fbpx

Situace je vážná a cena kalašnikovů roste

Příslušník námořní pěchoty Brian Perez ostřeluje pozice Talibanu; Foto desátník Jason T. Guiliano, U.S. Marine Corps

Jistě znáte tu scénu z mnoha detektivek. Parta chlapů v maskách, nejlépe prezidentských, přepadne banku, nebo auto převážející peníze, hrozí zbraněmi, někdy i párkrát vystřelí a jeden z nich vykřikne: „Tři minuty, teď“. Mají totiž přesně spočítáno, za jak dlouho přijede policie a pokud někoho z nich nestihne mamon, takže nenaruší časový harmonogram, policisté je nemají šanci chytit (v tu chvíli, myslím).

Stejný postup používá Taliban v Afghánistánu. Povstalci přesně vědí, jak dlouho trvá, než zareaguje americké dělostřelectvo či vzdušná podpora:

„They know exactly how long it takes before . . . they have to break contact and pull back,“ the officer said.

Američtí vojenští představitelé jsou podle listu The Washington Post překvapeni oživením nepřátelské aktivity a také schopností poučit se „mezer“ v taktice spokenců. Některé výhody poskytují koaliční síly Talibanu samy – to se týká například velice opatrného používání letecké podpory. Povstalci velice dobře vědí, že si vojáci ISAF rozmyslí, než zavolají o podporu, a že piloti budou také dvakrát zvažovat, než někam shodí bombu. Tato opatření, které vyplývají z konceptu counterinsurgency jsou správná, protože chrání civilisty, ale na druhou stranu vystavují koaliční síly vyššímu riziku.

Western development projects, such as new roads, schools and police stations, have provided fresh targets for Taliban roadside bombs and suicide attacks. The inability of rising numbers of American troops to protect Afghan citizens has increased resentment of the Western presence and the corrupt Afghan government that cooperates with it, the officials said. As President Obama faces crucial decisions on his war strategy and declining public support at home, administration and defense officials are studying the reasons why the Taliban appears, for the moment at least, to be winning.

Loňské předpovědi, že letošek bude v Afghánistánu velice problematický rok se bezezbytku naplňují. V letošním roce zaznamenaly americké síly a ISAF největší ztráty od roku 2001, kdy byl vyhnán Taliban. Jenom Američanů zemřelo za srpen 47, což je opět doposud největší měsíční ztráta. Situace je „vážná“, řekl prý velitel spojeneckých sil v Afghánistánu generál Stanley McChrystal prezidentovi Baracku Obamovi. Generál prezidentovi představil svou zprávu o situaci v zemi a Obama by se měl v příštích týdnech rozhodnout co dál. Zda například pošle do Afghánistánu další posily. Snad se rozhodne brzy:

About a dozen military officials in Washington and at regional command headquarters here and abroad discussed Taliban capabilities and battlefield trends on the condition of anonymity. Most expressed optimism that with time the U.S. strategy could prevail, but said that the Taliban has gained psychological, as well as actual, ground. „There are periods when an enemy does well and seems better trained and fights harder,“ one senior defense official said. „The number one indicator we have out there now is that they think they’re winning. That creates an attitude, a positive outlook, and a willingness to sacrifice.“ The positive outlook has a basis in fact, the official said, as areas of Taliban influence have expanded.

A není to pouze o bezpečnosti. Ona politická situace také není vůbec nejlepší. Sčítání hlasů z prezidentských voleb se protahuje a soubežně s tím se zvyšuje počet obvinění z podvodů. A co víc, roste cena kalašnikovů. A to není v Afghánistánu dobré znamení. Cena za jeden Kalašnikov se zdvojnásobila na 600 amerických dolarů za kus, což je docela úctyhodná suma na to, že je země doslova zaplavená zbraněmi. Jak píše The Independent, ještě horší je, že útočné pušky směřují na sever, kde je doma kdo? No přece prezidentský protikandidát Hámida Karzáího, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh.

The arms shipments are a source of alarm in a country where political stand-offs have often been settled at the point of a gun. Few Western diplomats claim there is an immediate danger of civil war but tensions are mounting after polls which have been mired in bitterness and recrimination.

