fbpx

Maďaři se chystají modernizovat Mi-17

Maďarsko se rozhodlo, že ještě letos zmodernizuje dvě až tři transportní helikoptéry Mi-17 mimo jiné i kvůli operaci v Afghánistánu. Maďarští vrtulníkáři tam mají v roce 2012 vystřídat český kontingent, který v současnosti působí na základně Šarana. Prázdnou maďarskou pokladnu má modernizace vyjít na 120 milionů dolarů, respektive na 60-80 procent této částky. Zbytek by měl přijít ze zahraničí.

Up to 15 million euros ($19.5 million) of funding will come from NATO’s Multinational Helicopter Initiative (MHI). Hungary also is looking for the U.S. to cover part of the cost of deployment. NATO’s Maintenance and Supply Agency, NAMSA, is handling the tender. A first tender issued by NAMSA on its website has been closed, and the first two helicopters will be transported to the Czech Republic in the first quarter of 2011 to be overhauled and modernized.

Podobně jako československé a později české ozbrojené síly prošla maďarská armáda v uplynulých dvaceti lety dramatickými změnami. Ze 130 tisícové síly se zmenšila na přibližně 24 tisícovou. Jestliže český rozpočet na obranu v posledních letech kontinuálně klesá, Maďaři jsou na tom ještě hůře.

Modernizace vrtulníků je nezbytná kvůli slibu nasazení v Afghánistánu, které, dovoluji si odhadnout, by nyní maďarská vláda nejraději vzala zpět. Jestliže v Česku není snadné obhajovat mise v zahraničí kvůli finančním nákladům, v Maďarsku, které ještě loni bylo na pokraji bankrotu a muselo radikálně seškrtat výdaje, to musí být ještě mnohem horší.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    buy essay
    25. 1. 2011, 16:13

    Some TV programs give the information therefore, I opine that this is much better to buy essay or purchase written essays.

    REPLY

Nejnovější komentáře