fbpx

Volit šlo asi 40 procent Afghánců

Dnes proběhly volby v Afghánistánu. Artur Krejčí je sledoval a v několika následujících příspěvcích se podělí o své postřehy.

Spojenečtí a afghánští vojáci se připravují na volby na základně Salerno. Na obří mapě ukazují oblasti, jejichž bezpečnost mají jejich jednotky zajistit; Foto Sgt. Brent C. Powell, U.S. Army

V pořadí čtvrté afghánské volby (druhé parlamentní) od roku 2001 skončily. Hlasování předcházelo mnoho kontroverzí, změn ve volebním zákoně a složitá bezpečnosti opatření. Důležité je, že stejně jako minulý rok, je volební proces zcela pod taktovkou Afghánců a mezinárodní asistence se soustřeďuje především na technickou podporu.

Hlavními garanty transparentnosti procesu jsou dvě komise ustavené prezidentem Karzáím. Je to Nezávislá volební komise, která se stará o organizaci voleb a Volební odvolací komise, která bude mít na starosti adjudikaci všech stížnosti spojených s volebním procesem. Více se o nich zmíním později. Nejprve vám chci nabídnout několik čísel.

Parlamentní volby se konají každých pět let a volební kalendář je už dosti plný – v dalších 17 letech by mělo v Afghánistánu proběhnout 14 různých voleb. V dnešních volbách se více než dva tisíce kandidátů, z nichž je 400 žen, snaží získat jedno z 249 křesel ve spodní komoře parlamentu – Volesi Džirze. Více než 70 procent poslanců chce být znovu zvoleno.

Původně Mezinárodní volební komise (IEC) plánovala otevřít 18 731 stanic v 5516 volebních centrech ve všech 34 afghánských provinciích. Nakonec bylo otevřeno přibližně o tisíc stanic méně. Důvodem byla špatná bezpečnost v odlehlých oblastech.

Každá stanice je rozdělena na ženskou a mužskou část a některá centra mají vyhrazené volební urny pro Kuči, což jsou nomádi, kteří mohou volit kdekoli po Afghánistánu. IEC se připravila na jedenáct milionů voličů. I přes několik útoků Talibanu se voleb zúčastnilo přibližně 40 procent voličů (podle odhadů mezi třemi a čtyřmi miliony).

Tento rok volby sleduje 15 místních a 31 mezinárodních organizací, 39 afghánských a 49 mezinárodních médií. Do dolní komory se chce dostat deset politických stran a více než 1660 kandidátů. Co se týče pozorovatelských misi, ty jsou letos podstatně méně zastoupeny, než v roce minulém. Kvůli bezpečnosti je velice těžké dostat se mimo Kábul.
(Pokračování zítra)

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře