fbpx

Maďarské předsednictví a pooling and sharing

Zítra převezme předsednictví Evropské unie Maďarsko. Významným bodem agendy má být sdílení vojenských schopností (pooling and sharing).

„Since all of us have very constrained budgets, it is now a must to identify those areas where we can move forward commonly by using cost-effective and innovative solutions. Pooling and sharing is one of these methods, therefore this issue is high on our agenda,“ Hungarian officials said in a written response to questions.

Maďarsko předpokládá, že během předsednictví zorganizuje na toto téma seminář a ve spolupráci s Evropskou obrannou agenturou dvě konference. Měly by proběhnout i dvě schůzky ministrů obrany členských zemí – v únoru a v květnu. Tématem má být i prohlubování spolupráce mezi Evropskou unií a Severoatlantickou aliancí, která se tu prohlubuje, tu pokulhává s ohledem na politické klima a zájmy jednotlivých zemí.

Není divu, že právě Maďarsko si zvolilo toto téma za prioritní. Za prvé, problémy maďarské ekonomiky není nutné popisovat. Důsledkem jsou nejenom záchranné půjčky, ale i škrty, které mimo jiné tvrdě dopadají na maďarské ozbrojené síly. A zdaleka není všem strastem konec. To může naznačovat třeba i předvánoční zpráva ratingové agentury Fitch, která snížila hodnocení schopnosti Maďarska splácet dluh. Agentura nevěří, že se zemi podaří stlačit dluh pod tři procenta Hrubého domácího produktu a zároveň považuje odhad růstu ekonomiky o pět procentních bodů v roce 2013 za optimistický.

Příkladem, jak finanční problémy doléhají na maďarské ozbrojené síly může být zajímavá analýza Petera Kisse týkající se vrtulníků. Nás by mohla zajímat i z toho důvodu, že maďarské letectvo bude střídat české „vrtulníkáře“ na afghánské Šaraně. Kiss v textu s názvem Eastern European Defense Review: Solutions for the Hungarian rotary-wing fleet modernization mimo jiné píše:

Experts believe that a country similar to the size of Hungary should have two squadrons of medium transport helicopters in service. This means approximately 24 rotary wing aircraft in total.Yet currently the country has only two Mi-8 and seven Mi-17 ready for action and their numbers are in decline. The Mi-8s are going to be decommissioned at the end of this year and one of the Mi-17s is expected to receive a general overhaul in the near future. This implies that by next year the fleet is going to shrink to only 6 helicopters.  Since the country has to maintain a 24-hour search and rescue capability which involves 4 of them, this leaves the Air Force with two, maybe  three medium transport helicopters available to use. These numbers are completely unacceptable.

Letitý slib, že maďarské vrtulníky budou nasazeny v Afghánistánu tak přidělává vrásky všem, protože vrtulníky jsou, alespoň podle Kisse, v horším stavu, než ty české, které prošly modernizací a totéž se týká i výcviku pilotů. Ministerstvo obrany alespoň pořídilo dvě lehké helikoptéry Robinson R44, což je ovšem pouze dočasné řešení.

Druhým důvodem, proč je pooling and sharing prioritou je tlak mnoha evropských zemí, aby se, v souvislosti se škrty, začalo v této oblasti po letech diskusí skutečně něco dít. Britové a Francouzi ukázali cestu a ministři obrany zemí v Evropské unie v listopadu přišli s tím, že evropská spolupráce v oblasti obrany potřebuje „nový impuls“. Konkrétním příspěvkem je německo-švédský materiál, tzv. „Ghentská iniciativa“ s názvem Intensifying Military Cooperation in Europe. Ta poměrně přesně popisuje kroky, které se mají v oblasti sdílení kapacit a prohloubení spolupráce udát, aby přinesly efekt.

Přichází se třemi kategoriemi pro systematickou analýzu, kterou by měla provést každá členská země Evropské unie. Pro hodnocení oblastí, ve kterých je možné v budoucnu spolupracovat jsou stanovena tato kritéria:

Operational effectiveness: Does the common activity lead to the same or higher degree of operational effectiveness – i.e. in a way that present capabilities can be sustained and/or future capabilities can be developed?
Economic efficiency: Does the common activity lead to an economically constant or even more efficient use of resources compared to a national approach?
Political implications: What are the political implications of bi- and multinational cooperation in each particular field?

Popisuje i nástroje a možné oblasti spolupráce. Ty nejsou až zas tak překvapivé – harmonizace vojenských požadavků, výzkum a vývoj, akvizice, výcvik, velitelské struktury a operační náklady. Německo-švédská iniciativa nabízí cestu i s konkrétními daty. Je to materiál, který jde správným směrem, především v důrazu na analytický základ a realističnost. Ale jako vždy, výsledek nemusí zdaleka odpovídat záměru, i když by to bylo ku prospěchu věci. Nechci, aby předchozí věta zněla příliš skepticky, protože ve skrytu duše doufám, že se pooling a sharing konečně posune z papíru do reality. Moudřejší budeme zanedlouho, už příští rok.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    31. 12. 2010, 18:55

    Nejdřív klasika: „Maďaři jsou, zkrátka řečeno, holota,“ zakončil starý sapér Vodička, načež Švejk poznamenal: „Někerej Maďar taky za to nemůže, že je Maďar.“ Poolit se dá, když je co sdílet. Co tak může Maďarsko nabídnout? Podle příspěvku toho moc není. Co tak kdyby Maďaři umožnili na svém území dislokaci slovenských, ruakouských a rumunských vojáků? Myslím, že ty dvě schůzky budou ze strany Hungárie „žebráním“. Maďarsko asi v posledních 150 letech nebylo pro své sousedy spolehlivou zemí. Jaká je šance, že se to v dalších pěti letech změní?

    REPLY

Nejnovější komentáře