fbpx

Předávání, statistika a spekulace o odchodu generála Petraeuse

Velitel sil NATO generál David Petraeus s afghánským prezidentem Hámidem Karzáím (5. listopadu 2008); Foto SSgt Bradley A. Lail, U.S. Air Force

Hámid Karzáí dnes oznámí, které provincie a kdy budou předávány, aby spojenecké jednotky mohly co nejdříve opustit Afghánistán. K tomu je ostatně rád vyzývá, aby si udržel doma alespoň nějakou podporu. Pak to ovšem zase bere zpátky, když se ho spojenci na to začnou dotazovat. Hlavním pravidlem pro tranzici je to, že se spojenecké síly nesmějí vrátit do provincie, kterou jednou opustí. To bude ostatně velký test, protože návrat by zpochybnil vše.

Situace na zemi, z hlediska čísel, není dvakrát dobrá. Za rok 2010 zemřelo nejvíce civilistů za posledních deset let. Šestnáct procent z 2777 mrtvých mají na svědomí spojenecké síly, což je pokles o 26 procent oproti roku 2009. Mimochodem, to je v protikladu k obecné představě, že spojenci mají na svědomí většinu mrtvých afghánských civilistů. Počet zabitých, které má na svědomí Taliban, loni vzrostl z 28 na 55 procent.

And the Taliban’s assassination campaign — which the U.S. warns will return in force in the spring — killed 462 civilians alone, mostly in Helmand Province, where assassinations are up a whopping 588 percent; and Kandahar Province, where they’re up 248 percent.

Velitel spojeneckých sil David Petraeus minulý týden vystoupil v Kongresu a všechny ujišťoval, že posun v Afghánistánu je reálný, ale stále křehký. Mimo jiné řekl, že doporučil prezidentovi, aby schválil navýšení počtu afghánských sil na 352 tisíc a možná až na 378 tisíc.

That’s going to be a costly increase. The Pentagon asked for over $11 billion last year to get the Afghans ready to take over security by 2014. Sustaining an Afghan force of just over 300,000 will cost $6 billion a year; and Afghanistan is a financial ward of the international community. There was no estimate on offer for what 378,000 Afghan soldiers and cops will cost.

Generál Petraeus zklamal ty, kteří očekávali, že alespoň naznačí, kolik vojáků začne v létě stahovat, což před rokem a půl přislíbil prezident Barack Obama. Nedá se ale čekat žádné zásadní stahování, nicméně něco bude muset prezident ukázat. Podle průzkumů totiž většina Američanů netouží po ničem jiném. Už 64 procent obyvatel Spojených států si podle posledního průzkumu myslí, že válku v Afghánistánu nestojí za to vést.

Petraeus argued that a substantial number of American troops will be needed well after this July, while the Afghan government, at the national and local levels, is prodded and encouraged and trained. While the Post-ABC poll found that nearly 80 percent of respondents wanted a „substantial“ withdrawal of troops this summer, Petraeus said many of those who are withdrawn from secure areas may be reassigned within Afghanistan rather than brought back home.

O stahování z Afghánistánu se zatím hovoří velice opatrně, zato se ale objevují informace o tom, že by měl skončit generál Petraeus a spekuluje se o jeho nástupci. Tom Ricks, která má obvykle poměrně slušné informace napsal, že by mohl být nahrazen generálem námořních pěšáků Johnem Allenem.

Allen was the deputy commander of the Marines in Iraq in 2007, as the Anbar Awakening took hold and changed the politics of Iraq. He played a big role in that by meeting with insurgents and other Sunni leaders, often in Jordan and the Gulf states. Generals Petraeus and Mattis are both big fans of Allen. As I understand it, when Petraeus was given the Centcom command, he asked for Allen to be his deputy. As a captain, Allen won the Marines’ Leftwich Trophy, awarded to the best company commander in the Corps each year.

Letos by měl také svůj řad opustit ministr obrany Robert Gates. Pokud odejde i Petraeus, bude to pěkná tečka za několika posledními lety, kdy byli tyto dva muži symbolem změn, které se odehrály v Pentagonu.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře