fbpx

Karzáího geniální trik – cizinci out

Americký ministr obrany Robert Gates s afghánským prezidentem Hámidem Karzáím v Kábulu (prosinec 2009); Foto Master Sgt. Jerry Morrison, DoD

Tak prezident Hámid Karzáí opět překvapil nejen své odpůrce v zemi, ale především mezinárodní hráče, kteří jsou stále, byť se zaťatými zuby, prezidenta ochotni podporovat. Karzáí využil díru v afghánské ústavě a přepsal volební zákon tak, že zcela vyřadil zástupce vybraných OSN v jednom z nejdůležitějších a nejméně zkorumpovaných orgánů volebního systému – v Nezávislé odvolací komisi (ICC). A parlamentní volby se blíží…

ICC se skládá z pěti členů – dvou Afghánských zástupců a tří cizinců, které jmenuje po konzultacích OSN. Dva Afghánce navrhuje Nejvyšší Soud a afghánská Komise pro lidská práva. Zákon odvolací komisi ukládá dohlížet na regulérnost volebního procesu a vracet k přezkoumání všechny neregulární výsledky Nezávislé volební komisi. Ta je garantem průběhu voleb, a jak si jistě všichni pamatujeme z minulého roku, také nejvíce kritizovanou a pravděpodobně nejvíce zkorumpovanou součástí volební mašinérie.

Není bez zajímavosti že spolupráce mezi Nezávislou volební a Odvolací komisi byla přinejmenším katastrofální. Nedocházelo k výměně informací a cokoli bylo ICC označeno za podvodné, či přinejmenším neregulérní a posláno nazpět do Nezávislé volební komise, se většinou buď ztratilo, nebo neobjevilo v oficiálních číslech. Nařčení z chyb a z korupce tak létala sem a tam.

Teď přišel prezident Karzáí s nápadem že „zafghanizuje“ i tuto poslední část volebního systému. I přes nelibost přihlížejících mezinárodních dárců, kteří vkládali do ICC naděje a také velké peníze.

Pro prezidenta, který má se skoro dvěma miliony zfalšovaných hlasů „volební margarín“ na hlavě, bude těžké vysvětlit tento krok všem, kteří čekali, že před nadcházejícími parlamentními volbami v září dojde k tolik potřebným změnám ve volebním zákoně. Ale nkdo nečekal takovouhle změnu… Myslím, že k této, dnes tak populární, „afghanizaci“ došlo ve špatnou chvíli a na špatném místě.

Pro fajnšmekry, kteří rádi studují afghánskou ústavu přiblížím to, co jsem nazval dírou v zákoně, kterou pan prezident Karzáí mistrně využil. Je to schizofrenie:

Článek 79 říká, že během parlamentních prázdnin může prezident přijmout nouzová legislativní nařízení, která mají postavení a sílu zákona, která ale zároveň může parlament po prázdninách do 30 dnů odmítnout (jakási obdoba vlády pomocí dekretů). A to Karzáí přesně udělal, když se rozhodl vyřadit tři kandidáty OSN do ICC.

To dává smysl. Ale pozor, teď přijde ten trik: článek 109 ústavy totiž ukládá parlamentu, že nesmí přijímat žádné změny ve volebním zákoně rok před vypršením volebního období. A to má skončit právě po volbách, v září tohoto roku…

Takže jde v podstatě o bravurní využití toho, na co prezident Karzáí často zapomínal, měnil a nerespektoval: tedy na nejvyšší zákon jeho země. Západ, který se snaží Afghánistánu (Karzáímu) pomáhat nejenom finančně, ale i riskováním životů svých vojáků a civilistů, by neměl tyto věci přecházet.

4 comments
Profilový obrázek
Vaclav Pecha
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    26. 2. 2010, 18:57

    děkuji autorovi za výborný postřeh. Zajímá mě jak se k tomu postaví mezinárodní společenství. V komuniké z konference v Londýně bylo explicitně uvedeno, že se mez. spol. poučilo z pochybení prezidentských voleb a že podobná pochybení nebudou při parlamentních volbách tolerována..

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tomáš Karásek
    26. 2. 2010, 22:31

    Problém je v tom, že pan Karzáí hraje svou hru velmi zručně a přesně ví, co chce i jak toho dosáhnout. Mezinárodní společenství, z podstaty věci, je entita rozhádaná a nejistá, takže se sebou snadno nechá zametat. Kdybychom žili před několika dekádami, briskně bychom nahradili Karzáího poslušnějším diktátorem, ale ta doba je, zdá se, pryč.

    Otázka je jednoduchá: Potřebuje mezinárodní společenství Karzáího více než on je? Pokud ne, potom na něj můžeme vyvíjet tlak (podle návodu klasika: „musíte se víc snažit, pane správče, taky bychom Vás mohli vyměnit“). Jestli je však situace opačná a nedovedeme nebo nechceme si na jeho místě představit nikoho jiného, pak nám nezbývá nic moc jiného než příslovečně držet hubu a krok.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    3. 3. 2010, 12:27

    http://www.atimes.com/atimes/South_Asia/LC03Df02.html

    aneb jako Karzaiho machinace mohou poskodit i obraz partneru z NATO.

    REPLY
  • Profilový obrázek

Nejnovější komentáře