Brit.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře