fbpx

Rebelové a mnoho libyjských „poprvé“

Operace v Libyi vstupuje do třetího týdne. Koalice ochotných s rezolucí OSN v zádech ovládla bez větších překvapení nebe. Jednotky plukovníka Muammara Kaddáfího se sice nezhroutily, ale iniciativu začínají opatrně přebírat jeho odpůrci. Zde si neodpustím menším poznámku, která by spíše patřila do jazykového koutku. Jelikož jsou jazyk a slova, která používáme branou do našeho myšlení (podvědomí) je zajímavé sledovat jak se ten či onen vypořádává s jakýmkoli povstáním. V první větě jsem záměrně použil neutrální slovo „odpůrci“ a mohl jsem použít i „opozice“.

Používané rebel, či vzbouřenec může mít pejorativí nádech, protože je tak označován někdo, kdo se bouří proti řádu a pravidlům, na kterých stojí jakési společenství. A to vždy, možná i většinou, nemusí být správně, byť v případě Libye o správnosti není pochyby. Bourání zavedených pořádků je obvykle v myslích lidí spojeno obavami, protože vždy může přijít ještě něco horšího než to, co je. Rebelové a vzbouřenci nejsou také obvykle početní ani dobře organizovaní, tedy dokud se rebélie nepromění v lidové povstání, onu Maovu všelidovou válku. Rebelům a vzbouřencům se povětšinou nedostává ani větší pomoci z vnějšku, a když už ano, pak je obvykle skrytá (pašování), což má také nádech čehosi proti pravidlům. Zkrátka, za používáním slov rebel, či vzbouřenec může být jistá povýšenost („…ti otrhanci v džungli…“), či dokonce odmítání vzbouřenců. Na druhou stranu slova „opozice“, či „odpůrci“ jsou hyperkorektní a neslaná nemastná až příliš.

Ale zpátky k vývoji na severu Afriky. Útoky výrazně pomáhají „rebelům“, kteří se zřejmě stanou tím, kdo svrhne plukovníka, aniž by musel kdokoli jiný hnout prstem. O tom ale není ještě příliš politicky korektní mluvit. V tuto chvíli báječní muži na létajících strojích dosahují svého cíle, kterým je ochránit civilní obyvatelstvo. A zbytek je jen vedlejší efekt…

NATO se dlouho nemohlo dohodnout kvůli Turkům, až se nakonec dohodlo na kompromisu, takže převezme kontrolu nad operacemi nad Libyí. Němcům to ovšem nevyhovuje a tak stáhli dvě fregaty a posádky AWACSu, aby nemohly být „zneužité“ pro pomoc „vzbouřencům“. Někteří Rusové tvrdí, že letecké útoky selhávají, a že bude muset následovat pozemní operace. Je to ovšem menšinový názor, třeba i proto, že si nevšimli, že pozemní operace už vlastně začala. Třeba bývalý britský ministr obrany Sir Malcolm Rifkind má zcela v intencích britské tradice jasno – „povstalcům“ jsme pomohli, teď je vyzbrojme a bude pokoj.

ABC vypočítali, že americká intervence v Libyi už stála stovky milionů dolarů a stále stoupá.

U.S. and U.K. ships and submarines in the Mediterranean have unleashed at least 161 Tomahawk cruise missiles from their arsenals to the tune of $225 million, the Pentagon said. U.S. warplanes have dropped dozens of bombs with price-tags of tens of thousands of dollars apiece. A downed Air Force F-15 fighter jet will cost more than $30 million to replace. The 3 B2 stealth bombers that flew from Missouri to Libya and back on Sunday each cost an estimated $80,000 per hour to operate.

Pentagon zatím pokrývá zvýšené náklady ze svého, ale předpokládá se, že požádá o navýšení rozpočtu. Podle odhadu Center for Strategic and Budgetary Assessments vynucování bezletové zóny stojí jen Spojené státy 30 až 100 milionů dolarů. Kolik to stojí Francii?

V případě operace v Libyi se už nyní dá hovořit o řadě novinek. Americkou leteckou kampaň poprvé vede žena generálka Margaret Woodwardová. Jedenatřicetiletá Britka Helena Seymourová je zase první ženou, která letěla na Typhoonu do války.

Mimochodem, Typhoon si odbyl nad Libyí svou bojovou premiéru. A není jediný. Akce se účastní i nově upravená ponorka USS Florida, ze které byly odpalovány Tomahawky. Poprvé byly v akci použity Tomahawky Block IV (TLAM-E), které mají datalink, takže je možné za letu měnit cíl. Premiéru si odbyl i letoun EA-18G Growler. Na francouzských Rafalech se také údajně objevilo nové zařízení. Areos od firmy Thales pořizuje fotografie pozemních cílů ve vysoké kvalitě ve dne i v noci a zasílá je na velitelství. A konečně, námořní pěšáci poprvé použili heliem naplněné balóny, díky kterým mohou komunikovat s AV-8B Harriery, které jsou mimo dosah lodních vysílaček.

Normally, the ship would have to pass messages to a nearby E-3 AWACS jet that would then send those messages along to the Harriers. However, the helium balloon-based Lofted Communications System carried aboard the Kearsarge fills that role without leaving the Marines reliant on an AWACS. Here’s how it works; depending on how far the Marines need to send messages, they send up a tethered or untethered balloon carrying a communications relay device capable of passing radio messages and encrypted information hundreds of miles to the Harriers. All of this saves a ton of cash and keeps the dozens of airmen aboard an AWACS out of harm’s way, or frees them up to fly other missions.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    civil
    30. 3. 2011, 16:24

    Osobně nejsem nijak přesvědčený o tom,že Kaddáfí i přes letecké útoky bude brzy poražen.Rebelové v posledních dnech sice postoupili na západ,ale dnes opět z médií čtu,že Kaddáfí postupuje na východ a zintenzivnil obléhání města Misuráta.Takže taková přetahovaná na půl cesty mezi Tripolisem(Kaddáfí)a Benghází(povstalci).Můj názor je,že Kaddáfí byl západem opět podceněn(stejně jako v minulosti)a rebelové(stále se neví kdo to vůbec je?)přeceněni.Západ se domníval,že letecké útoky postačí stejně jako v Afghánistánu v roce 2001,ale libyjští rebelové nejsou Severní aliance.Naopak se ukazuje,že čas je na straně Kaddáfího(britská armáda přiznala,že jí budou chybět piloti pokud operace bude delšího rázu)a dodávky zbraní rebelům v krátkodobém horizontu situaci také nespasí(povstalci jsou ve většině civilové,menší část jsou vojenští dezertéři).Suma sumárum,západ si opět zadělal na dlouhodobý konflikt na který nemá z dlouhodobého hlediska vojenské kapacity a ani podporu veřejnosti.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    31. 3. 2011, 10:38

    Kaddáfí,čerpáno z veřejných zdrojů.V roce 1969 mezi organizátory nekrvavého převratu v Libyi(sesazení krále).1970 vynutil si zrušení americké(Tripolis)a britské(Tobruk)vojenské základny.Vyhnal na 20 tisíc Italů.Znárodnění ropného průmyslu.Podpora vojenských převratů v Egyptě a Súdánu.Válka s Egyptem a Čadem.Podpora mezinárodního terorismu a vývoj ZHN.Bombardování Libye letouny USA,přerušení diplomatických vztahů.Sbližování se západem po roce 2001.
    Během jeho vlády stoupla gramotnost z 10% na 88%.V době kdy přebíral vládu,patřila Libye k nejchudším zemím světa,dnes má nejnižší podíl obyvatel žijících v chudobě z celé Afriky.Průměrný věk dožití je dnes nejvyšší na kontinentě(vyšší než v ČR)Veřejný dluh je druhý nejnižší na světě.Vytvořil z ničeho sít zdravotnických zařízení po celé zemi(obrovské snížení kojenecké úmrtnosti).

    REPLY

Nejnovější komentáře