fbpx

Vyšetřování pádu Mořského orla

MV-22 Osprey americké námořní pěchoty na základně Jaker v Afghánistánu (17. prosince 2010); Foto Cpl. Lindsay L. Sayres, U.S. Marine Corps

Vzpomenete si ještě na první pád Mořského orla v bojové operaci? V dubnu spadl v Afghánistánu konvertoplán CV-22 Osprey (verze pro speciální operace) a před několika dny oznámili vyšetřovatelé důvody pádu, tedy nic na sto procent, ale s vysokou pravděpodobností.

Na vině je prý chyba pilota a možná i technická příčina, konkrétně ztráta tahu. Nic se ale nedá říct s jistotou, protože „černá skříňka“ byla prý zlikvidována při zničení letounu. Příčin pádu bylo podle komise několik:

Inadequate weather planning, a poorly executed low visibility approach, a tailwind, a challenging visual environment, the mishap crew’s task saturation, the mishap copilot’s distraction, the mishap copilot’s negative transfer of a behavior learned in a previous aircraft, the mishap crew’s pressing to accomplish their first combat mission of the deployment, an unanticipated high rate of descent and engine power loss.

Podle některých informací pilot nepřistával „jako helikoptéra“, ale jako letoun, což by naznačovalo právě problémy s motorem. Nouzové přistání se dařilo až do chvíle, než stroj najel do více než půlmetrové strouhy a havaroval. Při neštěstí zahynuli čtyři lidé včetně pilota a dalších 16 bylo zraněno.

Další zajímavé informace týkající se „černé skříňky“ se objevily pár dnů po zveřejnění závěrů vyšetřování příčin havárie. Vyšetřovatelé letectva se nedostali k záznamům ze skříňky, protože byla zničena, jak jsem uvedl dříve. Nicméně, hlavní problém byl v tom, že vyšetřovací tým si nebyl vědom toho, že „černá skříňka“ na palubě letounu vůbec byla.

Nikdo se totiž údajně nestaral o to, aby skříňku nalezl a pokusil se ji zachránit. Podle brigádního generála  Donalda Harvela v.v., který vyšetřování vedl, nebyla skříňka na seznamu předmětů, které měly být po havárii vyzvednuty a odvezeny předtím, než byl vrak letounu zničen. Na vině tohoto „opomenutí“ byl údajně problém s „překladem“ manuálu pro V-22 námořní pěchoty a letectva.

AFSOC inherited instructional manuals — called “Dash-1s” — for the CV-22 from the Marine Corps’ MV-22B units. It was necessary to translate the manuals from Marine piloting and maintenance jargon to USAF terminology, but the translators made a few mistakes, Harvel says. “Somehow in that translation there was nothing in [the AFSOC manual] that showed this aircraft had a FIR,” he says. “They had absolutely no idea.” As a result, he adds, the FIR “was never on the list to get that off the airplane” after a crash.

Podle letectva tak byla „černá skříňka“ zničena bombou poté, co byli zachráněni pasažéři havarovaného stroje. Den na to se ale na místě havárie objevil tým pěchoty, jehož úkolem byla dokumentace a sběr citlivého materiálu. Vojáci vyfotili mimo jiné cosi, co mohla být skříňka, nicméně nevěnovali tomu pozornost a odešli s tím, že budou pokračovat s dokumentací druhý den. Když se na místo ovšem vrátili, předmět byl už pryč. Kdo má „černou skříňku“ nyní?

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře