fbpx

Postřelený v Kosovu

Tohle teď přišlo z ministerstva:

Dnes v ranních hodinách utrpěl na základně 15. kontingentu AČR v silách KFOR v Šajkovaci rotmistr L.T. (1983) střelné poranění. Vojákovi byla na místě okamžitě poskytnuta odborná lékařská pomoc. Následně byl transportován vrtulníkem do americké vojenské nemocnice na základně Bond Steel, kde se podrobil chirurgickému zákroku a následnému ošetření. Voják je mimo ohrožení života, jeho stav je stabilizovaný. Jakmile to umožní jeho zdravotní stav, bude okamžitě převezen do České republiky. Rodina vojáka byla informována.
Okolnosti a příčiny vzniku události šetří na místě Vojenská policie. Existuje vážné podezření, že toto zranění způsobil příslušník stejného kontingentu. Míra jeho zavinění se prošetřuje. Vzhledem k tomu, že se jedná o opakované problémy v tomto kontingentu, učiní Generální štáb po dohodě s ministrem obrany příslušná opatření včetně personálních.

Co se stalo? A co očekáváte od poslední věty? Ta zní hodně zlověstně. Co je za problémy v Kosovu (kromě trávy) a proč?

28 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

28 Comments

  • Profilový obrázek
    Stan
    21. 11. 2009, 16:21

    Mno, podle článku lze těžko určit co se přesně stalo. Může jít od nesprávně manipulace se zbraní, přech pochybení při výcviku až po úmyslné ublížení na zdraví/pokus o vraždu. Ikdyž to poslední nejspíš ne, protože (předpokládám) voják se zbraní umí zacházet natolik, že by už ten druhý byl po smrti.

    A k té poslední větě – spíše si myslím, že ta tam je pro „zklidnění“ veřejnosti, že se s tím něco bude dělat. Ikdyž třeba se pletu a opravdu tam jsou i nějaké personální problémy… Pak by mohlo dojít například k odvolání někoho z velení.

    Ale to vše jsou bez konkrétních detailů jen hypotézy.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dart
    21. 11. 2009, 20:18

    Uvidíme reakci ministerstva. Kdyby se podobný případ stal za generála Veselého, tak by bylo zakázáno, aby vojáci používali zbraně. Vzhledem k tomu, že je tu poptávka po nákupu pistolí Glock, lze předpokládat, že důvodem výstřelu bude selhání pistole. Pistole náhle selhávají nejenom v Afghánistánu, ale už i na Balkánu. Bezpochyby teď potrestají generála Halašku, který už je i tak mimo službu. V případu se jistě bude angažovat generál Opata, který bude pověřen vyšetřováním a potvrdí, že fakt selhávají pistole a vojáci proto chtějí to nejlepší a pokud možno hned…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ondra
    21. 11. 2009, 22:47

    Ještě se tam kromě toho porvali s Finama. Patnáctka se nějak začíná vyjímat kontrole.. nebo, že by armáda přestala tutlat průšvihy? Tam nepočítám tohle zranění, to zveřejnovali vždy..

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    22. 11. 2009, 14:25

    Důvody posledních průšvihů (skuteční i domělí neonacisté, „hulení trávy“ a nyní postřelení vojáka) v AČR mohou být různé, avšak všechny mají společného jmenovatele – slabé vedení a nízkou morálku.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    delfín
    22. 11. 2009, 15:04

    Ano, souhlasím s tím co napsal Dušan. Vše je o vedení, kázni a morálce. Určitě bych ale nepředbíhal se závěry před dokončením šetření. Jinak náhodný výstřel může vyjít. Viděl jsem to u řady armád v různých operacích, kterých jsem se účastnil. Co trochu nechápu je příspěvek Darta. Mluvíte o své osobní antipatii k pistoli Glock 17, nebo jste příznivcem teorie, že ruční zbraně vydrží armádě dalších 50 let i když už nejsou několik let vyráběny. Kritika toho čemu nerozumím je vždycky jednoduchá a trapná. Stačí si porovnat kinetickou energii pistole vz.82 a Glock 17 na 15, 25, a 50 metrů a budete moudřejší. Jinak jsou to dostupné informace na internetu. Další vysvětlení může být, že se Dárt řadí do kategorie pacifistů a pak není co řešit a věcná diskuse nemá smysl. Jinak Darte, za každý „bordel“ v Armádě může zásadně MO nebo nějaký generál a generální štáb. Ti všichni ostatní nižší velitele(počínaje vel.družstva) přece za nic nemůžou a tím se vracím zpět k příspěvku Dušana, že vše je o vedení, kázni, morálce a osobní statečnosti nést důsledky za své jednáni a chyby. Jme profi armádou nebo ne. Musí být voják stále veden za ručičku MO a GŠ nebo má své velitele na taktickém stupni, kteří ho cvičí a odpovídají za své podřízené.

    REPLY

Nejnovější komentáře