fbpx

Když o ničem neví ani šéf CIA

Už mnoho let nikdo nepochybuje o tom, že „významný“ zpravodajský zdroj popisující program zbraní hromadného ničení Saddáma Husajna byl lhář, který uměl dobře vyhledávat na internetu. O to překvapivější je, co se rozpoutalo poté, když britský list The Guardian odhalil identitu tohoto iráckého „zběha“, který pracoval pro Němce a jejich prostřednictvím i pro Američany. Byl to právě Rafíd Ahmad Alwan Džanabi alias Curveball, který dodal klíčové informace o iráckých biologických zbraních, díky nimž se snáze rozjela válka.

Colin Powell okamžitě požádal Ústřední zpravodajskou službu (CIA) a Pentagon o vyšetření toho, jak je možné, že z něj udělali pitomce, když mu dodali nepravé informace a nechali jej, aby je přednesl v přímém přenosu do celého světa v Radě bezpečnosti OSN.

Powell said that the CIA and DIA should face questions about why they failed to sound the alarm about Janabi. He demanded to know why it had not been made clear to him that Curveball was totally unreliable before false information was put into the key intelligence assessment, or NIE, put before Congress, into the president’s state of the union address two months before the war and into his own speech to the UN.

S o něco více zarážejícím prohlášením přišel bývalý šéf CIA George Tenet, že se o pochybnostech o hodnotě Curveballa dozvěděl „zatraceně pozdě“ (v roce 2005) a že pochybná informace o zbraních hromadného ničení „nikdy neměla být představena“ Kongresu, prezidentovi, OSN a světu. Tenetova slova přišla divná i bývalému německému ministrovi zahraničí Joschkovi Fischerovi:

Asked by the Guardian whether Tenet’s claims were plausible, Fischer said: „No. I don’t think so.“ Fischer said the BND realised some time before the war that Curveball was not a watertight source, and passed on his testimony to the CIA with warnings attached. „Our position was always: [Curveball] might be right, but he might not be right. He could be a liar but he could be telling the truth,“ said Fischer at a press conference in Berlin to promote his memoir about the Iraq war.

Jako poslední se ke Curveballovi vyjádřil bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Existovala prý řada důvodů, proč svrhnout Saddáma Husajna, ale zpravodajské informace o zbraních hromadného ničení – které se nyní ukázaly jako podvrh – byly tím hlavním.

„No question it was the big one,“ he said. Asked if the United States would not have invaded if the administration hadn’t believed Iraq had the weapons of mass destruction, Rumsfeld said: „I think that’s probably right.“ He criticized the source known as „Curveball“ — an Iraqi defector who admitted his claims that Iraq possessed WMDs were false — but stopped short of condemning the U.S. intelligence community.

Vysvětlit se dá téměř cokoli. Každopádně všichni dluží velkou omluvu Colinu Powellovi, že jej v tom nechali vykoupat. A Colin Powell by si měl dát pohlavek za to, že na to skočil. I když, nyní se snadno všechno hodnotí.

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Schneider
    21. 2. 2011, 16:51

    Ono je to ještě horší. Zdá se téměř jisté, že všechny tři vymyšlené záminky k útoku na Irák („pražská schůzka“ Atty s iráckým rezidentem, irácké jaderné akviziční snahy v Nigeru /Plamegate/, WMD v Iráku) pochází z dílny podvodníka Šalabího, který nepříliš bystré, o to však silnější americké hochy navedl do Iráku, aby mu tam proklestili cestu na vrchol. Harry Jelínek bledne závistí, co se Šalabímu podařilo. Nakonec se zjistilo, že si telefonuje s Teheránem. Pozornost zpravodajců celého světa se upírá jedním směrem, zda zazní alespoň jadrné zaklení, jež by mohlo být příznakem prozření. A taky zda zazní omluva Colinu Powellovi za „nejhorší den v jeho životě“. – Celý problém se nazývá „umění přijímat špatné zprávy“ (a odlišovat je od hysterických). Šéf zpravodajské služby, který exekutivě dodává jí milá a podpůrná stanoviska, by měl být degradován a bez výsluhy propuštěn. (Kompromitujících materiálů na členy vlády má jistě dost, aby si mohl dovolit říkat jim nepříjemné věci. A jestli ta kompra nemá, nemá tam ani co dělat.)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    21. 2. 2011, 22:48

    Svádět tažení do Iráku na Curveball jsou dle mého názoru lhaním si do kapsy. To rozhodně nebyla intelligence-led policy. Naopak funkcionáři dlouhodobě a opakovaně tlačili na představitele CIA, aby její analýzy byly v souladu s jejich představami, dokonce zakládaly paralelní analytické organizace jako formu nátlaku na CIA. To, že plány (včetně Rumsfeldových úprav) na invazi do Iráku byly připraveny daleko dříve než byly zpravodajské informace Američanům předány je známo.

    K tomuto tématu doporučuji
    Michael Fitzgerald, and Richard Ned Lebow, ‘Iraq: The Mother of all Intelligence Failures’ (INS, 21/5 2006).

    a pro vyvážení

    Robert Jervis, ‘Reports, Politics, and Intelligence Failures: the case of Iraq,’ (Journal of Strategic Studies, 29/1 2006)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Schneider
    22. 2. 2011, 0:19

    Snad trochu přesněji: Curveball je zdroj, na jehož „informace“ se jistí „zpravodajci“ odvolávali při brífování Powela. („Prakticky každé slovo teraz pocházelo od Curveballa“, píše o Powellově vystoupení Bob Drogin /Curveball, Banská Bystrica 2008, str. 197/). Tak jsem to myslel. Petr Z. má zajisté pravdu, že to bylo složitější a mnohem dlouhodoběji založené. Curveball se pouze „přihodil“. Je však těžko určit „zdroj“ informací, které byly ve skutečnosti zhmotněnými přáními bushovské exekutivy.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Karel S
    23. 2. 2011, 17:23

    Jen dotaz k tomuto tématu. Je jasné, že v Iráku se nakonec nenašlo tolik ZHN kolik jich „předpokládáno“, ale nemůžeme přeci zcela popřít, že se žádné ZHN nenašli. Tedy pokud nejsou tyto zprávy vyvráceny

    http://www.rozhlas.cz/komentare/portal/_zprava/123942
    http://www.net-mag.cz/letem-svetem/134-danove-objevili-v-iraku-chemicke-zbrane/
    http://www.rozhlas.cz/cro6/internet/_zprava/400412

    a ještě bych přidal zprávu od Senátora Ricka Santoruma a kongresmana Petea Hoekstra z roku 2006, ale nemám k dispozici zdroj.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    KarelS
    23. 2. 2011, 17:26

    Jen dotaz k tomuto tématu. Je jasné, že v Iráku se nakonec nenašlo tolik ZHN kolik jich „předpokládáno“, ale nemůžeme přeci zcela popřít, že se žádné ZHN nenašli. Tedy pokud nejsou tyto zprávy vyvráceny

    http://www.rozhlas.cz/komentare/portal/_zprava/123942
    http://www.net-mag.cz/letem-svetem/134-danove-objevili-v-iraku-chemicke-zbrane/
    http://www.rozhlas.cz/cro6/internet/_zprava/400412

    a ještě bych přidal zprávu od Senátora Ricka Santoruma a kongresmana Petea Hoekstra z roku 2006, ale nemám k dispozici zdroj.

    REPLY

Nejnovější komentáře