fbpx

Křest ohněm (I) – útočné průlomové vozidlo ABV

Na začátku prosince se americká námořní pěchota pokusila změnit operací Cobra’s Anger několikaletou patovou situaci v jihoafghánském městě Now Zad, což kdysi bylo druhé největší město v Hílmandu. Dnes je to opuštěné a zaminované město duchů, přezdívané „Apocalypsa Now Zad“.

Během operace Cobra’s Anger použili mariňáci dva nové bojové prostředky – konvertoplán MV-22B Osprey, u něho šlo o premiéru ve způsobu nasazení – vrtulníkovém výsadku, a ABV – útočné průlomové vozidlo. První představuje letoun 21. století, zatímco druhý má původ v speciálních obrněných vozidlech která prorážela Hitlerův Atlantický val. Následující příspěvek pojednává o ABV, druhá část pak o konvertoplánu.

Americké ozbrojené síly se již řadu let potýkají s nedostatkem vhodných doprovodných vozidel pro tankové prapory vybavené M-1A1 Abrams. Většina této techniky totiž pamatuje šedesátá léta – mostní tank M-60 AVLB, vyprošťovací tank M-88A1 a řada obrněných transportérů M-113 ve velitelské, spojovací, dílenské, zdravotnické, nebo minometné verzi. Jejich společnou nevýhodou je kromě značného opotřebování, hlavně nedostatečná rychlost. Zatímco turbínou poháněný Abrams hladce dosáhne 60km/h, starší vozidla na podvozku M-113 a M-60 dosáhnou stěží 30-40 km/h. Nestačí tempu operací a zdržují.

Jejich náhrada byla s koncem studené války zrušena. Pentagonu se alespoň podařilo zmodernizovat část vyprošťovacích tanků M-88A2 Hercules a OT M113A3. Ale nových mostních tanků M-104 Wolverine na podvozku Abramsu, byla vyrobena jen malá série. Bagdád musela 3. pěší divize a 1. Marine Expeditionary Force dobývat se zastaralými M-60 AVLB. Z 51 jich do Bagdádu dojelo 14. Naštěstí Iráčané nezničili mosty, jinak by se Američané v Mezopotánii protkané sítí zavlažovacích kanálů dostali do velkých problémů.

Další velká mezera je po ženijním tanku M-728 CEV, který byl v devadesátých letech vyřazen jako zastaralý. Jeho všestranné schopnosti musí nahrazovat hned několik vozidel. Je to především obrněný zemní stroj M-9 ACE. Ten byl zkonstruován na základě požadavků jednotek rychlého nasazení, takže je možné jej přepravovat letadlem C-130 Hercules. Váží jen 16 tun.

Aby ale mohl provádět zemní práce v tvrdším terénu musí si sám na sebe naložit několik tun zeminy k dodatečnému zatížení a naklonit se pomocí speciálního hydraulického podvozku který se časem ukázal jako nespolehlivý. I tak mu schází výkonnost buldozéru D-7. Ale narozdíl od něho byl ještě během operace Desert storm schopný udržovat tempo s bojovými jednotkami. Ale při tažení roku 2003 jeho maximální rychlost 48km/h již nedostačovala. Obzvláště, když ještě musel v terénu táhnout přívěs s odminovací raketovou náloží MICLIC. Problém je i jeho slabší panceřování,závadovost a absence výzbroje.

Buldozer jednotky Seabees v Kuvajtu před invazí

Val oddělující Kuvajt od Iráku proráželi v roce 2003 příslušníci 133. praporu ženijní jednotky námořnictva Seabees na nepancéřovaných buldozerech; Foto F.Š.

Již zmíněný buldozer Caterpillar D-7 je v inventáři americké armády již od třicátých let minulého století. Je určen hlavně k práci v týlu. Ale během příprav k osvobození Kuvajtu vznikla jeho obrněná verze D-7G MCAP k odminovacím operacím. Pomáhal při překonávání pohraničních opevnění-zasypáním protitankového příkopu a proražením valu. Následně odstraňoval minová pole. To si zopakoval i na Balkáně.

Od roku 2003 je nepřetržitě nasazen v Iráku,buduje valy okolo základen nebo kontrolních stanovišť. Může prorážet nové cesty přes vegetaci nebo obytné zóny, což umožní se vyhnout zaminovaným zónám ovládaných povstalci. Není sice dostatečně mobilní – musí být přivezen na místo na valníku -, ani není schopen postupovat s vozidly. Ale je dostatečně výkonný i v tvrdém pouštním nebo horském terénu a na rozdíl od M-9 ACE je z něho dostatečně vidět během práce.

Američané si před zahájení operace Iraqi Freedom pořídili v Izraeli 14 opancéřovaných gigantických buldozerů Caterpillar D-9R. Hmotnost tohoto stroje je 55,8 t. Jen radlice je 1,8m vysoká a 4,5m široká. Izraelci ho s úspěchem používají na Palestinském území. Bez problému boří opevněné domy. Američané odhadují že je stejně výkonný jako čtyři buldozery D-7.

V Iráku například stavěl obléhací val okolo Falúdži, později ho během útoku prorážel a pokračoval v odstraňování trosek a barikád v rozbombardovaném městě aby byl vůbec možný postup. Val stavěl i okolo řady dalších měst, omezuje to pohyb povstalců, protože musejí využívat jen několik hlídaných vstupů. Je to skvělá psychologická zbraň, jeho obří rozměry a lomoz šířící se na kilometry daleko děsí obránce, kteří raději utečou, než aby se nechali zavalit.

Obrněné buldozery jsou poslední dobou používány americkou námořní pěchotou i v Afghánistánu. Při rozšiřování tzv. ink spots „prorážejí“ zaminované cesty konvoji vozidel mířící k vesnicím obsazených Talibanem. Je to bohužel velmi pomalé, někdy to trvá i několik desítek hodin. Průměrná rychlost stěží překročí 1 km/h. Váže to příliš mnoho drahocenné vzdušné podpory. Proto se mariňáci rozhodli nasadit svoje nové vozidlo ABV.

V roce 2003 se již uvolnilo dostatečné množství podvozků tanků Abrams vhodných k přestavbě na speciální vozidla. Společně s americkou pěchotou vyvíjí námořní pěchota mostní tank JAB. Sama se rozhodla vyrobit ženijní tank ABV – Assault Breacher Vehicle. V jednom vozidle se kombinuje výkonnost buldozeru, nosič raketových odminovacích náloží s rychlostí a pancéřováním tanku Abrams.

Vzniklo tak 50 tun těžké, silně pancéřované vozidlo, vybavené dálkově ovládaným velkorážným kulometem a zadýmovacími granátomety. Ve speciální věži převáží dvě soupravy raketových náloží MICLIC, které jsou schopné odminovat 800 kg plastické trhaviny C-4, dva sto metrů dlouhé pruhy o šířce osm m, které ABV následně protáhne protiminovým pluhem FWMP a označí cestu signální soupravou LMS. Může používat dozérovou radlici CDB k budování nebo prorážení valů, stavbě palebných pozic nebo příkopů. K prorážení barikád nebo jiných překážek je k dispozici šípový pluh SMP.Vozidlo je možné dálkově ovládat.

3 comments
Profilový obrázek
Jan Spacek
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    13. 1. 2010, 15:39

    Seabees není „ženijní jednotka námořnictva“, ale přezdívka, kterou získali za 2. světové války příslušnící stavebních jednotek (Construction Battalion – zkráceně CB – vyslovuje se „sí bí“) U.S. Navy. Takže jejich úkolem není podporovat bojovou činnost prvosledových jednotek, ale provádět výstavbu (základen, letišť, přístavů atd.) v zázemí. Proto jsou tyto jednotky vybaveny primárně nepancéřovanou technikou – např. buldozerem Caterpillar D7, jako na snímku.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    14. 1. 2010, 7:39

    Dušane, je to zkratka. Strávil jsem s nimi dost času, abych to věděl. Kdybych chtěl být ultrapřesný musel bych napsat NMCB 133 (to je skutečně přesný název – Naval Mobile Construction Battalion), ale nepřišlo mi to u ilustračni popisky nutné. Navíc, Seabees (hojně používaná přezdívka, která jak správně podotýkáte vznikla z onoho C.B.) jsou „ženijní jednotkou námořnictva“. S tím se nic nenadělá. A dost hnidopišství (hahaha).
    Co se týče druhé záležitosti, pravdu máte jenom zčásti. Nemají provádět přímou podporu prvosledových jednotek „bojem“, ale stavěním či likvidací překážek. Pokud se člověk podívá na 2. světovou válku, Koreu až po Irák zjistí, že Seabees byli vždy vpředu s bojovými jednotkami. Neprovádějí tedy stavby pouze v „zázemí“. A mimochodem, ve výše uvedených konfliktech nebylo vpředu jenom pár lidí. Ale chápu, výsadkáři jsou výsadkáři…
    V Iráku byl plán podobný – těch pár lidí s nepancéřovanými buldozery provádělo průlom (byť součástí 1. MEF, ke které patřili byli samozřejmě ženisté námořní pěchoty, kteří měli k dispozici pancéřované buldozery). Také byl jeden prapor vyčleněn na stavbu mostů, protože se předpokládalo, že Saddám je vyhodí do vzduchu, takže je bude potřeba rychle postavit. Saddám to neučinil. Pokud by se stalo, tato práce by se prováděla hodně vepředu, aby se zajistil postup. Alespoň tak to bylo trénováno. A ještě jeden postřeh, výstroj a výzbroj jednotek Seabees byla naprosto neadekvátní úkolům, které měly plnit (a to, že je nakonec v Iráku neplnili je spíše dílem náhody).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    16. 1. 2010, 9:08

    Pak je tu ještě CBeebies, ale to je asi úplně něco jiného než tyhle pilné „oceánské/mořské včelky“.:-)

    REPLY

Nejnovější komentáře