fbpx

Francouzský Pentagon a nábor

Pamatujete, když se za Jaroslava Tvrdíka plánovalo vybudování „českého Pentagonu?“. Už dva roky mělo být přestěhováno. Nutno dodat, že to nebyl tak zcela hloupý nápad, kdyby nebyl tak velkorysý. Je svatá pravda, že při stěhování se objeví řada „kostlivců“ a že si člověk může stanovit počet kanceláří (to ovšem nebylo primárním záměrem „českého Pentagonu“), což má blahodárný vliv na úřad. Třeba úvahy o tom, že by neuškodilo vybudovat vládní komplex na okraji Prahy pro většinu ministerstev, sice nikdy neopustily rovinu teorie, ale jsou nesmírně podnětné. Nicméně na uskutečnění takovýchto plánů je zapotřebí snad války.

Vzpomněl jsem si na to, když jsem si četl o projektu Balard 2015, což je sestěhování francouzského ministerstva obrany do jedné budovy. Jde o obří projekt, který by měl být zcela dokončen v roce 2016 (fungovat by ovšem měl začít už v letech 2014/2015) a přijít má na 600 milionů eur.

Dokončení projektu Balard umožní ministerstvu obrany ušetřit 600 pracovních míst v administrativě a přitom si uchovat veškerý nemovitý majetek. Příjmy z prodeje nemovitostí v hlavním městě se pak odhadují na 700 mil. € (zhruba 17 mld. CZK).

Výše uvedené se praví ve čtrnáctideníku nazvaném Pařížský bulletin, který elektronicky vydává francouzská vojenská mise při velvyslanectví v České republice. Jde o zajímavý počin – obvykle dvě stránky v češtině s odkazy na francouzské zdroje s vojenskými tématy. Říkal jsem si už několikrát, že o bulletinu napíšu, ale tohle, v pořadí už čtvrté číslo (zde najdete všechna čísla, nicméně ještě v pondělí večer tam to čtvrté nebylo), stojí za to, proto jsem přistoupil k činu.

Jeho hlavním tématem ovšem není „francouzský Pentagon“, ale „Rekrutování ve francouzské armádě“. Témata jako vzdělávání, výchova, řízení kariér, poddůstojnický, praporčický a důstojnický sboru jsou na OWOP často diskutovaná, proto jsem považoval za nezbytné upozornit na tento text v Pařížském bulletinu, který je samozřejmě pouze koncentrátem, nicméně velice dobrým. Tak třeba důstojníci u pěchoty:

Kariérní důstojníci (z nichž 50% pochází z řad praporčíků)
Požadavky: nejméně 2 roky studií po maturitní zkoušce, fyzická a psychická zdatnost
Speciální vojenská škola v Saint-Cyr (ESM): Přijímací zkoušky ve 20-22 letech; 3 roky univerzitního a vojenského vzdělání, 1 rok výcviku na specializované škole (pěchota, dělostřelectvo…);
Vševojsková akademie (EMIA): Přijímací zkoušky ve 22-29 letech pro praporčíky bakaláře a pro důstojníky s limitovanou smlouvou se službou délší než 2 roky; 2 roky vojenského a univerzitního vzdělání, 1 rok výcviku na specializované škole;
Akademie vojenského managementu (EAM): Přijímací zkoušky do 25 let věku nebo pro praporčíky bakaláře s minimálně dvouletou službou; 2 roky univerzitního a vojenského vzdělání; určeno vysokým administrativním pracovníkům;
Pozdní nábor důstojníků: Na základě výběrového řízení pro vyšší praporčíky, kteří odsloužili minimálně 10 let; 1 rok vzdělání na vojenské škole
Důstojníci s limitovanou smlouvou (kvalifikované pozice, komplement nižších důstojníků)
Požadavky: nejméně 3 roky studií od maturitní zkoušky, fyzická a psychická zdatnost
Důstojníci s limitovanou smlouvou: Na základě přijímacího řízení do 29 let věku; 3 až 5 měsíců univerzitního a vojenského vzdělání na ESM, 1 rok výcviku na specializované škole pro důstojníky, kteří budou sloužit jako velitelé čety; obnovitelná smlouva na 5 až 8 let, celkově až na 20 let.

Poslední věc, na kterou bych chtěl upozornit, je odkaz na pěchotní manuál „Obecná taktika“ z letošního července. Opět, hodně na OWOP debatujeme o podobných materiálech především americké provenience, tak není od věci se podívat na jeden francouzský, který má jasný cíl:

As the first one, „Winning the battle, building peace“ (FT-01) concerns the role of Land Forces, the present document „General Tactics“ (FT-02), lays down the general framework for their use. It describes HOW to conduct operations and which tactics are to be used throughout three main objectives: coerce the adversary, control the environment and influence the minds, which are the main effects Land Forces can produce.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře