fbpx

Příprava na válku v Iráku

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld a velitel CENTCOMu Tommy Franks během tiskové konference 15. srpna 2002; Foto Helene C. Stikkel, DoD

První záznam o hlubší debatě mezi tehdejším americkým ministrem obrany Donaldem Rumsfeldem a velitelem CENTCOMu Tommy Franksem o tom, co s Irákem je z 27. listopadu 2001. Již léta se mluví a píše o tom, že Irák byl zmíněn v Bílém domě hned druhý den po teroristických útocích z 11. září 2001. Dokumenty, které nyní zveřejnil National Security Archive to potvrzují a základní informaci rozšiřují.

Krátce po útocích Rumsfeld nařídil předsedovi sboru náčelníků štábů, aby se „podíval“ po důkazech, které by ospravedlňovaly zaútočit nejenom na Usámu bin Ládina, ale i na Saddáma Husajna. I přesto, že CIA tvrdila, že Saddám Husajn s tím nemá nic společného, tehdejší náměstek ministra obrany Paul Wolfowitz byl přesvědčen, že teroristé musejí mít státního sponzora. A Rumsfeld pronesl, že v Iráku jsou lepší cíle, než v Afghánistánu.

Je zajímavé se pročítat poznámkami ze schůzky Rumsfeld-Franks. Naznačují, že americká vláda měla skutečně obavy ze zbraní hromadného ničení, které měl vlastnit Irák. Listopadový dokument začíná poznámkou: Zaměřit se na zbraně hromadného ničení.  Dokument se zmiňuje o „odříznutí“ irácké vlády – snaha zabít irácké představitele jedním zásahem ostatně v březnu 2003 vedla k tomu, že válka začala o něco dříve, než byla plánována (před uplynutím ultimáta).

Útok měl být „překvapivý, rychlý, šokující a riskantní“. Donald Rumsfeld k tomu na okraj připsal: „Elektrická rozvodná síť a podobně… Lidé jej (Saddáma) nenávidí a chtějí jej svrhnout“. Už po této listopadové schůzce bylo jasné, že preferovaná varianta byla nečekat na to, až budou v oblasti všechny síly:

Start military forces before all required for worst case – larger forces flow in behind…

Jeden ze zveřejněných dokumentů také naznačuje, že vláda prezidenta George W. Bushe měla zájem na tom, aby jakýkoli preventivní úder proti Iráku zapadal do konceptu „spravedlivé války“. Tento moment ale nemusí být ani tak překvapivý kvůli silnému tradičnímu spojení konzervativců s náboženskými skupinami. Zjednodušeně řečeno: konat dobro a potírat zlo je důležité, ale musí se tak činit způsobem, který se dá označit za spravedlivý.

A Pentagon official alerted Douglas Feith to an upcoming op-ed by a conservative Catholic theologian who said what the Bush administration wanted to hear: “how pre-emptive action against Iraq fits into the just-war tradition.” Any such claim, however, would seem to have been demolished in a somewhat later State Department intelligence assessment, “Problems and Prospects of ‘Justifying’ War with Iraq,” which examined the seven principles of just war theory one by one and found that they were not met by the Iraq invasion, in planning or in execution.

Pro nás není bez zajímavosti žádost amerického velvyslanectví v Budapešti z počátku dubna 2003, aby jí byly dodány pozitivní obrázky členů Svobodných iráckých sil při operaci v Iráku. Příslušníci těchto jednotek, které měly sehrát významnou roli při osvobozování Iráku, byli totiž cvičeni v Maďarsku. Tento nápad nicméně skončil fiaskem. Jednak šlo o akci tehdy protežovaného Šalábího, který se následně ukázal jako zcela nedůvěryhodná figura prosazující pouze své zájmy a i proto, že americké ozbrojené síly o „svobodné Iráčany“ příliš nestály a Iráčané příliš nestáli o „Svobodné irácké síly“. Jak píší Michael Gordon a Bernard Trainor v knize Cobra II:

Wolfowitz asked Franks to arrange for a transit point in the Persian Gulf where 3,000 Iraqi exiles could be brought from Iran, 300 at the time, and then flown to Hungary for training. But the plan was never inmplemented; time had run out. Of the 6,000 names submitted by Iraqi opposition Gross, only 622 were vetted by the United States. More than 500 invitations were sent out, but only 95 showed up for training in Tazar. Of these, 73 completed the four-week training program, an embarrasingy meager reset for the millions of dollars spent and such prodigious work.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Richard
    17. 11. 2015, 12:39

    Nebyla válkou v Íráku výborně marketingově zpracovaná Donaldem Rumsfeldem porušená pravidla mezinárodní politiky? Válka se přece nemůže navrhnout jako výhodná nabídka zboží. Přesto se na základě polopravd učinila válečná operace která civilní obyvatele Íráku ještě několik let po válce stály ročně desítky tisíc obětí. Proč se o tom nemluví?

    REPLY

Nejnovější komentáře