fbpx

Kde jste, mocná arabská letectva?

Jako spojenci i Evropané si můžeme směle připustit, že nevíme, jak se postavit k Libyi. Asi není divu, i když to, co se odehrává na druhé straně středozemního bazénu se nás, především Evropanů, dotýká a bude dotýkat ještě více. Síly věrné Muammaru Kaddáfímu dobývají jedno město za druhým. Zatím vyhráno nemají, ale jasně se ukazuje, že bez pomoci povstalci dlouho nepřežijí.

Šéf povstaleckého vedení Mustafá Muhammad Abbúd Džalíl v sobotu tvrdil, že povstalci mají v záloze dost sil, které mohou vrhnout do boje. „Dobrovolníci, kteří teď jsou na frontě, představují méně než 30 procent ze všech lidí, kteří jsou ochotni jít do boje. Naši lidé jsou připraveni a pevně rozhodnuti bojovat proti Kaddáfího silám,“ řekl. Džalíl nicméně vyzval mezinárodní společenství k urychlenému vyhlášení bezletové zóny nad Libyí.

Nejsem si jist právě tím dostatkem sil a zbraní. A totéž se týká i zásob. Kaddáfí už pozval Západ, ať si přijde pro ropu, protože kontroluje terminály. Je to předčasné, ale byť Libye není tím hlavním zdrojem ropy pro Evropu, přesto její ropa je pro některé země velice důležitá. Když sleduji události v Lybii, napadají mě minimálně dvě souvislosti.

Za prvé, jakoby se potvrzovalo, že čím déle trvá rebelie proti autokratovi, na jehož straně zůstala alespoň část armády a zároveň se povstalcům nedostává pomoci zvenku, tím vyšší šance má vládce. Tím nejhorším by v tuto chvíli bylo, kdyby se povstalci navíc mezi sebou pohádali, což se při pokračujících porážkách dá očekávat. A druhý postřeh, dohady o tom, co dělat připomínají šíitské povstání na jihu Iráku v roce 1991 po válce v Perském zálivu. Tak dlouho Západ debatoval, zda se má přijít na pomoc povstalcům, až je Saddám Husajn zmasakroval a opožděné vyhlášení bezletové zóny bylo ne nevýznamné, ale ničemu příliš nepomohlo, protože Husajn šíity v dalších letech zdecimoval (vysoušení mokřin, zatýkání, odmítání dodávek léků a potravin atp.)

V roce 2003 CIA předpokládala, že šíité budou spojenecké vojáky vítat s vlaječkami. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že nevítali, i když tehdy se ještě příliš nepřátelsky neprojevovali. Nicnedělání se nám může vymstít v budoucnu, protože zasetá nedůvěra přetrvává hodně dlouho a pokud Kaddáfí zvítězí, dá se očekávat, že proběhnou krvavé lázně, se kterými si ty Saddámovy zase tolik nezadají.

Udělejte něco, se ovšem řekne snadno. Vše se skrývá ve slově „něco“. Pokud použijeme jeho druhou část, tedy „co“, nikdo moc neví, ale to „ně“ je mocný apel. Vážně, rozhodnout není jednoduché, byť to tak vypadá. Evropané a Američané mají zdroje odčerpané dvěma válkami v posledních deseti letech a ekonomickou krizí, odčerpána je i asi nejdůležitější komodita – vůle. Po zasahování v 90. letech minulého století na různých koutech Zeměkoule a po poslední dekádě není ani příliš divu, že se nikomu příliš nechce do konfliktu s otevřeným koncem a tedy i otevřenými nároky a závazky.

A tak zatím monitorujeme, dokud je co. Názory na to, co by se mělo stát, rezonují od uznání bojovníků proti Kaddáfímu a snahy přimět ostatní, aby šli na pomoc, po tvrzení, že i ustavení bezletové zóny by bylo aktem války. Vše se tedy zatím omezuje na sankce, výhrůžky a manévry. Proč ale obracíme my, i další lidé na planetě neustále oči pouze sami na sebe, tedy na Západ? Liga arabských států se v sobotu sešla v Káhiře a došla k závěru, že Kaddáfího režim ztratil legitimitu a vyzvala OSN k vyhlášení bezletové zóny.

The Arab League vote for a no-fly zone was opposed only by Syria and Algeria, reports from the Cairo meeting said. Nato has previously cited regional support for the idea as a key condition before it could possibly go ahead. The US welcomed the Arab League’s call, saying it strengthened the international pressure on Col Gaddafi and support for the Libyan people. Russia, which wields a veto on the UN Security Council, has expressed serious reservations on the issue.

Proč Liga arabských států jen vyzývá? Proč neudělá něco konkrétního, podobně jako Spojené státy a Evropa v posledních dvaceti letech, když musely, nebo si myslely, že je to správné? Zbraní je na Středním východě skutečně hodně a nákupy stále rostou, takže vyhlášení bezletové zóny a její udržení by pro arabské státy nemusel být problém. Tunisko by mohlo spojeným arabským silám posloužit podobně jako Kuvajt Spojeným státům po válce v Zálivu v roce 1991. A další letouny by mohly startovat z Itálie. Jsem si jist, že v tom by se arabským zemím dostalo podpory.

Nepřijde mi tedy nejhorší, že se jako Evropané a Američané nejsme schopni shodnout na tom, co by se mělo udělat pro alespoň trochu čisté svědomí. Špatné je, že od slov nepřejdou k činům arabské země, které mají vybavení, měly by i podporu a asi i vyšší legitimitu, než bychom měli kdykoli my.

18 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

18 Comments

  • Profilový obrázek
    Pepa
    14. 3. 2011, 13:57

    Chtělo by to dodržovat pravopis dobít lze baterii v autě, ale města se dobývají.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Pepa
    14. 3. 2011, 14:02

    Jinak k článku, otázkou je co bylo impulsem k operaci Iraq Freedom (pravděpodobná existence ZHN – nikdy nenalezených), a co by to bylo v Libyi? A vzhledem k tomu, že se Kaddáfi nepletl do nepokojů v Egyptě ani v Tunisu, Maroku…. težko chtít po arabských státech, aby něco řešily v Libyi.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    14. 3. 2011, 14:42

    Díky za upozornění, moje nepozornost, už je to opraveno.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Lukáš Hergott (Hery)
    14. 3. 2011, 16:27

    co takle slušná propaganda mezi vlastní lid, že se jejich vládci zastanou utlačovaných. Co na tom, že to bude jen pozlátko, ale v současné situaci by to do jejich zemí mohlo přinést větší stabilitu.

    Pokud by liga arabských států zasáhla, mohlo by si spousta režimů zvýšit kredit mezi svým obyvatelstvem a tím utlumit problémy ve vlastních zemích.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    121BAT
    14. 3. 2011, 19:23

    Ad Hery: pokud by arabské země zasáhly v Libyi, riskovali by, že protože žádná z nich není demokratická, a všude je nějaká forma autokratické vlády, že by příště mohlo nějaké země napadnout intervenovat u nich doma. Ustanovil by se tak pro mnohé vládce nepříjemný precedent.
    A ještě k Itálii, zrovna ta je potichu, aby náhodou, až Kadáffí vyhraje k nim nepustil za trest uprchlíky (viz Lampedusa).
    Obecně se ukazuje, že i když má Francie plno řečí (přesněji Sarkozy) a Británie přizvukuje, opět jen USA mají kapacity (možná) jakýkoliv zásah provést.
    Libyjci by si to měli vyřešit sami, jen potom můžou být hrdí, že svobodu dobyli sami a ne s pomocí cizáků. Ti by to jistě neudělali z dobré vůle a zadarmo.

    REPLY

Nejnovější komentáře