Očekává se, že Karzáí každým dnem překročí při sčítání hlasů padesát procent, takže se nebude muset konat druhé kolo voleb a on se bude moci prohlásit vítězem v hlasování, na které už bylo podáno 2 500 stížností, z čehož 691 je údajně velice vážných. A co se bude dít pak? Možná to bude záležet i na tom, jestli už bylo Kalašnikovů dodaných dost.

A co se týče Kalašnikovů, mají konkurenta. Mimo jiné se to píše ve výtečné reportáži, která vyšla v polovině srpna v Guardianu. Reportér Ghaith Abdul-Ahad se vydal za pašeráky zbraní a drog. Hekmat, který ho zasvěcoval do tajů obchodů v Afghánistánu tvrdil, že cena za jeden Kalašnikov je 400 dolarů a že si je občas kupují Tadžikové ze severu. Ale každý prý chce Kalakov, což je nový model, lehčí a hlavně:

„The Taliban like it because it pierces body armour.“ Hekmat tapped at his chest to demonstrate and showed me a small bullet. „They cost $700 in Dushanbe and we sell them for $1,100. There is an extra charge of $150 if you want the weapons delivered in the south.“ If he was paid the extra, Hekmat would arrange for them to be taken to Baghlan province north of Kabul, to be handed over to the southern Taliban. „The prices are so high now, a year ago the same Kalokov sold for $700 in Afghanistan.“

Hekmat si pochvaloval především válku na jihu, která je velice dobrá pro obchody. Je to tak dobré, že nedávno prý Paštůnové přišli až do Badakšánu a utratili tam sto tisíc dolarů. Pašerákům ani jejich zákazníkům nikdo nestojí v cestě, protože mnozí policisté berou plnými hrstmi.

„That’s no problem. They take their cut. The border police chief is a smuggler himself, and no one can do smuggling without his knowledge. They have their prices and take a cut: $20 on each weapon, $100 for a kilo of heroin and $1,000 for each thousand kilos of hashish. „If they catch you and you haven’t paid them in advance you have to pay on the spot – but it will be a lot of money. If you are taken to prison and spend two days inside and everyone hears about it, it is very difficult to sort it out. Better to pay in advance.“

Jedna z mála pozitivních zpráv z Afghánsitánu v posledních dnech přišla z Organizace spojených národů. V publikaci s názvem 2009 Afghan Opium Survey se píše, že produkce opia v Hílmandu poklesla v letech 2007 a 2008 o třetinu. Hílmand je přitom důležitý ukazatel, protože se tam vyrábí 70 procent afghánského opia.

At a time of pessimism about the situation in Afghanistan, these results are a welcome piece of good news and demonstrate that progress is possible,“ Antonio Maria Costa, executive director of the U.N.’s office on drugs and crime, said in a statement. Afghanistan produces 90 percent of the world’s supply of opium, the raw ingredient used to make heroin, and the multibillion-dollar crop has helped finance insurgents and criminal groups, fueled official corruption and weakened the country’s central government. The U.N. said that a „marriage of convenience“ between insurgents and criminal groups is spawning narco-cartels in Afghanistan.

Spojenci spolu s afghánskými silami se snaží být v boji proti drogám velice aktivní. Nathan Hodge popisuje na Danger Roomu jeden úspěšný zátah z poloviny července v Kandaháru. Při zátahu, kterého se účastnily afghánské helikoptéry Mi-17, najaté UH-1H Huey, DC-3 přestavené na průzkumný letoun, afghánští specialnisté na boj s drogami a členové americké protidrogové agentury DEA bylo zabaveno 4 300 kg hašiše, 90 kilogramů surového opia, zbraně a munice. Ale hlavně byl zatčen šéf pohraniční policie, který se aktivně nelegálních obchodů účastnil:

The operation, which took place on July 18 in the Argestan District of Kandahar Province, resulted in the arrest of Border Police Commander Shar Shahin. The operation kicked off after Shahin was lured to Kandahar Airfield, where he was placed under arrest, along with five bodyguards.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře