fbpx

Co si myslí Afghánci (General views of Afghans before the elections)

One friend of mine sent me the survey carried by the U.S. State Department in Afghanistan in June (two months before the presidential elections). You can find the results in PDF format here.

Jeden kamarád, který je nyní v Afghánistánu, mi poslal předvolební průzkum, který 4.-15 června provádělo na 4 005 Afgháncích ministerstvo zahraničí USA. Zúčastnilo se ho 42 % Paštúnů, 37 % Tadžiků, 8 % Uzbeků, 8 % Hazárů a 5 % dalších etnik. Jistě, údaje všech průzkumů prováděných v Afhánistánu je nutné brát s rezervou, ale přesto, něketrá data jsou zajímavá.

První otázka se soustředila na náladu Afghánců, jestli se situace zlepšuje či zhoršuje. Zatímco do loňského roku byl pro náladu charakteristický pokles positivních postojů, v současnosti došlo ke zlepšení, které je zřejmě spojené s nadcházejícími volbami.

Konkrétně, v roce 2005 ještě 92 procent Afghánců tvrdilo, že se situace ubírá správným směrem, v loňském roce to bylo už jenom 47 procent. V současnosti je „pozitivně naladěných“ 64 % Afghánců.

Afghánce nejvíce trápí ekonomická situace (35 %) – 15 % lidí si ztěžuje na nezaměstnanost, 14 na ekonomiku obecně a 6 procent na chudobu. Druhým nejpalčivějším problémem je pro 27 procent lidí bezpečnostní situace.

Další sada otázek se týkala nadcházejících voleb. Celkově, 47 procent Afghánců tvrdí, že se zúčastní voleb jistě a 33 procent pravděpodobně. Většina také očekává, že volby budou mít pozitivní dopad na politickou situaci (71 %) a budou férové (56 %).

Zajímavé je sledovat ochotu jít volit regionálně (řadím to dle těch, kteří odpověděli, že půjdou jistě k volbám). Nejvíce lidí je rozhodnuto jít volit na severu (63 % jistě a 27 spíše ano), v Kábulu (55 % jistě a 27 % spíše ano) a na východě (50 % jistě a 34 % spíše ano). Naopak nejmenší zájem o volby je na jihozápadě (12 % jistě a 45 % spíše ano), ve středu a jihu země (28 % jistě a 37 % spíše ano) a na Západě (41 % jistě a 38 % spíše ano).

Byť většina Afghánců říká, že volby budou férové, přesto většina z nich ve všech oblastech minimálně slyšela o někom, komu Taliban a další povstalecké skupiny vyhrožovaly násilím, pokud půjde volit. Nejvíce lidem bylo vyhrožováno na severu země – 8 procentům (86 % slyšelo o někom, komu bylo vyhrožováno), v centrálním Kábulu – 7 procentům (90 % slyšelo o někom, komu bylo vyhrožováno) a ve středu a na jihu země – 7 procentům (60 % slyšelo o někom, komu bylo vyhrožováno).

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře