fbpx

Sancho, Sancho Panza!

Autor tohoto příspěvku si přál zůstat v anonymitě. OWOP  je obeznámen s identitou autora.

Zatímco Koncepce rozvoje Armády České republiky vzniknuvší v autorské dílně brigádního generála Balouna byla loni na podzim podrobena veřejné a zdrcující kritice ze strany ministra obrany, ve stejné manufaktuře se naopak v tichosti zrodila dvě jiná, drobnější, avšak daleko důležitější dílka.

Jde o rozkazy ministra obrany s názvy Zásady výstavby a systemizace organizačních celků rezortu Ministerstva obrany a Zásady tvorby systemizovaných míst. Ty oficiálně vstupují sice v platnost až 1. 1. 2011, pro potřeby plánování však budou upotřebeny již letos. Od 1. 1. 2011 totiž vstoupí do své plné účinnosti novela zákona o vojácích z povolání zavádějící novou strukturu hodností a hodnostních sborů.

Paradoxem přijetí obou vnitřních norem je tichý souhlas s tím, co bylo loni veřejně kritizováno. Jestliže se mohlo ještě loni zdát, že ministr jede na svém oslu, teď si navíc dobrovolně nasadil šaškovskou čepici podanou Generálním štábem AČR. Je sice období karnevalu, tato čepice mu však asi pravděpodobně již zůstane na hlavě natrvalo. Rozkazy ve dvou ohledech totiž popírají tezi o

  1. armádě schopné mezinárodního nasazení;
  2. armádě schopné bojovat s personální korupcí.

Oč se jedná v prvním případě, lze velmi dobře pochopit z citace druhého rozkazu. Po deseti letech v NATO se fakticky změkčují požadavky na jazykovou vybavenost. Profesní znalost angličtiny na úrovni 3333 je vlastně jenom vyžadována pro generály a nepředpokládá se, že by angličtina mohla být využívána v rámci vojenské spolupráce uvnitř Evropské unie. Ta má zejména fungovat v oblasti přípravy personálu a její internacionalizaci – mobilitě vojáků v této oblasti. Česká republika se tímto aktem vrací do izolovanosti, ve které se nacházela před rokem 1999.

Souhlas s praktikami personální korupce dokládá citace z prvního rozkazu věnované výstavbě a systematizaci rezortní organizační struktury. Fakticky se vracíme k debatě, která se odvinula v případě příspěvků o návratu ke kořenům (1. část, 2. část, 3. část). Přijatá pravidla hovoří o tom, že se organizační struktura nemá vytvářet podle účelu určujícího její specifika, ale podle jejího postavení v organizační hierarchii.

Podle této logiky by měl vševojskový útvar jinou organizační strukturu, jestliže by byl přímo podřízen například Generálními štábu AČR a jinou, jestliže by se nacházel až pod velitelstvím brigády. Navíc se již dopředu předpokládá, že pro nasazení v zahraničí budou opět vyčleňovány neorganické jednotky.

Paradoxem obou rozkazů je problematické „překlápění“ organizační struktury na systemizovaná místa. Podle jednoho rozkazu se systematizovaná místa určují na základě postavení v hierarchii. Podle druhého na základě působnosti. Limitujícím faktorem je počet tabulkových míst. Ty jsou opět určovány v příslušné hierarchii řízení a velení a tak, když vás má nadřízený rád, může být štědrý, když ne, může vás „zaříznout“.

Pro rok 2011 se v české armádě stále nic nemění. Možná však budeme mít nového ministra a nastoupí nový náčelník Generálního štábu AČR.

9 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

9 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    15. 2. 2010, 14:19

    Jako naprosto tragické vidím i snížení počtu kariérních kurzů – pro poddůstojníky jeden kurz na 3 hodnosti (des. – rtn.) a pro praporčíky také jeden dokonce na 5 hodností (rtm. – šprap.). Když uvážíme nejkratší dobu výsluhy v jednotlivých hodnostech, tak je jasné, že někteří lidé absolvují za dobu své činné služby jediný vojenský kariérový kurz. Přitom např. ve Velké Británii nebo USA je naprosto standardní, že s každým jmenováním do vyšší hodnosti je voják vyslán do adekvátního kariérového kurzu (USA: Warrior Leader Course pro E5 (OR5), Advanced Leader Course pro E6 (OR6), Senior Leader Course pro E7 (OR7), First Sergeant Course pro E8 (OR8) a Sergeant Major Course pro E9 (OR9) ). Více o srtuktuře kariérového vzdělávání poddůstojníků U.S. Army např. zde: http://www.armytimes.com/news/2009/09/army_NCOES_091409w/

    Situace se tedy (proti současnému stavu) dokonce zhorší, neboť v současnosti existují 2 praporčické kurzy – Praporčický kurz (pro hodnosti pprap. – prap.) a Štábní praporčický kurz (nprap. – šprap.).

    Bohužel, budujeme nevzdělanou armádu…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    15. 2. 2010, 14:21

    Warrior Leader Course
    Soldiers now must go through the 80 hours of SSD-1, the first level of the new online training regimen, before they can go to Warrior Leader Course.

    A new 15-day Warrior Leader Course that supports the requirements of the active and reserve components is in the final stages of development and, barring a setback, will be implemented Jan. 1.

    The revised WLC will replace the 30-day course used by most active-component units, and the accelerated 15-day course used by the reserves and some active forces.

    The course will prepare soldiers to serve as team leaders and squad leaders. It will continue to be a requirement for promotion to staff sergeant.

    Students typically will have two to four years of service, and will be in the ranks of private first class through sergeant.

    The revision shrinks emphasis on battle drills and other tactical exercises and puts greater emphasis on topics designed to build leadership skills and self-confidence.

    “Leadership competencies and creative thinking skills,” will be the focus of the new course, according to Sgt. Maj. Russell Hurley, director of the WLC section here.

    Learning objectives are expected to focus on development of a cohesive team, ethical decision-making, squad-level maintenance, training and leading a squad, casualty evacuation, squad tactical operations and establishing a checkpoint.

    In a major change from the current system, WLC will be a resident, non-live-in course where students will leave the training facility at the end of the duty day.

    Under the current system, the WLC is a 24-hour-a-day experience, with students living in barracks at the training facility, similar to officer candidate school.

    Advanced Leader Course
    The Basic NCO Course will be renamed the Advanced Leader Course on Oct. 1.

    The common core phase, now delivered by video teleconferencing and classroom instruction, will become Web-based, with nearly 14,000 active-component soldiers taking the course via personal computer during the fiscal year that starts Oct. 1.

    Another 17,000 soldiers from the National Guard and Army Reserve will be brought under the system in 2011-12.

    In a change from the previous BNCOC, the focus of the new course will shift one level up the leadership chain, and include instruction on platoon- and squad-level operations.

    As the Advanced Leader Course, it will continue to have a specialty phase delivered by military occupational specialty proponents and branch service schools. The length of the specialty phase will vary between branches, but will not exceed eight weeks.

    Most students will be staff sergeants and promotable sergeants with six to eight years of service.

    The course will remain a requirement for promotion to sergeant first class.

    Senior Leader Course
    The Advanced NCO Course will be renamed the Senior Leader Course on Oct. 1.

    The 80-hour SSD-3 course that becomes available Oct. 1 will be a prerequisite for attending the Senior Leader Course.

    The focus of learning will be on platoon- and company-level operations and will include relevant parts of the First Sergeant Course.

    Some of the common core elements of the course will be dealing with family violence and conflict management, ethics and solving complex problems, developing subordinate leaders, soldier rights, managing company training, mortuary affairs, preventive medicine and casualty evacuation.

    It will remain a specialty-specific learning course of up to eight weeks that is required for promotion to master sergeant.

    Students typically are sergeants first class and promotable staff sergeants with 12 to 14 years of service.

    First Sergeants Course
    The resident First Sergeants Course will convert to video teletraining for the active Army on Oct. 1. Within three years, it may disappear entirely.

    Parts of the course will migrate to the Senior Leader Course and SSD courses in the next couple of years, probably eliminating the need for this functional course by Sept. 30, 2012.

    Active Army soldiers who are graduates of the Advanced NCO course, and who are selected for first sergeant positions after Sept. 30, 2010, must attend the First Sergeants Course at a reserve NCO academy to receive required training.

    The National Guard and Army Reserve are scheduled to retain resident and VTT capabilities through fiscal 2012.

    Sergeants Major Course
    Some of the biggest changes to soldier education will take place at the Sergeants Major Course, which has been overhauled and upgraded to include topics that field-grade officers study at Command and General Staff College.

