fbpx

Konec jedné éry ve Švédsku

Po stodevíti letech skončila ve čtvrtek povinná vojenská služba ve Švédsku. „Soběstačnost“ v oblasti obranných schopností byla vždy imperativem pro tuto neutrální severskou zemi. Ale časy se mění a peněz mají málo všichni.

Sweden remained neutral during the two world wars, but with the Soviet Union nearby, wanted to have the capacity to call in 500,000 soldiers at short notice during the Cold War, out of a population of about 8 million at the time. At the height of the East-West tensions, nearly 85 percent of Swedish men carried out military service, with some 50,000 conscripted out of an age group counting 60,000 men.

V posledních letech to nebyla s odvedenci žádná sláva. Vypadalo to zřejmě podobně, jako u nás na konci 90. let. Na vojnu chodilo přibližně pět tisíc mužů ročně. To byl podle všeho jeden důvod. Ten druhý, závažnější, je snaha ušetřit. Už letos v březnu se objevily informace o tom, že bude uzavřena nejméně jedna letecká základna a sníženy náklady na výcvik. To, spolu s dalšími úsporami a koncem povinné vojenské služby má ušetřit 800 milionů švédských korun (cca 2,3 miliardy korun).

The government has been criticized for plans to close air force bases and regiments, which opponents say will leave the country vulnerable to an attack. A freeze on any closures was ordered until after the general election in September. However analysts speculate that the most likely candidates for closure will be the F17 air force base in Ronneby in southern Sweden as well as troop regiments in southern and western regions. Northern Sweden is expected to keep the F21 base in Luleå, which hosted Nato war games last year.

Švédsko už není tak striktně neutrální, jako bývalo v minulosti (např. účast v ISAF) a bude zajímavé sledovat jeho vyhlášenou zbrojní produkci. S tím, jak se vojenský vývoj i výroba prodražují a komplikují, již jedna země nemůže zvládat to, co před několika desítkami let. Teď narážím na Gripeny. Dovoluji si odhadnout, že půjde o poslední švédský letoun (s výraznou britskou podporou), respektive, že další generace už nebude. A nebudu překvapen, pokud se Švédsko nebude více a více přimykat v obranné oblasti k dalším zemím EU.

Četl jsem si několik komentářů k ukončení povinné vojenské služby. Některé připomínají „argumenty“, které se objevovaly u nás a dají se shrnout do věty: Nestálo to za moc, ale přesto, všichni muži by měli jít do armády. Jeden z nich vyjadřuje podobnou obavu, jako mnoho lidí tady:

I think it is short sighted of Sweden to make this move, if history has shown us anything, it is that cir[censored]st ances change rapidly and we are still very close to Russia which has a history of vast instability.

Pak mně zaujal jeden, který by mohl být reakcí na předchozí, kdyby nebyl napsán o několik měsíců dříve (a také by se dal svým způsobem aplikovat na nás):

Do you remember Sweden’s pathetic performance when Finland was invaded by the USSR and in WW II in general? Better to have a greater military capability than to be caught with your trousers down.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře