fbpx

Kaddáfího hrana

Před několika týdny jsem psal o demografii, Severní Africe a Blízkém východu a revolucích. Mezitím padl Husní Mubarak, Egypt kontrolují vojáci a nepokoje se rozšířily do dalších zemí – Jemenu, Bahrajnu a nyní i do Libye. Proti demonstrantům, kteří protestují proti Muamaru Kaddáfímu, vládnoucímu pouštní zemi od roku 1969 zasáhly v Bengází bezpečnostní složky a při potyčkách zahynulo nejméně 200 lidí.  Naopak v Tripolisu vyrazili do ulic Kaddáfího příznivci. Násilí vlády je takové, že se proti němu postavili i duchovní.

Against this backdrop of violence, opposition groups said some 50 Libyan Muslim leaders have urged security forces to stop killing civilians. „This is an urgent appeal from religious scholars, intellectuals, and clan elders from Tripoli, Bani Walid, Zintan, Jadu, Msalata, Misrata, Zawiah, and other towns and villages of the western area,“ the appeal, signed by the group of leaders, stated. „We appeal to every Muslim, within the regime or assisting it in any way, to recognise that the killing of innocent human beings is forbidden by our Creator and by His beloved prophet of compassion, peace be upon him … Do not kill your brothers and sisters. Stop the massacre now!“

Jestli přežije Kaddáfího režim i tohle, nebude to nadlouho. Jak už jsem psal posledně, vlády padají snadno, ale hůře se v okamžicích nadějí vytvářejí a udržují. Otřesy, které Severní Afrika a Blízký východ zažívá, jsou unikátní svou rozsáhlostí. V tomto ohledu se dají připodobnit k roku 1989 ve Střední a Východní Evropě. Ale jenom v tomto. Chudoba, vnitřní nestabilita a hlavně chudí sousedé nejsou velkým příslibem „nového úsvitu“ na Středním východě. Pokud se budou naplňovat obavy, které mají, zatím především jižní země Evropské unie, jenom těžko se ubráníme budování „Fortress Europe“. A jak je známo z historie, pevnosti možná nějakou dobu odolávají, ale pak stejně padnou.

Co bude se Středním východem? Měl bych asi tyto revoluce vítat, ale spíše mám obavy. Zatím není velký důvod k plesání. Konkrétně mně znervózňuje, co bude s Irákem, který je také jednou ze zemí ohroženou otřesy. Americký ministr obrany Robert Gates se nechal slyšet, že Irák bude mít bezpečnostní problémy, až se většina Američanů letos stáhne.

„The truth of the matter is, the Iraqis are going to have some problems that they’re going to have to deal with if we are not there in some numbers,“ he said, warning „they won’t be able to protect their own airspace,“ will face intelligence challenges and „have problems with logistics and maintenance.“ „But it’s their country. It’s a sovereign country,“ he said. „And we will abide by the agreement, unless the Iraqis ask us to have additional people there.“

Napadá mě jeden stabilizační prvek, i když mu moc šancí nedávám – Turecko, které se po hořkých zkušenostech s Evropskou unií začíná orientovat do tradičních oblastí. Ale jestli i nadále porostou ceny potravin, což je jeden z důvodů současných nepokojů, pak si těžko poradí Turecko, či Evropská unie. A to ani kdybychom táhli za jeden provaz.

11 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

11 Comments

  • Profilový obrázek
    Roman
    20. 2. 2011, 23:22

    Tak Evropská unie si neporadila nikdy s ničím a už vůbec ne v zahraniční politice :o(

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    21. 2. 2011, 12:36

    Jediný stabilizační prostředek,který v revolucích zasažených arabských zemích existuje je armáda.A nebudme evropsky naivní,že armáda poté co získá moc vyhlásí demokratické volby.Pokud nějaké volby budou,tak budou armádou plně kontrolovány a ovlivněny.Jediné co ze současné situace může vzniknout,jsou další diktátoři,kteří jen nahradí své předchůdce.Otázkou je jestli nový diktátoři,budou spolupracovat se západem či nikoli.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    21. 2. 2011, 12:51

    Lepší armádou dosazený prozápadní diktátor (viz. Mubarak) než demokraticky zvolení islamisté (viz. Hamas).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    21. 2. 2011, 22:39

    Zajímavý postřeh (zejména ruhý odstavec) italského ministra zahraničí:

    Italy, which has the closest business links with Libya among EU countries, appeared to be sending out contradictory messages with Foreign Minister Franco Frattini saying the EU should not „interfere“ in Libya. „We should not give the wrong impression of wanting to interfere, of wanting to export our democracy. We have to help, we have to support the peaceful reconciliation,“ he said.

    However, he suggested that Italy would not stand by and watch if reports of a self-proclaimed Islamic Emirate in Benghazi turned out to be true. „Would you imagine having an Islamic Emirate on the borders of Europe? This would be a really serious threat,“ Frattini said.

    ( http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14856872,00.html )

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    21. 2. 2011, 22:57

    ad. Dušan Rovenský, ale ona už Libye je islámský stát a Qazzáfí agresivně propaguje své pojetí islámu, byť ne již tolik jako dříve, tak proč se tolik bát nového zřízení? Obecně se domnívám, že hrozba fundamentalistických států v severní Africe je menší než se domníváme, obecně platí, že dá-li se prostor svobodným a otevřeným volbám mají fundamentalistické strany spíše menší zisky protože jejich rétorika nepřitahuje tolik lidí. Navíc většinou funguje alespoň částečný de-radikalizačí efekt možnosti svobodné participace a dosahování politických cílů nenásilnou cestou.

    REPLY

Nejnovější komentáře