fbpx

Černá díra jménem urgentní nákupy

Iveco M65E19WM 4 x 4 v Lešanech; foto Viktorie Šulcová

Pavel Otto z E15 v pondělí zveřejnil zprávu otom, že Praga-Export dodala v rámci urgentního nákupu armádě 15 ivec za dosti nevýhodných podmínek. Na zakázce měla firma vydělat 178,5 milionu korun, což odpovídá marži takřka 36 procent. To je obchod snů. Pavel v zásadě zveřejnil to, o čem se spekuluje už dost dlouho. A popravdě, nejde jen o Pragu-Export, ale i MPI Group, která dodala podobně urgentně Dinga II.

Armáda sice zveřejnila cenu zmíněné sporné zakázky, ale dodnes s odvoláním na obchodní tajemství odmítá prozradit, jak vysoká byla přirážka dovozce. Rouškou tajemství je zahalen i prakticky totožný kontrakt na patnáct německých vozidel Dingo, které bezmála za půl miliardy dodala další česká firma MPI Group. Že si oba obchodníci se zbraněmi přišli na slušné peníze, dokládají důvěryhodné dokumenty, které má E15 k dispozici. V podobných případech se marže pohybují mezi deseti až patnácti procenty. Praga–Export i MPI Group si však shodně naúčtovaly přes 35 procent. Ministerstvo dosud obhajovalo vysokou cenu obrněnců tím, že jsou vybaveny špičkovými norskými kulomety Kongsberg Protektor M151 více než za sto milionů.

Cena 15 vozů Iveco a kulometů zaplacená dodavateli měla být 241,5 milionu korun, marže firmy Praga–Export pak byla 178,5 milionu korun (DPH činilo 79,8 milionu korun). Celkem se za patnáct aut dalo 499,8 milionu korun.

Podle některých informací Praga-Export tvrdí, že marže zdaleka tak vysoká nebyla, byť uvedená cena zaplacená dodavatelům je v pořádku. Prý byly se zakázkou starosti a hodně se vydalo za služby a materiál na 15 vozidel. Jestli to je tak, nebo byla marže stejně vysoká a jen byla „rozpuštěna“ do služeb a ceny doplňků, aby to tolik „nekřičelo, se nedozvíme, dokud nebude zveřejněna smlouva a její finanční náležitosti. Ale jestli se na něco ministerstvo nechystá, pak je to tento krok.

Obchodní tajemství je obchodní tajemství. A že jde o veřejné peníze, to je vcelku jedno. Plaťte daně a nestarejte se co s nimi uděláme. Toť heslo všech stran podílejících se na správě ministerstva obrany v posledních dvou desetiletích (podle abecedy): ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Je dobré si to pamatovat.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře