fbpx

Navýšit, či nenavýšit…

Předseda sboru náčelníků štábů admirál Mike Mullen na archivní fotografii; Foto Chief Mass Communication Specialist Johnny Bivera, U.S. Navy

Od počátku tohoto roku americké síly téměř zdvojnásobily svou přítomnost v Afghánistánu a dle všeho se zdaleka nejedná o poslední navýšení. Alespoň to signalizoval šéf sboru náčelníků štábů admirál Mike Mullen:

Admiral Mullen, called before the Senate Armed Services Committee to testify for his nomination to serve a second term as chairman, said that no specific request for more troops had yet been received from Gen. Stanley A. McChrystal, the senior American and NATO commander in Afghanistan. “But I do believe that — having heard his views and having great confidence in his leadership — a properly resourced counterinsurgency probably means more forces, and, without question, more time and more commitment to the protection of the Afghan people and to the development of good governance.”

Sice není zdaleka rozhodnuto, ale vypadá to, jako by se Mullen snažil připravit půdu pro další rozšíření mise. V listopadu mají odjet do Afghánistánu čtyři tisíce vojáků, kteří jsou určeni k výcviku. Tím se zvýší počet Američanů v zemi na 68 tisíc. Řada demokratů je proti jakémukoli dalšímu navyšování sil, takže vystoupení admirála Mullena se dá také chápat jako součást širší „přesvědčovací akce“. Proti Afghánistánu ale začíná být naladěno i veřejné mínění, jak ukázal jeden srpnový průzkum.

Among all adults, 51 percent now say the war is not worth fighting, up six percentage points since last month and 10 since March. Less than half, 47 percent, say the war is worth its costs. Those strongly opposed (41 percent) outweigh strong proponents (31 percent)… Among liberals, his (Obama) rating on handling the war, which he calls one of „necessity,“ has fallen swiftly, with strong approval dropping by 20 points. Nearly two-thirds of liberals stand against a troop increase, as do about six in 10 Democrats.

Z průzkumu také vyplývá, že jenom 37 procent Američanů bylo přesvědčeno, že díky volbám se podaří vytvořit stabilní vládu. A dosavadní průběh sčítání jakoby pochybovačům dával za pravdu. Byť málokdo si dělal iluze o demokracii a demokratickém volebním procesu v Afghánistánu, přesto falšování hlasů bylo rozsáhlejší, než se mohlo zdát. Okolo 1,5 milionu hlasů mohlo být zfalšováno, většina ve prospěch Karzáího.

Problém není ani tak v tom, že by to poškozovalo rodící se demokracii v Afghánistánu (nebo jak se to s oblibou říká). Hlavní problém je v tom, že to definitivně může podrýt víru veřejnosti na Západě v misi, kterou vede aliance v Afghánistánu. A že její podpora už není příliš veliká. Asi by se NATO v tuto chvíli mělo více zaměřit na politický proces, protože vojenská mise je s ním úzce provázána. Nyní je snaha změnit vojenskou strategii. To je v pořádku, ale politická je neméně důležitá. Nakonec totiž, úspěch vojenské strategie nemůže být oddělen od politického urovnání, jak ukázal a ukazuje Irák.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře