fbpx

V Afghánistánu zemřel německý člen Al Kajdy

Před několika dny se objevila informace, že minulý rok zemřel v Afghánistánu německý občan marockého původu, který byl poměrně vysoko postavený v Al Kajdě. Bekkay Harrach měl mimo jiné na starosti zahraniční operace a byl vůdcem Uzbeckého islámského hnutí. Harrach operoval na pákistánsko-afghánském pomezí. Zabit byl, když vedl útok na leteckou základnu Bagrám.

„Our friend Bekkay from Bonn, alias Abu Talha, the fearless preacher, who has tangled with the whole of Germany, died … the death of Shaheed (martyr),“ the statement read, according to a report in Spiegel.

„Mučednické prohlášení“ neupřesňuje detaily o datu útoku, ale Taliban a Al Kajda provedly útok na bagrámské letiště loni 19. května. Těžce ozbrojení útočníci, mezi kterými byli nejméně čtyři sebevražední útočníci, chtěli proniknout hlavní branou, ale byli odraženi.

Harrach, přezdívaný Abú Talhá al Almáni, byl podle německých vyšetřovatelů členem Al Kajdy od března 2007. Pracoval na částečný úvazek v mešitě v Bonnu, kde byl nalákán do Al Kajdy. Výcvik získal v táboře na kmenových území v Pákistánu.

Abu Ubaidah al Masri, al Qaeda’s external operations chief until his death in early 2008, assigned Harrach to his branch, which is tasked with striking at the West. Harrach quickly rose through the ranks and became a member of the external operations council, a senior US military intelligence official told The Long War Journal in October 2009. Harrach was also a senior propagandist for al Qaeda. In September 2009, Harrach released several propaganda videos that focused on the German elections. In one video, Harrach threatened to conduct attacks in German cities.

V říjnu 2009 přidali Američané Harracha na seznam zvláště hledaných globálních teroristů, kteří jednají ve jménu Al Kajdy. Kromě Uzbeckého islámského hnutí udržoval úzké kontakty se sítí Haqqani. Byl pod přímou ochranou velitele této rodinné sítě. Představitelům organizace měl radit s přípravou útoků.

Harrach není zdaleka jediným člověkem s evropským pasem, který začal spolupracovat s Al Kajdou, potažmo s Talibanem. Například loni v říjnu bylo při útoku amerického bezpilotního letounu zabito pět Němců (později se ukázalo, že jich bylo devět).

Matthias Gebauer, the chief correspondent for German news magazine Der Spiegel, told Al Jazeera that while finding verified information on the attack had been difficult, news that German citizens may be among those killed in the strike „did not come as a big surprise“. „Because we know that about a couple of dozen German Islamists went from Germany to the Pakistani tribal belt, especially to Mir Ali,“ Gebauer said.

Spolu s devíti Němci zahynul při stejném útoku i Brit Abdul Džabbár (Abdul Jabbar), který měl údajně napojení na atentátníka s Times Square.

News of Jabbar’s death came after an alleged al Qaeda plot to attack European targets put Pakistan’s performance against militants under scrutiny again. The Pakistani intelligence official said Jabbar came to Pakistan in 2009 and received militant training in North Waziristan, a lawless ethnic Pashtun region on the Afghan border which is part of a global hub for militants.

Ono občas není čemu se divit, když Američané mají mnohem větší strach z Evropy, než z Blízkého, respektive Středního východu.

42 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

42 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    28. 1. 2011, 0:18

    No, není se Američanům co divit, že mají z Evropy obavy. Já je mám také:

    Některé evropské země zažijí boom muslimského obyvatelstva a jejich podíl přesáhne deset procent populace. Platí to hlavně pro Belgii, kde se má podíl muslimů na celkové populaci zvýšit z nynějších šesti na 10,6 procenta, a pro Francii, kde podíl počtu muslimů stoupne z dnešních 7,5 procenta na 10,3 procenta.

    Ve Švédsku má ve stejném období počet muslimů přeskočit hranici deset procent proti dnešním pěti procentům. Ve Velké Británii podíl muslimského obyvatelstva dosáhne 8,2 procenta (dnes 4,6 procenta) a v Rakousku 9,3 procenta (dnes šest procent). Informace o Česku ani o Slovensku studie neuvádí.

    Pokud jde o Evropu, americká organizace předvídá, že muslimské obyvatelstvo se za 20 let zvýší o třetinu z dnešních 44,1 milionu obyvatel na 58,2 milionu, tedy z šesti na osm procent celkové populace.

