fbpx

Problémy s nezávislými kmeny a nápad s mobily

Dokument „Million dollar militia“ je docela zajímavým pokusem zmapovat, co se může stát, pokud zahraniční síly budou přímo spolupracovat s kmeny a platit je. Ukazuje se, že tento postup, který je na první pohled lákavý, a který kopíruje postup z Iráku, se může v Afghánistánu vymstít. Kmeny se stávají nezávislými na lokálních i centrální vládě a stávají se „vládou“ na daném území, což vytváří zdroj napětí. Stojí docela za to video shlédnout.

Naopak velkým pomocníkem při „budování státu“, respektive při boji s korupcí se může stát mobilní telefon. Dan Rice a Guy Filippelli v textu na Small Wars Journal popisují, jak snadno se peníze od donorů ztrácejí „v systému“, jak v zemi i devět let po svržení Talibanu většina transakcí probíhá v hotovosti a že 97 procent Afghánistánu nezná bankovní systém. Nicméně v zemi s 28 miliony lidmi je už 12 milionů uživatelů mobilních telefonů a toto odvětví vzkvétá. A tak loni afghánská policie vyzkoušela vyplácení platů prostřednictvím mobilních telefonů a ne v hotovosti.

It immediately found that at least 10% of its payments had been going to ghost policemen who didn’t exist; middlemen in the police hierarchy were pocketing the difference. Salaries for Afghan police and soldiers are calculated to be competitive with Taliban salaries, but beat cops and deployed soldiers had been receiving only a fraction of the amount paid by US taxpayers because of corruption in the payment system. Most Afghan cops assumed that they had been given a significant raise, when, in fact, they simply received their full pay for the first time–over the phone.

Autoři tvrdí, že toto může být jeden ze způsobů, jak vytvořit funkční bankovní systém a hlavně, účinně bojovat s korupcí. Tok peněz se dá lépe kontrolovat a zároveň mohou být platby prostřednictvím mobilu zabezpečené.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment


Nejnovější komentáře