fbpx

Lepší, menší a skoro zadarmo

Pokud někdo víte, jak získat dost kvalitní termální obraz, jak jej následně promítnout třeba na mobilní telefon a aby se to pořídilo za méně než 500 dolarů, máte šanci získat zakázku. Americká Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) vypsala totiž soutěž na zařízení, které by bylo kvalitní a dost levné na to, aby jej mohl mít ve výbavě každý voják.

Zařízení, které by se mělo zrodit v rámci programu nazvaného Low Cost Thermal Imager Manufacturing (LCTI-M) by mělo sloužit ke snadnější orientaci na bojišti, konkrétně k rozpoznávání vlastních a nepřátelských vojáků. Stačí se podívat na dokumentaci, aby člověk zjistil, že jde o docela ambiciózní projekt. Například:

The cost goal for the 640X480 compact IR cameras, which includes the Packard FPA/ROIC, IR optics, camera electronics, housing, test and assembly, is less than $500. The cost shall include recurring and non-recurring cost related to IR camera production. The proposal shall provide rationale to support cost volume relationships relative to production volumes of 1,000/ month to 10,000/ month or more with implementation of the cost reduction initiatives.
Camera components and sub-systems produced with new manufacturing processes shall be verified to have reliability of greater than 5,000 hours, without degradation in FPA performance when operating over the temperature range -40 °C to +49 °C.

LCTI-M program má probíhat maximálně 36 měsíců během kterých musejí zájemci splnit řadu podmínek. Výsledek, což může být kamera namontovaná na zbraň, na vozidlo, či umístěná na nějakém zařízení, které se vejde do ruky (například mobilní telefon), má být kompatibilní se stávajícími senzory, které používají americké ozbrojené síly.

Vyvinout požadované zařízení nebude snadné, ale skutečný oříšek bude si poradit s dalšími nápady agentury. V rámci „detekce“ má uživatel rozeznat dospělého člověka. V rámci „rozpoznání“ má uživatel poznat, že jsou v blízkosti cíle, které se chovají tak, že by tomu měl věnovat pozornost. A konečně v rámci „identifikace“ má uživatel mít jasno v tom, že je v blízkosti cíl, který představuje okamžitou hrozbu, protože je například vyzbrojen RPG.

Zmenšování a zlevňování je v současnosti v ozbrojených silách trend. Díky vyspělým technologiím mohou být vojáci lépe vybavováni přístroji a aplikacemi, které jim poskytují informační nadvládu. A navíc, podobné výzkumné projekty se mohou ukázat jako velice dobrý tah, protože se dají prodat nejenom armádám, ale téměř okamžitě uplatnit i v komerční sféře.

Handheld and tablet devices are all the rage in military circles these days. Special Operations Command is building an app suite compatible with Android phones. In March, the Army launched an app-building contest, leading to everything from physical-fitness trainers to portals for learning how violent a particular area is. At the Army’s big D.C. annual conference, contractors lined up to show how good their cartography apps are. All this looks toward the day when tablets and smartphones are standard issue for troops.

O různých aplikacích pro iPhone a iPod jsem již psal. Dalším příkladem výše uvedeného trendu může být výrobek maďarské firmy BattleTac, která přišla s aplikací nazvanou Layar připomínající známý „Blue Force Tracker“. Díky Layaru stačí připevnit například iPhone, či zařízení vybavené operačním systémem Android na zbraň a „namířit“ na nějaký cíl. Zařízení okamžitě ukáže, jestli jde o přítele, či nepřítele. Na displeji je také vidět například velitelství apod.

Your position will be also reported while you are using Layar. Only positions with accuracy better than 100 m are accepted, so if you have no GPS signal, your pos won’t be reported. Upload of your position and download of position of your buddies will occur in every 5 minutes, or if you have moved more than 100 m. (These numbers are limitations of Layar, they will be better in Layar version 4.) If you want to force the position update, go to the settings by touching the gear icon and select ‚done‘ without changing the settings.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře