fbpx

Sci-fi u Boeingů

Pavel Pokorný je novým přispěvatelem na OWOP. S jeho texty byste se měli ode dneška setkávat častěji.

Firma Boeing 18. Března ohlásila úspěšné vytvoření prototypu konceptu laserové zbraně typu Free electron laser (FEL). Americké ozbrojené síly mají dlouhodobě zájem o využití laserových technologií. Ale i po desítkách let skončila většina dosavadních projektů s rozporuplnými výsledky – finální produkty byly příliš rozměrné nebo příliš energeticky náročné.

Zdá se však, že nastává nová éra snahy využít laser pro vojenské účely. Jak bylo předesláno v úvodu, americký gigant Boeing oznámil první úspěch projektu, který se snaží vytvořit lodní laserový obranný systém typu FEL.

„The Free Electron Laser will use a ship’s electrical power to create, in effect, unlimited ammunition and provide the ultra-precise, speed-of-light capability required to defend U.S. naval forces against emerging threats, such as hyper-velocity cruise missiles,“ said Gary Fitzmire, vice president and program director of Boeing Directed Energy Systems. „The successful completion of this preliminary design review is an important milestone in developing a weapon system that will transform naval warfare.“

Ovšem, jak si pozornější čtenář všimne, takový laserový systém potřebuje pro svůj funkční provoz značné množství elektrické energie, pro jeho použití je základním předpokladem nasazení moderních, plně „elektrizovaných“ lodí.

Přes jistý úspěch Boeingu je však efektivní využití laseru pro účely námořnictva stále hudbou (třebaže možná ne příliš vzdálené) budoucnosti. Už několikrát se na OWOP psalo o laseru pro protiraketovou obranu. Následující video ukazuje použití laserové zbraně na zneškodnění nevybuchlé munice a trhavin. Shodou okolností jde o další laserový systém z dílny Boeingu.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře