fbpx

Laser pro námořnictvo sestřeloval letadla

Poprvé v historii námořnictva byl použit laser na lodi k sestřelení letadla. Test se odehrál nedávno u amerického západního pobřeží a provedla jej firma Raytheon Missile Systems a americké námořnictvo. Raytheon mimo jiné vyrábí námořní obranné komplety Phalanx a právě na jeden z nich firma „namontovala“ 32 kilowattový laser, který sestřelil čtyři bezpilotní letadla přibližující se k lodi.

Raytheon developed the system after buying six off-the-shelf commercial lasers from the car industry and joining them to make a single, powerful beam guided by the Phalanx’s radars. Unlike other tests which have been conducted on aircraft it uses a solid state laser rather than a chemical generated beam. Mike Booen, vice president of Directed Energy Weapons at Raytheon, said the tests off San Nicolas Island were “a great day for the laser”. “This is more real than Star Wars,” he said, speaking at the Farnborough Air Show. “We are now on the path to deliver the first battlefield lasers integrated into real weapons systems. With drones being used more frequently to spy on or attack fleets in future warfare it is necessary to make defences against them.“

Systém je schopen bránit loď i proti malým plavidlům a Raytheon pracuje na tom, aby fungoval i proti lodním raketám. Potenciálně by tato technologie mohla mít využití nejenom v námořnictvu, ale i v dalších složkách. Podle všeho se díky pokroku v technologiích blížíme k tomu, že během několika let budou moci být lasery využívány ve větší míře. Nicméně stále zůstává jeden problém – energetická náročnost, která komplikuje využití laserů například pěchotou a s ní související rozměrnost.

Raytheon samozřejmě není první, kdo laser testuje. Pokusy se prováděly už hluboko ve studené válce. Mimochodem, slovo laser je akronym a skrývá se za ním Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation a poprvé jej postavil T. H. Maiman v roce 1960. Lasery měly být součástí Strategické obranné iniciativy a zůstaly – byť v omezenější míře – součástí i následujících protiraketových obran. V současnosti existuje funkční chemický laser na palubě letounu Boeing 747, který by měl sestřelovat nepřátelské rakety ve vzestupné fázi letu. A rozhodně by se nemělo zapomínat na pokusy, které s laserem dělá Boeing. Ten by chtěl docílit toho, že paprsek bude schopen likvidovat improvizované nástražné systémy (IED).

Zde ještě nabízím rozhovor s Mikem Booenem z Raytheonu.

A měl bych jeden dotaz. Nějak se totiž nemohu rozhodnout. Pokud by se laserovou technologii podařilo začít ve větší míře využívat v ozbrojených silách, včetně pozemních, jak hluboká by to podle vás byla revoluce? Změnilo by to zásadněji vedení bojových operací, nebo nikoli?

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    HEDP
    26. 7. 2010, 1:00

    To F .Š.
    Nemám odpověd na váš dotaz ale poslední odstavec kolem IED
    tedy přání firmy Boing komentuji …

    Pro použítí takové zbraně musí být vhodné mj. :

    a) MÍSTO ULOŽENÍ -musí vůbec umožnit řekněme ,,střelbu,, mj. úhel a vzdálenost od cíle … a to pokud nebude vhodné tak končíte dřív než začnete pulzovat …..
    b)KONSTRUKCE – obal nálože musí být překonatelný teplem…pokud tedy bude obal beton, cihla, keramika tak je nevhodné použít laser …
    aj. faktory které nebudu rozebírat .
    Nakonec celý stroj stojí v řádech set mil a jeho nepoužitelnost možná zajistí oplácaní IED hlínou rukama např avg. bojovníka tedy tento obal nálože jako tepelný štít (což mě napadá že bude stát cca 20 kč versus set mil kč ) ale je možný že se pletu a 32 KW laser vypálí do cihlářské hlíny, keramiky díru čemuž naprosto nevěřím…
    Tedy vidím to jako dobrý obchodní trik pokud jde o aplikaci na ničení IED v tomto ambiciozním projektu.

    Tak odbočím od firmy Boing a připomenu historický fakt že na některých tancích AČR byl namontován systém Bastion který měl mj. laser který zřízoval tzv. informační pole které bylo uprostřed energeticky výkonné…. (nebudu sem házet čísla ) je to jen myšlenka a spekulace .
    Prakticky bylo rozbíhaní paprsku do kužele děláno optikou tedy pro účel navádění rakety … ale jeho upravení paprsku do malé plochy asi nic nebrání …. potenciál propalovat pláště letadla nemá ale co není muže být ….
    A troch sci-fi při spekulaci co by to změnilo zásadně je střílení bez doplňování munice a to je asi sen každého tankisty a nejen jeho ….taky náklady na vyrobení,skladování,ničení munice jsou ohromné …navíc po zásahu tanku by se jeho vlastní munice na zničení nepodílela …. byl by tedy i lehčí a tedy mohl by být pohyblivější…a kombinovat i přepravní funkce …možná v kombinaci s klasiky s tím že jeho určení je proti živé pěchotě tedy pokud nějaká bude v té době na bojišti …

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Michal Zámorský
    2. 8. 2010, 23:45

    Osobně si nemyslím, že by významné použití bojových laserů bylo v dohledné době pravděpodobně (jen pokusně ?
    http://www.informationclearinghouse.info/article13129.htm , http://defensetech.org/2005/03/16/laser-hummer-in-iraq/). Lze je předpokládat na větších instalacích jako jsou stavby, lodě, letadla, vozidla.
    Problém pro masové použití je ovšem zdroj energie, které laser, pokud má být výkonný, potřebuje spoustu. Zatím jssou klasické projektily účinnější, jednodušší a spolehlivější.
    Laser je příliš citlivý a složitý na běžnou službu v poli. Ale tam kde má disponent převahu, může ho klidně použít.(nedovedu si ale představit, jak by laser s jemnou optikou a elektronikou narozdíl od kanónu přežil bez úhony jen tlakouvou vlnu třeba výbuchu ekvivalentu 2kg TNT ve vzálenosti řekněne 20/30m). Nutné je ovšem brát i jeho použitelnost v podmínkách útoku EMP – po 1MT na oběžné dráze by si armáda závislá na laserech asi už nevystřelila).
    Nejsem fyzik, ale na laser dost půdobí i prostředí, takže nevím přesně, ale myslím si, že paprsek by byl dost tlumen kouřem, keři atd. Normální střela letí a letí a letí …dokud nenarazí na opravdu festovou překážku. Také je otázka, jak je to se zasahováním cílů za překážkou – zda se energie nevyčerpá na tenké stěně z cihel (porovnejme levnější a spolehlivý M2HB). Také je použitelný jen na přímou střelbu (takže dělostřelci zůstávají).
    A představa pěšáka, jak běhá s laserovou puškou v blátě a dešti je spíš úsměvná (možná se mýlím a běhá :-) Myslím, že by se musela stát významná revoluce v miniaturizaci a zvýšení kapacity zdrojů energie, ale nemyslím, že je taková v rámci fyziky na obzoru. Se současnými zdroji, by dle mě pěšák zvládnul několik výstřelů, pokud vůbec.
    Někde dávno jsem četl, že na vyřazení člověka je spočítáno cca 10kW.

    A obrana proti laserům je vcelku známá (i když na bojišti se vylučuje s maskováním) – vysoce odrazivá plocha (něco jako zrcadlo), aby došlo k co nejmenšímu předání energie.

    Ovšem klady lasery samozřejmě mají – krom uvedených v předchozím příspěvku – velký dosah, žádný zpětný ráz, malé demaskující účinky – žádný záblesk ani hluk (přece jen ale vyzařuje ale detektor ozáření laserem asi cíli k ničemu nebude :-), žádná balistika (ale zase optika) a určitě jsem na něco zapoměl.

    REPLY

Nejnovější komentáře