fbpx

Až si sedne prach

Volby dopadly bezesporu zajímavě. Jde o zemětřesení, které ukončuje dvacetiletí určitého typu politiky. V tuto chvíli si sedá prach a jsem hodně zvědavý, zda skutečně dojde k hlubokým změnám, ve které doufali voliči, nebo jestli i nadále bude politiku kontrolovat byznys, či oni kmotři, jak je nazval Mirek Topolánek, kteří zevnitř rozežírali ODS (a nejen ji).

Do sněmovny se dostalo mnoho nových tváří a díky protestním hlasům mají slušné zisky TOP 09 a Věci veřejné. Prvně jmenovaná strana nepředstavuje ale ani tak nic nového. Preferenční hlasy ukázaly víru lidí v knížete Schwarzenberga. Ovšem ten, kdo skutečně stranu i byznys kolem řídí je Miroslav Kalousek, člověk který mimo jiné obhajoval onu obří zakázku na likvidaci ekologických škod a také, jak si zajisté všichni vzpomeneme, se mimo jiné proslavil jako ekonomický náměstek na ministerstvu obrany (jak se vypráví, muž, který hodně rozhodl, ale nic nepodepsal – zajisté to je pouze nadsázka). Pokud člověka zajímají bezpečnostní záležitosti, nemůže opominout ani další postavu – bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou.

Jedinou relativní neznámou tak zůstávají Věci veřejné. Když jsem psal o jejich programu, kroutil jsem hlavou. A myslím, že budeme kroutit hlavou zanedlouho všichni, tedy pokud bude mít Radek John a jeho experti větší vliv na politiku v této zemi. Nechci to rozvádět, dnešní představení v Otázkách Václava Moravce bylo moc pěkné.

Byť v současnosti probíhají rozhovory mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými a všichni předpokládají, že koaliční vládu budou sestavovat tyto tři strany, nemusí to tak dopadnout, a když dopadne, nemusí to vydržet. Dá se totiž předpokládat, že to nebude dlouho trvat a půda mezi Věcmi veřejnými a TOP 09 se propadne a z oslav bude čtyřletý bolehlav. Miroslav Kalousek se nemůže s Radkem Johnem snést, pokud John bude mít tendenci koukat mu pod prsty a, nedej Bože, mu mluvit do kšeftů. I když, Věci veřejné jsou strana, kterou si založil byznys, tak možná dojde nakonec k rozdělení teritorií.

Co se týče obrany, je jasné, že to nebude pro nikoho významnější téma. Tedy kromě peněz, které by se mohly dát odčerpat. Radek John během svého dnešního představení u Václava Moravce, mimo jiné řekl, že není naivka, aby za každou cenu prosazoval v tomto období sloučení ministerstev vnitra a obrany. Jen tak dál. Seškrtání peněz se ovšem nevzdává. V programu je 15 miliard, v debatách se objevilo 10 miliard.

Byť například „civil“ v komentářích tento nápad přivítal, protože alespoň se díky tomu vojáci naučí šetřit, já to nevítám vůbec. Ne proto, že by se nedalo šetřit (i když v  případě české armády by to bylo už za hranou) a někdy by to nebylo očistné, ale proto, že si „experti“ Radka Johna (nebo on sám) naslinili akorát tak prst a vyplivli do větru sumu. To, že nejde o nic propracovanějšího, svědčí i ochota toto číslo měnit, jak se hodí. Pokud se má v armádním rozpočtu škrtat musí se tak dít promyšleně a nikoli populisticky – vezmeme deset miliard z jedné kapitoly a přesuneme je do druhé s efektem limitně se blížícím nule.

Problém není v tom, že by se nedalo v ozbrojených silách škrtat. Problém je v tom, že jakékoli rozhodnutí má hluboký dopad na budoucnost. Pokud chceme škrtat, je nutné si jasně říct, co nechceme, co nepotřebujeme a co naopak od českých ozbrojených sil budeme požadovat. A to co nejkonkrétněji, protože za málo peněz je málo muziky a to se nedá změnit ani silnou vůlí. Stavět armádu není jako nakupovat auta pro firmu, plány se nedají bez velkých ztrát měnit z roku na rok. Důrazně bych také varoval před nápadem stavět ozbrojené síly „na Afghánistán“, nebo na „boj proti terorismu“, jak navrhovala strana jednoho jezevce. Bez analýzy se budeme motat v kruhu, těžko reagovat události a jenom vyhazovat peníze.

