fbpx

ISAF Commander’s Counterinsurgency Guidance

090821-A-2575T-173

Velitel sil ISAF generál Stanley McChrystal (vlevo) navštívil 21. srpna 2009 základnu Shank v Lógaru. Debatoval tam i s českými vojáky; Foto Spc. Matthew Thompson, ministerstvo obrany USA

Předem se omlouvám za několikadenní odmlku, ale nahrnulo se mi tolik povinností, že nestíhám vůbec nic, což mně velice mrzí. Doufám však, že se to během několika dnů zlepší a já se budu moci vrátit do „normálního provozu“. Už několik dnů mi na stole leží dlouho očekávaná směrnice nového velitele ISAF Stanleyho McChrystala pro aplikaci COINu v Afghánistánu. Jde o poměrně důležitý materiál, takže by byl hřích, kdybych jej alespoň v krátkosti nezmínil, byť předpokládám, že jej většina z vás už viděla.

ISAF Commander’s Counterinsurgency Guidance má několik stránek. Stojí však za to si je bedlivě přečíst. Je krásně edukativní a já doufám, že už existují české kopie, které se šíří mezi vojáky… A mimo jiné je v něm několikrát zmíněn akronym, který zaručeně v oficiálních dokumentech postupně nahradí nudné označení „afghánská vláda“ – GIRoA, což znamená Government of Islamic Republic of Afghanistan.

Samozřejmě hlavní důraz je v textu kladen na „ochranu obyvatelstva“. Bezpečnost lidí je základ pro aplikaci COINu, protože bez podpory místních lidí je jakákoli operace odsouzena k záhubě bez ohledu na vybavení a lidskou převahu.

Get rid of the conventional mind-set. Focus on the people, not the militants. By earning their trust and helping an accountable GIRoA gain the support of the people, you take from the enemy what he cannot afford to lose – the control of the population.

Musí se uznat, že směrnice je velice dobře napsaná. A podle očekávání jde do takových detailů, jako je třeba provoz vozidel ISAF. Zjednodušeně řečeno, když řídíte, nechovejte se jako „čuňata“, protože tím Afghánce pouze štvete, takže v důsledku si o jejich podpoře můžete jenom nechat zdát. Já mám zvláště rád pasáž, která matematicky dokazuje, že nepřítel se nemůže vyčerpat, narozdíl od mezinárodních sil, které jsou mnohem lépe vybavené a mnohem početnější:

The intricate familial, clan, and tribal connections of Afghan society turns „attrition math“ on its head. From a conventional standpoint, the killing of two insurgents in a group of ten leaves eight remaining: 10-2=8. From the insurgent standpoint, those two killed were likely related to many others who will want vengeance. If civilian casualties occurred, that number will be much higher. Therefore, the death of two creates more willing recruits: 10 minus 2 equals 20 (or more) rather than 8. This is part of the reason why eight years of individualy successful kinetic actions have resulted in more violence. The math works against an attrition mind-set. This is not to say that we should avoid a fight, but to win we need to do much more than simply kill or capture militants.

A tak se dá pokračovat, stránku po stránce. Text si ostatně můžete přečíst v originále o kousek níže. A až jej dočtete nebude od věci si znovu přečíst nový „kodex chování Talibanu„, o kterém jsem psal nedávno. Jmenování generála Stanleyho McChrystala do čela afghánské mise se zatím zdá být šťastná volba. Bohužel situace je velice špatná a na aplikaci pravidel zbývá málo času. Když píši, že situace je špatná, neznamená to, že je ztracená.

Asi by pomohlo, kdybychom si aplikaci COINu dobře nastudovali i doma. Bez toho nebudou naše mozky zvyklé po desítky let posuzovat svět války pouze konvenčně v podobě nul a jedniček (prohra/vítězství, kdo má více tanků – jednička – obvykle vyhrává…) schopné pochopit, co se to v tom Afhánistánu odehrává a co ten McChrystal chce. Jestlipak on neprohrává?

Třeba na počtu civilních obětí se dá ukázat, že nový přístup a direktivy nesou ovoce. Na konci června vydal generál McChrystal direktivu, ve které nabádal koaliční vojáky, aby používali mnohem opatrněji sílu při boji s Talibanem, což se týká například letecké podpory. Zdá se, že si jednotky vzaly jeho nařízení k srdci, protože podle serveru canada.com poklesl v posledních dvou měsících počet civilních obětí způsobených koaličními silami o 80 procent (pro jistotu hned reakce na případnou námitku: ne, není to způsobeno tím, že by se v posledních dvou měsících méně bojovalo).

The Taliban had killed 245 Afghan civilians during the past two months, while NATO forces had killed 19, according to the alliance’s tabulations.  The difference between the Taliban and NATO’s International Security Assistance Force’s casualty figures was starkest during last week’s presidential election. The Taliban were responsible for 45 civilian deaths during the seven days before and after the ballot while NATO forces killed no Afghan civilians.  McChrystal’s tactical directive followed intense criticism of NATO air strikes by Afghan President Hamid Karzai and others earlier this summer. The controversy also was fuelled by a United Nations Assistance Mission in Afghanistan report that coalition air strikes were responsible for nearly one-third of the 1,013 civilian deaths during the first half of the year. The same UN report found that Taliban landmines and suicide bombers were responsible for 59 per cent of civilian casualties during those six months.

COMISAF COIN GUIDANCE

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    1. 9. 2009, 8:40

    McChrystalova protvizbouřenecká směrnice je skutečně skvostným dokumentem, ve kterém se snoubí to nejlepší co může teorie protivzbouřeneckého boje nabídnout. Důraz na obyvatele nelze než chválit. Jen její text mi nějak neodpovídá akcím USA ve FATA. To by snad měl protivzbouřenecký boj by končit Durandovou linií a od ní na východ opět aplikovat tradiční vizi kinetického boje? Útoky UAV (5 vr.2007, 36 v 2008, v polovině roku 2009 již přes třicet) se neustále stupňují, což příliš nekoresponduje s větším rétorickým důrazem na vystříhání se collateral damage civilistů. I obyvatelstvo FATA a NWFP je gravitační centrum konfliktu, to oni poskytují ochranu Haqqánímu, HIGu, al-Qá´idě, pákstánskému Tálibánu, ale také afghánskému Tálibánu. Nedávno vyšlá strategie Washingtonu o nutnosti propojit afghánské a pákistánské dějiště konfliktu tedy asi zůstává jen na papíře…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jakub
    1. 9. 2009, 11:05

    Mne na tom překvapuje jedině to, že největší vojenský mašinerii světa trvalo osm let a dvě hořký a hodně drahý zkušenosti, než přišla na prostej fakt, že drsný chování ve stylu Ramba se lidem v osvobozovanejch zemích prostě nelíbí. Otázkou navíc je, zda svý chování změněj i soukromí kontraktoři.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    2. 9. 2009, 0:40

    Stačí se podívat zpátky do historie člověk bohužel zjistí, že posledních osm let není žádnou výjimkou. Ono je holt snadnější na to jít konvenčně, je to lepší pro všechny – jasná pravidla pro plánování, pro nákupy, pro utrácení peněz. Zkrátka paráda… A obávám se, že ani tahle zkušenost (a to i když to dopadne ne-malérem) dlouho nevydrží. Asi bych eměl být takový pesimista…

    REPLY

Nejnovější komentáře