fbpx

Více IED neznamená vyšší úspěšnost

V listopadu vybuchlo v Afghánistánu více improvizovaných nástražných výbušnin (IED), než kdykoli předtím – 1507. To je špatná zpráva. Ta lepší, která bude skutečně lepší, pokud se ukáže, že jde o trend, je úspěšnost těchto útoků. Ta poklesla na 17 procent z červencových a srpnových 25 procent. Významně poklesl rovněž počet zabitých a zraněných spojeneckých vojáků při výbuších IED. Vyplývá to z dat, která získal Danger Room.

JIEDDO (Joint IED Defeat Organization) attributes the recent drop in effectiveness to increased early-detection measures… The steady state of the bombs — mostly made from chemicals found in fertilizers with very little metals — has allowed new bomb-sniffers to get up to speed, including blimps, drones and even bomb-sniffing dogs… A top intelligence unit in Afghanistan, known as Task Force ODIN-A, developed a sensor that it stuck onto the bottom of a King Air turboprop plane to hunt the chemical signature of fertilizer-based bombs from the skies. Another, older solution used in Afghanistan is the Husky Mounted Detection System, a vehicle hooked up with ground-penetrating radar detectors, capable of finding shallow buried metallic and non-metallic threats… And drones capable of staying aloft for up to 20 hours at a time capture full-motion video of insurgents planting bombs, so ground units and bomb squads can take out both.

Co se týče geografické distribuce, 75 procent IED vybuchlo v jižních provinciích Hílmandu a Kandaháru. Právě v těchto oblastech probíhají nejintenzivnější protipovstalecké operace prováděné, mimo jiné afghánskými jednotkami a silami pro speciální operace. Například britští parašutisté v Hílmandu hovoří poměrně optimisticky o postupu na území Talibanu. Operacím vždy předchází zasedání místní šury.

Commanding Officer 2 PARA, Lieutenant Colonel Andrew Harrison, said: „The extension of our security presence into this area is significant. We have struck a blow right into the heart of the insurgency in Nahr-e Saraj. „Yesterday, this area was a command and control node for those who subjugated Afghan and British soldiers. „Today soldiers patrol together to bring security in order to open the door for development, education and the rule of law.“

Od 30. května do 2. prosince letošního roku bylo v Afghánistánu podle informací The Long War Journal provedeno na 7100 protiteroristických operací. Při nich bylo zabito, či zadrženo více, než 600 vůdců povstalců. K tomu bylo zabito dva tisíce bojovníků a dalších 4100 zadrženo. V těchto údajích nejsou započítání povstalci, kteří byli zabiti, či zadrženi při protipovstaleckých operacích, nebo při útocích na spojenecké a afghánské jednotky.

The intensity of the special operations raids over the past six months reflects a shift from counterinsurgency to counterterrorism operations. In a speech at the National Press Club on Dec. 8, General James Cartwright, the Vice Chairman of the Joint Chiefs, noted that such a shift has been taken place to adjust to the realities on the ground in Afghanistan. The Taliban’s ability to conduct raids from Pakistan’s tribal areas, then retreat across the border rest and recuperate, has forced ISAF to adjust its strategy and target the Taliban’s lines of communications into Pakistan. „The COIN [counterinsurgency] strategy is balanced by a counterterrorism strategy,“ Cartwright said. „When we started, we probably were more aligned with counterinsurgency. The emphasis is shifting.“

Byť tato čísla mohou vzbuzovat optimismus, je na místě opatrnost. Samotná čísla zabitých nevypovídají nic o skutečné situaci na bojišti. Ta se musí posuzovat trendově, a pokud nebude viditelná například na úbytku počtu útoků na koaliční a afghánské síly, na úbytku nakladených IED a jejich snižující se kvalitě, na dokončených a užívaných projektech, na počtu vracejících se uprchlíků a podobně, není nad čím jásat.

Optimismus, byť opatrný, je však, zdá se, všeprostupující. Britský premiér David Cameron navštívil minulý týden jednotky v Afghánistánu a pronesl, že by se mohly začít stahovat už na konci příštího roku. Každopádně zopakoval, že bojové operace v zemi Britové ukončí nejpozději v roce 2015. V příštích měsících se Britové chystají zdvojnásobit počet bezpilotních letounů, které v zemi používají – nakoupí přibližně pět Reaperů za 135 milionů liber.

The remarks underline the growing confidence of the British military. Earlier in the year, both Mr Cameron and Barack Obama had expressed their hope that the allied troop pullout may begin during 2011. However, military commanders including General Richards, had previously cast doubt on the plan in interviews during the autumn.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    sisa
    14. 12. 2010, 15:55

    uprimne si nejsem jist, ze sila a odhodlani povstalcu by se melo merit procentualni mirou uspesnosti IED utoku. Jiste potesujujici je cislo o mensi uspesnosti utoku, kdo tam byl, pripadne se zajima o problematiku IED, vi, ze cislo je z nemale casti generovano nahodou. Trefny je posledni odstavec v originalnim clanku. Castecne vyjadruje i muj nazor. Jednotky ISAF momentalne diky technologicke a materialni prevaze „dobehli“ taktiku povstalcu a na tahu jsou ted oni, jakou taktiku dale zvoli.
    Jen doufam, ze nejakeho jejich hlavouna nenapadne ve velkem ty levne bomby vyvazet do nasich koncin civilizovane euroamericke spolecnosti.

    REPLY

Nejnovější komentáře