Jsem dosti zvědavý, kdo dostane obranu na starosti, která strana si tento rezort uzme (popravdě, bude to trochu z nouze ctnost). Nebude to mít jednoduché, protože tlak na pokladnu bude velký. V pátek měl Pavel Šuba na Nově reportáž o dalších škrtech. Prý se na ministerstvu financí hovoří o tom, že by armáda měla přijít příští rok o pět miliard korun. Ministr Barták v reportáži říkal, že už požádal podřízené o návrhy, kde by se dalo škrtat.

Pokud to nový ministr bude myslet s obranou vážně a nebude v zajetí lobbistů a kmotrů, pozastaví tendry, které se pozastavit dají, nechá provést audity, zadá analýzu, ze které by mělo vyplynout, kam by měly české ozbrojené síly směřovat a zahájí debatu s ostatními stranami zastoupenými v parlamentu. Z té by měly vyplynout dohody, takže by se každé dva roky kompletně neměnil rámec, ve kterém má armáda působit. Bude mít ale úkolů mnohem víc – třeba zkrotit vojenské zpravodajství a podobně. Celkem je toho strašně moc. Možná až příliš na jednoho člověka v době více než nejisté.

21 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

21 Comments

  • Profilový obrázek
    HedonistImp
    31. 5. 2010, 12:07

    V souvislosti s ministerstvem obrany se začíná objevovat jméno Alexandra Vondry. Nebyla by to úplně nejhorší volba.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    31. 5. 2010, 12:52

    S tím se nedá než souhlasit. Jeho dosavadní CV hovoří za vše. I při jednání se spojenci by nebyl považován za žádné B. Rovněž by se zřejmě vyhnul neuváženým a nepromyšleným experimentům.

    Nicméně jeho kandidatura na tento post je pouze z jednoho zdroje, takže s rezervou. Paradoxně odchod Ivana Langra zřejmě způsobí, že po destiletích, kdy ODS neměla ministra obrany se na MO vrátí.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HEDP
    31. 5. 2010, 13:46

    No byl tady jeden kterému říkaly policisté ,,Íčko,, tak pan Vondra jak napsal Ivo není Béčko.

    Skušenost je taková že v první řadě musí být slušný člověk a protože byl někde po světě tak na něj nebylo vidět.. tak nějak bez filtru..takže pro mně zatím nečitelnej …Ale něco naznačuje.

    Snad v MF Dnes(nevím jistě) jsem četl> kde napsal autor o epizodě s tímto politikem kdy se mu náhodně podařilo potkat Sašu Vondru ve vlaku do Ostravy a okolo další cizince (asi starší pán) když ho viděl v očním kontaktu a byl na to čas tak mu řekl rovnou že tady žadný američany ani radar nechce a ten mu odpověděl .Že on je tady chce. Tak nevím jestly je to politik který zastupuje občany nebo se nějak utrhl od těch kteří ho zvolily .Tedy nezvolily ale politik by v takový situaci a pán nebyl agresivní že by se na něj sápal nebo sprostě něco sprostě křičel ..prostě využil možnost oslovit politika a ten se takto projevil…
    Jako trefné musím vzpomenout zde napsané …Nová politrucká elita..a doplním hlásající přání jiných… tak to raději počkám na rozumnýho generála ve výslužbě s tou radostí …

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    31. 5. 2010, 14:24

    Nesouhlasím příliš, že být slušným člověkem, je základ kvalifikace dobrého ministra. Vlasta Parkanová kupříkladu asi slušný člověk je, ale o obraně věděla jen to, co jí poradili..On i hajlz může být velmi efektivním správcem státní kasy. To je například moje představa Kalouska mimochodem..Ale zpět k Sašovi Vondrovi, rozhodně to není ten typ charismatického člověka, který si umí bezprostředně popovídat s lidmi „z ulice“. Ale erudovaný bude, setkal jsem se s ním parkrát na konfernci a umí mluvit zpatra a relativně přesvědčivě. Mimochodem co je špatného na tom, odpovědět danému člověku, že on radar chce?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    31. 5. 2010, 16:21

    Osoba ministra je jedna věc, jeho schopnost „zatlačit“ na systém je věc druhá. Pokud by mohl někdo MO prospět, pak by to měla být osoba typu McNamary. Někdo, kdo ví co chce, dokáže se správně zeptat a chce se rozhodovat mezi alternativami. Je docela škoda, že Jiří Šedivý nezůstal na MO o trošičku déle. Docela zajímavou ministryní obrany by byla Jana Hybášková. Konečně, McNamara by taky nebyl úspěšný, kdyby si nevybral vhodné spolupracovníky. Uvidíme, jak bude vypadat užší ministerský tým.

    REPLY

Nejnovější komentáře