fbpx

Zabiják IED, prý

Laser Avenger; Foto Boeing

Možná se blíží čas, kdy se budou dát nástražné výbušné systémy (IED) likvidovat bez pyrotechniků z bezpečné vzdálenosti. Samozřejmě ale za předpokladu, že jsou zavčasu objeveny. Boeing a americká pěchota na začátku prosince oznámily, že v září prošla sérií testů laserová stanice od Boeingu, která je umístěna na vozidle Avenger.

Během střeleb v Huntsville Laser Avenger údajně zlikvidoval 50 IED podobných těm, na které narážejí vojáci v současných konfliktech. Konkrétně šlo o dělostřeleckou a minometnou munici, či kazetové „bombičky“. V případě potřeby je vozidlo s namontovaným systémem umístěno v bezpečné vzdálenosti od cíle, který může zasahovat pod různými úhly. Cílem je, aby vojáci nemuseli opustit obrněné vozidlo, nebo čekat na EOD.

Podle agentury UPI, kterou citují stránky Space War, by mohl být nový systém rozmístěn rok poté, co se na něj najdou peníze. Co se týče laserů (třeba i pro námořnictvo či pro protiraketovou obranu) probíhá doposud rozsáhlý výzkum a testování. Při dřívějších testech Laser Avenger už sestřelil malé bezpilotní letadlo. Někteří lidé jsou přesvědčeni, že nastává čas, kdy by si postupně mohly laserové zbraně nalézt cestu i do výzbrojí armád.

„Improvised explosive devices continue to threaten U.S. troops deployed in war zones, and Laser Avenger provides the ultra-precision, stand-off capability our warfighters need today to safely neutralize those threats,“ said Gary Fitzmire, vice president and program director of Boeing Missile Defense Systems‘ Directed Energy Systems unit. „In addition, Laser Avenger’s versatility makes it useful in a wide range of battlefield conditions.“

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Jules
    8. 12. 2009, 12:57

    Bylo by fajn, kdyby se k tomuto tématu vyjádřil někdo z našich OED. Měl jsem možnost spolupracovat s OED týmem v Afghánistánu a musím říct, že jsou vycičeni na výbornou. Navíc chválou nešetřili ani američané, kteří je hodnotí jako opravdu profesionální jednotku. Tito borci si zaslouží uznání. Díky.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Anonym
    8. 12. 2009, 17:19

    Jules je jasné, že jsi byl v AFG a CZ EOD taky a že jste tam udělali kus práce a nebudeš tomu věřit řada z nás co reagujeme na Františkovi komentáře na téma AFG tam byla taky. Nový laserový systém nebo technologie boje proti IED je ve stádiu vývoje a testování, kde zadání pramení ze zkušeností a poznatků z AFG či Iráku. Je to ve stadiu kdy na celém problému aktivně pracují profesoři, docenti, prostě vědci. Až bude prostředek úspěšně vyzkoušen nastane proces zavedení systému do US armády. Bude velkým otazníkem kdy zařízení uvolní pro užívání v ostatních armádách NATO, proto si nedovedu ani trochu představit jak se ke stroji bude vyjadřovat CZ EOD, když dosud nejsou zveřejněny ani jasné parametry nebo schopnosti představené technologie. Jsem přesvědčen, že to bude nová fascinující technologie, která posílí force protection jednotek v oblasti konfliktů a postupná robotizace včetně dokonalých technologií bude pomalu i v této oblasti nahrazovat člověka – ženistu – vojáka, kde ztráty živé síly jsou nenahraditelné. Je hezké pozorovat, že nové moderní technologie posunou vojáka do bezpečné vzdálenosti od bojové zóny a překlopí ho do role operátora systému. Nejdále jsou přirozeně bezpilotní prostředky a dálkově ovládané zbraňové stanice ale je dobré vědět, že vývoj věnuje také vysokou pozornost prostředkům EOD.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jules
    8. 12. 2009, 18:49

    Souhlasím s tím, že na nějaké vyjádření českého OED v tomto případě nebude brán zřetel. To je jasné. Pravdou je, že hlavní roli je ten nástražný systém nejprve nají a lokalizovat. S tím souvisí využití UAV prosředků, které v Afgh. zatím pro naše jednotky nemáme.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jules
    8. 12. 2009, 19:31

    Dodávám, UAV prostředky pro kontingent v Lógaru.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jindra Sebestova
    10. 12. 2009, 16:27

    Zajimavy clanek k IED:

    http://www.foreignpolicy.com/articles/2009/12/04/americas_ied_nightmare?page=0,0

    Do programu Couter-IED nasypali Americane a dalsi spojenci uz miliardy, ale stale jsme nejmene krok za protivnikem.

    REPLY

Nejnovější komentáře