fbpx

Nový odstřelovací rekord

Desátník Horse Craig Harrison ustavil v Afghánistánu nový odstřelovací rekord a zároveň zachránil svého velitele, jehož auto uvízlo a dostalo se pod palbu. Zastřelil dva Talibance, kteří stříleli z kulometu, na vzdálenost 8120 stop (2475 metru), což je 900 metrů za efektivní dostřel pušky. Pětatřicetiletý Harrison tak překonal předchozí rekord kanadského vojáka, který v březnu 2002 zabil na vzdálenost  7972 stop (2216,5 metru) člena Al Kajdy.

Speaking about the incident, Cpl of Horse Harrison said: „The first round hit a machine gunner in the stomach and killed him outright. He went straight down and didn’t move. „The second insurgent grabbed the weapon and turned as my second shot hit him in the side. He went down, too. They were both dead.“

Podle něj byly podmínky naprosto perfektní – bezvětří a skvělá viditelnost. Kulka letěla k cíli tři sekundy. Horse Craig Harrison použil britskou pušku L115A3. Aby kompenzoval odchylku, musel mířit o 1,8 metru výše a 50 cm vlevo. Několik týdnů poté, Harrison přežil přepad, při kterém bylo jeho vozidlo zasaženo 36krát a jedna kulka prošla i jeho helmou.

During the Taliban ambush, his patrol vehicle was hit 36 times. He said: „One round hit my helmet behind the right ear and came out of the top. „Two more rounds went through the strap across my chest. We were all very, very lucky not to get hurt.“

Později najelo vozidlo, ve kterém jel na nastraženou výbušninu a zlomil si obě ruce. Nyní je v Británii na léčení a po vyléčení se chystá vrátit do Afghánistánu.

7 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    ey
    6. 5. 2010, 8:42

    Tuto zprávu jsem objevil na více místech, a přestože je dost neuvěřitelná (počet ran a počet zásahů na tuto vzdálenost) bude nejspíše pravdivá. Jenom bych podotkl, že některé údaje jsou udávany špatně (doba letu střely atd…)

    Myslím, že přesnější odhad je v poslední části článku na wikipedii:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Craig_Harrison_(sniper)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HedonistImp
    6. 5. 2010, 8:57

    Desátník Horse? :-D

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ondrej Rajkovic
    6. 5. 2010, 9:32

    Hedonistlmp: Podle mě je to chyba překladu. Jeho hodnost je Corporal of Horse, což bych možná přeložil jako desátník jízdy. Každopádně nejsem odborník na hodnosti britské armády a už vůbec ne na tradice Blues and Royals ke kterým desátník Harrison patří.

    Zde je něco málo o jeho hodnosti: http://en.wikipedia.org/wiki/Corporal_of_Horse

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HedonistImp
    6. 5. 2010, 9:39

    Tak to bylo myšleno, proto ten vysmátý smajlík. :-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    6. 5. 2010, 11:52

    Ano, je to chyba. Více informací zde:

    The Household Cavalry maintains the old cavalry tradition of having no rank of sergeant (allegedly because the word Sergeant is descended from Servant and such a title was considered inappropriate for Household troops), which was originally an infantry rank only. It has its own peculiar set of insignia and ranks with the following equivalents:

    Staff Corporal = Staff Sergeant: four chevrons, point up and worn on the lower sleeve, with metal crown above;
    Corporal of Horse = Sergeant: three chevrons, point down, with a metal crown above (confusingly similar to the insignia of a Staff Sergeant in other units);
    Lance Corporal of Horse = Lance Sergeant (Corporal): same as a Corporal of Horse, but with a cloth crown rather than a metal one;
    Lance Corporal: two chevrons, with a crown above.

    Similarly, warrant officer appointments are different, with, for example, Regimental Corporal Major being used in place of Regimental Sergeant Major.

    Stejně tak např. u bristkého dělostřelectva není desátník Corporal, ale Bombardier. Svobodník není Lance Corporal, ale Lance Bombardier. Vychází to z historických tradic různých pluků a složek britských ozbrojených sil.

    REPLY

Nejnovější komentáře