fbpx

Slovenské problémy a nádeje

Slovenský ministr Ĺubomír Galko (vlevo) s generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rasmussenem (20. září 2010); Foto NATO

Keď bola vlani v júni na Slovensku zvolená nová vláda pod vedením Ivety Radičovej, pridelenie rezortu obrany zostávalo visieť vo vzduchoprázdne. Zo štyroch parlamentných strán tvoriacich vládnu koalíciu mali iba dve (SDKÚ-DS a KDH) skúsenosti s vedením ministerstva obrany a zvyšné dve (SaS a MOST-Híd) vôbec žiadne. Ministrom obrany sa napokon stal Ľubomír Galko, podpredseda Slobody a Solidarity, ktorého kvalifikácia spočívala viac na jeho manažérskych schopnostiach ako na odbornej spôsobilosti. Ja osobne som sa obával ďalšieho „nemastného-neslaného“ ministra.

Od nástupu na pozíciu ministra obrany sa ale Galko prejavil ako schopný človek, ktorý začal takpovediac „od podlahy“ – s rozsiahlym auditom ministerstva. Ten odhalil niekoľko neefektívnych zmlúv, ktoré značne odčerpávali financie ministerstva. Ale toto bolo možné očakávať vzhľadom na fakt, že odchádzajúci minister obrany Jaroslav Baška podpísal niektoré zmluvy tesne pred parlamentnými voľbami alebo tesne po nich. Jedna z týchto zmlúv sa týkala najmä modernizácie vrtuľníkov Mi-17 a ex-minister Baška obhajoval toto rozhodnutie skutočnosťou, že:

Slovensko podľa neho nemalo peniaze na nákup nových vrtuľníkov, stroje však potrebuje, keďže to vyplýva z medzinárodných záväzkov.

Doposiaľ najväčší problém sa pred ministrom Galkom objavil v posledných dňoch po správe Franka Bolanda.

„Potrebujete viac peňazí. Keď vás Aliancia prijala v roku 2004, tak ste súhlasili, s vyčlenením 2 percent HDP na obranu. To sa potom zmenilo na 1,6 percenta. Tento záväzok takisto nebol naplnený a klesol na 1,5 percenta. A teraz visia výdavky na obranu niekde na jednom percente, čo je veľmi málo,“ konštatoval riaditeľ obranného plánovania NATO Frank Boland s tým, že v problémoch sa rezort ocitol najmä po škrtoch od roku 2007.

Písať o slovnej prestrelke kedy poslanci SMER-SD na pôde parlamentu označili rozhodnutie Ľubomíra Galka vybrať si v týchto dňoch dovolenku za „hlbokú neúctu voči prezidentovi, poslancom a vojakom“ by bolo plytvaním času.

Pritom činnosť ozbrojených síl, hoci nedosahuje efektivitou hviezdnych výšin, je viac než dobrá. Pri akútnom nedostatku financií sa slovenskí vojaci podieľajú na spoločnom výcviku s príslušníkmi US Army. Tu sa jedná najmä o spoločné aktivity vojenskej polície, ženistov a špeciálnych síl. Práve tieto tri špecializácie ponúkajú širokú možnosť uplatnenia pre príslušníkov OSSR v zahraničných misiách a najmä v misii ISAF v Afganistane. To, ale bude možné iba ak vláda vyrieši problém financovania ministerstva a armády a následne, ak Biela kniha (na Slovensku nazvaná – Strategické hodnotenie obrany) poukáže týmto smerom ako najvhodnejším spôsobom nasadenia síl OSSR v zahraničí.

6 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Klingy
    17. 2. 2011, 13:44

    Ono ten problem ktory sa teraz dostal na povrch je vlastne len dosledkom vyvoja ozbrojenych sil po rozdeleni – obrovske prostriedky sa vyhadzovali resp. davali v prospeh DMD holdingu na vyvoj zbranovich systemov ktore neboli nikdy zavedene alebo zavedene v ozbrojenych silach v obmedzenom mnozstve… A potom neboli prostriedky na modernizaciu… Vyvyjali sme aligatora vo chvili ked bol vyvijany jeho konstrukcia bola zastarana… T72 moderna, RM modular absolutne nezmyselny projekt a pre potreby OSSR absolutne nepouzitelny….
    MOKYS ktory pokial viem stale neabsolvovoval vojskove skusky resp. ich nesplnil… A stare dobre akvizicie 3x modernizacia VZ 58… AW50 za 800 000 SKK a naboje S&B 750SKK potom s toho vypliva ze armada nema peniaze lebo boli rozkaradnute a s toho vypliva ze sa nemoze modernizovat… Nehovoriac o schopnostiach jednotlivych vysokych dostojnikov OS SR….

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    17. 2. 2011, 22:16

    No, nedá se zapřít, že vaši političtí šíbři včetně některých ,,důstojníků“ maji stejný původ jako ti naši. Stejná pravlast, školy i původ. Se stejnými důsledky. Bohužel.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    18. 2. 2011, 20:27

    „Nám zbyli jenom ti Slováci, abychom s nimi hráli toho betla.“ – Včetně těch naturalizovaných ve funkcích vysokých důstojníků.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Roman
    19. 2. 2011, 0:34

    No válku s nimi opravdu vést nemůžeme :o) Naše velení je tak ze 3/5 slovenské :o)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    bludnybalvan
    19. 2. 2011, 9:13

    To só ty sdílené schopnosti. To by měli chlapci z bílé knihy uvést do teho jejich dokumentu, že už máme společné velení.

    REPLY

Nejnovější komentáře