fbpx

Na cestě k Terminátorovi

Předem se chci omluvit za dvoudenní odmlku. Zároveň se obávám, že v příštích pár týdnech budu přispívat sporadičtěji, než jste zvyklí. Zachovejte OWOP přízeň a pokud byste chtěl někdo přispět, dejte mi vědět.

Americká pěchota dala šanci umělému nosiči od firmy Lockheed Martin. HULC – Human Universal Load Carrier – byl oceněn 1,1 milionem dolarů, které mají padnout na testy příští generace těchto „robotických nohou“. V zásadě jde o poměrně drahý postroj, který si voják na sebe navlékne a díky němu hodně unese na velkou vzdálenost bez větší únavy.

Using mechanical hydraulics, computer electronics and other systems, the battery-powered „exoskeleton“ is designed to help Soldiers carry potentially hundreds of pounds of weapons, equipment and other gear in combat as if it were just a fraction of its actual weight. In addition to added strength, the system could also reduce the fatigue of the battlefield and increase a Soldier’s survivability, Army officials said.

Lockheed Martin tvrdí, že uživatel si může bez větších obtíží „robotické nohy“ nasadit a používat je. Díky nim může po delší dobu v jakémkoli terénu mést až 90 kilogramů nákladu. Dá se v něm klečet, sednout si na bobek i plížit se:

The exoskeleton senses what users want to do and where they want to go. It augments their ability, strength and endurance. An onboard micro-computer ensures the exoskeleton moves in concert with the individual. Its modularity allows for major components to be swapped out in the field. Additionally, its unique power-saving design allows the user to operate on battery power for extended missions. The HULC’s load-carrying ability works even when power is not available.

Tento projekt běží už přibližně dekádu. Lockheed Martin na něm spolupracuje s kalifornskou firmou Berkeley Bionics. Tento tandem ale není v této oblasti jediný. Produkce robotů pro ozbrojené síly má velký potenciál a zbrojařské společnosti to dobře vědí.

The Raytheon Sarcos team — a subsidiary of defense giant Raytheon Co. — also has a contract with the Army to develop the exoskeleton system, Raytheon spokesman Mike Nason said… „It is not uncommon that the government will ask a couple of companies to develop the same thing in hopes of getting the best system,“ Nason said.

Zdaleka už tedy nejde jen o bezpilotní prostředky, či roboty, které pomáhají pyrotechnikům a speciálním silám. Ještě před pár dekádami vypadala Sigourney Weaver v robotickém „obleku“, který ji umožňoval nosit těžké náklady, jako pěkná součást sci-fi a prostředek, jak i žena může být mužům v silových soupeřeních rovnocenným partnerem.

HULC nepotřebuje joysticky k ovládání a přitom může posloužit podobně. Jde o zajímavý doplněk. Mám určité pochybnosti o tom, že HULC bude někdy platným pomocníkem vojákovi boji, ale třeba se pletu. Každopádně na základně, třeba ve skladu, by se mohl docela hodit. Na druhou stranu, možná bude stačit dát ještě nějaký čas vývoji, a třeba se dostaneme k Terminátorovi. A ten už by platným pomocníkem byl…

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    val
    2. 8. 2010, 9:45

    Zajímalo by mně, jak je výstroj terminátora upůsobena pro případ, že by terminátor daleko od své základny dostal silný průjem. Stačí vůbec zareagovat?
    Už teď pobíhají po afgh nejrůznější terminátoři a rambové. Bojují proti mudžáhedínům v bílých nočních košilích bez spodního prádla, zato s rezavými kalašnikovy. Bez valného úspěchu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    S.P.
    17. 8. 2010, 20:54

    http://www.youtube.com/watch?v=gU75dB0HfvM&feature=related

    Budouci desetileti otevrou novou „kulturu vojenskeho stretnuti“. Zatim je to pocatek 21 stoleti proti 12 stoleti.

    REPLY

Nejnovější komentáře