    (viz. http://zahranicni.ihned.cz/c1-49606420-svet-za-dvacet-let-muslimove-budou-tvorit-pres-ctvrtinu-obyvatel-zeme )

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jan Schneider
    28. 1. 2011, 1:13

    Nikoliv. Ze sebe by měli mít větší strach. Nejdříve Otesánka vykrmili a vycvičili. To si nemohli dopočítat konce svých akcí? – Pak nechali bůhvíproč na Balkáně téměř vyvraždit umírněné evropské muslimy. Nikdo jim nepřišel na pomoc, jenom strýčkové immámové zdaleka. – Když se ti noví ochránci začali rozpínat, zbombardovali jejich protivníky a ještě jim udělali stát a Madlenka je pobozkala. – Když muslimští fundamentalisti útočí na Západ, jsou to teroristé. když zaútočí v Moskvě, jsou to bojovníci za svobodu. – Proto by při té jejich fascinaci strachem neměli být příliš skromní, a důsledky svých skutků připočíst k důvodům, proč se bát. — Celá debata je ale trochu „mimochodná“. K tomu spravedlivě ocitujme bývalého ministra zahraničních věcí Colina Powella: „Co nás v současné době nejvíce ohrožuje? Lidé říkají, že terorismus. Ale jsou na světě nějací teroristé schopní změnit náš způsob života nebo politický systém? Nikoliv. Jsou schopni vyhodit do povětří dům. Jsou schopní někoho zabít. Ale jsou také schopni nás změnit? To můžeme pouze my. Tím jediným, co nás může skutečně zničit, jsme pouze my. A to právě nesmíme dopustit a nesmíme používat strach k politickým účelům – vyděsit lidi k smrti jen proto, aby nás volili, nebo vyděsit lidi k smrti v zájmu vybudování teroristicko-průmyslového komplexu.“ (Tim Weiner: Dějiny CIA, Argo/Dokořán, Praha 2010)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    28. 1. 2011, 15:06

    Tak použít argument, že si „nejdříve Otesánka vykrmili a vycvičili“ je trochu zcestné. Takto si vykrmila Otesánka i Evropa – např. Francie nebo Velká Británie hostila a platila apanáž řadě islámistů (za všechny mě napadají ajatolláh Chomejní a nebo Abú Hamza al-Masrí).

    Kdysi jsem četl rozhovor s nějakým pseudohumanistou, který prohlašoval, že většina muslimů žijících v Evropě je umírněná a že těch radikálních – potenciálních teroristů – je jen 1%. Kromě toho, že nevím kde k číslu „1%“ přišel, tak si říkám, kolik je např. 1% z cca 4,3 miliónů muslimů žijících řekněme v Německu. Vychází mi 43 000 potenciálních džihádistů, kteří nenávidí hodnoty země v které žijí…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jan Schneider
    28. 1. 2011, 16:38

    Jenom detail – „použít argument, že si ‚nejdříve Otesánka vykrmili a vycvičili‘ je trochu zcestné. Takto si vykrmila Otesánka i Evropa – …“ — z toho logicky vychází, že i tento poukaz na Evropu by byl trochu zcestný. Dá se uzavřít, že na obém něco ně, ale nikoliv, že by to bylo zcestné. Oni ho opravdu krmili, a hodně dlouho. Nenapsal jsem, že by se neměli bát nikoho jiného, ale aby na sebe ve „falešné skromnosti“ nezapomněli. Jejich podíl je nepominutelný, a v Ussámově případě asi i výlučný.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    28. 1. 2011, 17:17

    Dobrá, máte pravdu. Chtěl jsem říct, že Evropa nemá Spojeným státům co vyčítat, neboť má sama hroudu másla na hlavě.

    U Spojených států bych pouze dodal, že dnes se často hovoří o výzbrojování mudžáhídů v době sovětské okupace Afghánistánu. Stalo se z toho jakési klišé. Jenže se naprosto (záměrně) zapomíná, že z americké území sloužilo jako logistická a finanční základna IRA. Spousta Irů žijících ve Spojených státech skrze různé „dobročinné nadace“ finančně podporovala nákup zbraní, munice, komunikačních prostředků atd. pro IRA. Osobně mi toto vadí mnohem více, neboť se to dělo mnohem déle než nějaké vyzbrojování „bojovníků za svobodu“ v Afghánistánu (byť to nebyla státní politika, dělo se tak za tichého přihlížení amerických úřadů).

    Rozhodně však nelze podceňovat skutečnost, že muslimská lobby začíná mít v Evropě velice silný vliv (viz. např. politika EU k Palestině, pochlebování Lybii atd.). Stačí se pouze podívat na současnou situaci v některých arabských zemích, které leží „na evropském prahu“ – Tunisko, Alžírsko, Egypt atd. Aby se např. v Itálii, Francii, Španělsku nebo na Maltě jednoho krásného dne nedivili, že mají za humny druhý revoluční Írán nebo zhroucený Irák. A k tomu desítky tisíc radikalizovaných muslimů na vlastním území. Výbušná kombinace…

    REPLY

Nejnovější komentáře