    The resident and nonresident Sergeants Major Courses will become similar in content to the Intermediate Level Education courses attended by captains and majors.

    The new curriculum is being used for the nine-month resident course that began in August, and will be adopted by the two-year nonresident course that begins in 2010.

    Officials expect the resident Sergeants Major Course will grow to a 10-month course, similar to the senior service colleges and command and staff colleges attended by officers.

    “The goal of redesign is not to make senior noncommissioned officers more like officers, but to have them play a greater role in the process of planning and executing operations,” said Sgt. Maj. David L. Yates, director of the Sergeants Major Course.

    Class 60, which began nine months of study in mid-August, is getting “straight education,” including several modules devoted to issues taught at CGSC, according to Yates.

    In a major change, the academy no longer will administer objective tests with multiple-choice answers.

    “Students will have to defend their answers,” Yates said. “While there will be no one single correct answer, students will have to develop solutions that are doctrinally correct.”

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Anonym
    15. 2. 2010, 21:16

    Drobné upřesnění pro autora článku kde nařízení vzniklo. Nebylo to v dílně BG Balouna, ale v dílně Sekce Personální MO, super sekce MO která má přes 300 lidí a žádná zeštíhlovací kůra resortu MO ji zatím nezasáhla. „Zásady výstavby a systemizace organizačních celků rezortu Ministerstva obrany a Zásady tvorby systemizovaných míst“, jak jsou oba dokumenty pojmenovány, jsou dokumenty zkostnatělé, které pouze modifikují rozkazy MO číslo 19 a 20. Úředníci MO mají stále chuť něco systemizovat ale názory armády je pramálo zajímají. V tom počtu si naprosto vystačí sami. Pro informaci autora, NGŠ dnes nemá personální ani akviziční orgány. To je celkem pikantní, ne? BG Baloun se svou sekcí patřil k těm, co připomínkovali nešťastné nařízení ale úřednický šiml to příliš nezajímalo. Jednoduše, armáda není důležitá pro úředníka, pro něj je důležitý dokonalý papír. Pro čtenáře OnWar, které tato problematika opravdu zajímá a to nemyslím povrchní jednoduchá hodnocení o dílnách v kterých něco vzniká, doporučuji využít právo občana ČR a pomocí datové schránky resortu MO položit konkrétní dotaz s žádostí o vysvětlení inkriminovaných nařízení přímo řediteli Sekce Personální. Pasáž o jazykových požadavcích je opravdu zajímavá a autoři budou jistě vědět co je vedlo k snížení požadavků na STANAG III. Přirozeně nechci být ironický ale není to tak dávno co experti ze sekce personální, kteří mají mimochodem v gesci i naše vojenské školství požadovali od každého studenta UO po ukončení lycea STANAG II a někteří brutusové dokonce STANAG III. Asi na to zapomněli.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    15. 2. 2010, 22:18

    Jen můj osobní názor na STANAGy. Když jsem kdysi končil studium průzkumného směru z Vojenské vysoké školy pozemního vojska ve Vyškově, tak u každého PRŮZKUMÁKA byl vyžadován STANAG 2. stupně z hlavního jazyka a STANAG 1. stupně z vedlejšího (byla to podmínka udělení zápočtu). To je ostatně jediný důvod, proč jsem si udělal STANAG 1. stupně z němčiny :-).

    Nedomívám se, že by dnes byl tento požadavek méně aktuální. Jelikož je dnes UNOB čistá ekonomka, studenti by tedy měli mít i srovnatelné jazykové znalosti s VŠE. Dle mého názoru, pokud někdo opustí UNOB bez STANAGU 2. stupně z AJ, tak je s ním něco výrazně špatně. U Výsadkového praporu by si ho nikdo jako VČ rozhodně nevybral…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    15. 2. 2010, 22:26

    STANAGy jsou, jak jsem dnes zjistil při pohledu na výše zmiňované normy, pouze špička ledovce. Mnohem důležitější část je (podle mě) systemizace funkcí. A tam jsou naprosto jasně vidět lobbystické tlaky některých zájmových skupin (odborností). Nechápu, proč by měl mít například stejnou hodnost palubní střelec vrtulníku a vrchní praporčík praporu. To je naprostý úlet!

    REPLY

Nejnovější komentáře