fbpx

Skládám hold válečníkům

Nadělám to. Vlastně jsem to ještě neudělal, ale všechno je poprvé. Jiří Novák napsal pod můj text Ten z druhé strany komentář, který mě zaujal. Jelikož tento článek zmizel už z hlavní stránky (a samozřejmě s ním jsou hlavní straně vzdáleny už i komentáře pod ním), rozhodl jsem se, že jej se souhlasem autora zveřejním jako nový příspěvek. Takže zde je:

Býval jsem vojákem základní služby, byl jsem vojákem z povolání a byl jsem i občanským zaměstnancem. Nejsem ten typický stařík, který v armádě dožívá a chlubí se těmito charakteristikami, jsem sotva 30tiletý muž. Nemám zkušenosti ze zahraníčních misí ani z prostředí válečného konfliktu – přesto jsem v armádě nepřežil déle jak 4 roky. Můžu o sobě říci, že znám armádu a lidi na manažerských postech-je to ten samý druh.

Plýtvání zkušenostmi nabytými v zónách konfliktů je neomluvitelné. Tito specialisté se nedají vycvičit na tréninkovém polygonu ani na opičí dráze či takticko-průpravném cvičišti. Bohužel se stali něčím, co je pro současné velení neakceptovatelné – jsou to Praktici. A to nahání teoretikům hrůzu. Oni ví, jak vypadá válka, co je to válka a jak se v ní chovat. Teoretici to také znají – z předpisů a nařízení. A v celkovém poměru Praktici ku Teoretikům, nemají bohužel Praktici šanci – jsou mnohonásobně přečísleni. Navíc, dokážete si představit ty náklady na tvorbu nových předpisů, příruček, metodik a postupů, aby korespondovaly s vědomostmi a dovednostmi Praktiků?

To přece radši zůstaneme u starého dobrého zaběhnutého systému a těch problematických osob se zbavíme – to je elegantní řešení.
No a co, že jsme investovali milióny do jejich výcviku – jsou to jen jména v Zařazovací knize. A navíc určitě najdeme jiné lidi, které vycvičíme v souladu s naší doktrínou, a když budou dělat problémy-tak je taky vyrazíme. Uroboros jak vyšitý.

Armáda je nástroj pro válku, ale bez válečníků je to jen pojem. Armádu tvoří válečníci a velitelé. Velitelé už vyhynuli a co asi čeká válečníky?

Je mi z toho smutno, protože jsem patriot.

Proto skládám hold válečníkům a děkuji Vám za každou kapku potu a krve, kterou jste prolili za vlast a tím i za mě, protože jsem součástí vlasti. Díky.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    pata
    22. 9. 2009, 22:50

    Je neuvěřitelný, že se v tomhle bídným státě ještě najdou takhle smýšlející lidé. Mám o trochu lepší večer. Díky.

    REPLY

Nejnovější komentáře