fbpx

Taliban, Al Kajda, Taliban, Al Kajda… Taliban!

070930-M-5827M-013

Příslušníci amerického letectva provádějí předletovou kontrolu bezpilotního letounu MQ-9 Reaper (původně Predator B; je mimo jiné lépe vyzbrojený) na základně kdesi v Afghánistánu; Foto U.S. Marine Corps

Od nástupu prezidenta Baracka Obamy do funkce dochází k posunům v řadě věcí. A nutno dodat, že k posunům veskrze pragmatickým. Kdo by ještě před pár lety řekl, že teroristé hlásící se nějakým způsobem k Al Kajdě nebudou hlavním cílem úsilí v Afghánistánu? Alespoň rétoricky nebylo většího ďábla a tak osm let pátraly bezpilotní letouny a tisíce vojáků po teroristech a hlavně po strůjci 11. září Usámovi bin Ládinovi.

A zatímco se „náhaněli teroristé“ a Saddám Husajn, naplno se rozjel v Afghánistánu velký problém. Není tedy divu, když nyní američtí vojenští představitelé dospívají k názoru, že bezpilotní prostředky, kterých stále není zdaleka tolik, kolik by bylo zapotřebí, budou lépe využity při boji s Talibanci a dalšími povstalci než při hledání fanatiků z Al Kajdy. Jak píší Los Angeles Times v textu U.S. shifting drones’ focus to Taliban:

Senior government officials say that defeating Al Qaeda remains the overriding U.S. objective. However, they have determined that the best way to do that is by strengthening and stabilizing Afghanistan and neighboring Pakistan, rather than endlessly looking for important Al Qaeda figures… To try to meet the demand, the military has shifted about eight Predator drones assigned to special operations forces in Afghanistan to conventional forces. It is refocusing them on major insurgent strongholds rather than on scouring remote mountain ranges for suspected terrorists… The sweeping redeployment means that insurgent groups that have carried out ambushes and roadside bombings will for the first time be tracked by dozens of drones capable of remaining over a target for hours undetected, identifying key individuals, and firing missiles within a matter of seconds. A focus on hunting Al Qaeda reflected priorities set early in the aftermath of the Sept. 11 attacks. A move away from that strategy could invite protest from U.S. politicians and experts who believe that it could allow the organization to rebuild strength.

Americké a spojenecké síly pod velením generála Stanleyho McChrystala prožívají nejkrvavější období od roku 2001. Nejde pouze o to, jak se s oblibou říká, že by se zvýšila aktivita a úspěšnost Talibanu a dalších bojůvek. Spojenecké síly jsou nasazovány poněkud jinak než v minulosti, roste počet pěších patrol a vyrůstají nové menší tábory, ze kterých má být snažší ochránit lokální populaci. Zároveň vzrostl i počet spojeneckých  vojáků v zemi, už dva týdny probíhají větší operace v Hílmandu a taktéž se blíží volby. Zkrátka těžko říct, který aspekt přispívá větší měrou ke zhoršení situace.

Ale zpátky k bezpilotním prostředkům. Generál McChrystal je údajně chce nechat nasazovat peněkud odlišně než v minulosti. Podle studie vypracované vojáky v Afghánistánu by tamní síly mohly bez problémů využít více bezpilotních prostředků, než kolik jich americké ozbrojené síly vůbec mají. Pomoci má tedy přesměrování bezpilotních letadel „nahánějící“ teroristy, přesun strojů z Iráku, přesun Global Hawků patřících letectvu do Afghánistánu, zvýšení počtu přeletů letounů U2 a konečně využívání stávajících kapacit ve větší koncentraci, nikoli tedy roztříštěně. McChrystal prý požaduje, aby letoun/letouny sledovaly jeden cíl dny či dokonce týdny.

Nejméně šťastní jsou z naprostého přesunu pozornosti na Afghánistán v Iráku. A je fakt, že se stahováním kapacit z Iráku by bylo dobré zacházet opatrně. Aby se to nevymstilo, podobně jako odvedení pozornosti od Afghanistánu na Irák.

The shift of assets from Iraq is sensitive. Military officials said that U.S. generals in Iraq resisted, arguing that intelligence assets will be needed even after the U.S. drawdown speeds up next year. But the Obama administration’s primary military effort is now clearly Afghanistan. And a senior Defense official said Central Command, which has operational control over both wars, made its moves to shift Predator drones in consultation with McChrystal and the commander in Iraq, Army Gen. Ray Odierno.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře