fbpx

Chybějících-nechybějících 11 slov

Na počátku června byly po čtyřiceti letech odtajněny celé Pentagon Papers. Části těchto materiálů týkajících se Vietnamské války vynesl Daiel Ellsberg a na pokračování je v roce 1971 otiskoval list The New York Times. Ellsberg, který chtěl vynešením materiálů zastavit Vietnamskou válku, byl poté obžalován. Osvobozen byl v roce 1973, tedy na sklonku Vietnamské války.

When Mr. Ellsberg first leaked the study, he had to take it volume by volume out of a safe in his office and ferry it to a small advertising company owned by the girlfriend of a colleague who had a Xerox machine. Page by page, they copied it in all-night sessions.

Pentagon Papers vznikaly v úřadu ministra obrany Roberta McNamary. Ten si v roce 1966 objednal studii s názvem United States-Vietnam Relations, 1945-1967, která se později proslavila pod názvem Pentagon Papers. Materiál připravovala v utajení skupina expertů vedená analytikem Lesliem H. Gelbem (tehdy mu bylo 29). Pracovalo na něm celkem 36 lidí, včetně Ellsberga. Analytici vytvořili úctyhodné dílo, které se nachází ve 48 krabicích.

Analysts individually compiled papers and assembled 15 collections of documents. In the end the main body of the study—the portion leaked—was arranged in 43 volumes comprising 4,000 pages of narrative and 3,000 pages of documents. The four “Diplomatic Volumes,” which were written (and released) separately, added another 800 pages.

Se zveřejněným materiálem se pojí jeden velký otazník a zároveň příběh pro konspirátory. Cenzoři chtěli údajně v odtajňovaném materiálu začernit 11 slov. Na poslední chvíli se rozhodli, že tak neučiní, aby zbytečně na onu pasáž neupozorňovali. Organizace The National Security Archive nyní přišla s 11 možnostmi, kde se na více než sedmi tisíci stránkách může oněch 11 slov nalézt a proč měla být začerněna.

  1. Zvažované svržení prezidenta Diema v roce 1963. Jedná se o větu “The first view was primarily supported by the military and the CIA both in Washington and in Saigon”, který by mohla naznačovat, že CIA a ozbrojené síly se snažily bránit Diemův režim a začernění mělo zajistit, že se o této úzké spolupráci nikdo nedozví.
  2. Zakrytí existence jiného dokumentu. V takovém případě by se jednalo o větu “The ‘Initial Report of CAS Group Findings in SVN,’ dated 10 February 1964 began by acknowledging that the group activities had been temporarily disrupted by the Khanh coup.”
  3. Tajné letecké útoky na Severní Vietnam. Kandidátem je věta “The proposed ‘Elements of a Policy That Does Not Include a Congressional Resolution’ consisted largely of an elaboration of covert measures that were already either approved or nearing approval. This included RECCE-STRIKE and T-28 operations all over Laos and small-scale RECCE STRIKE Operations in North Vietnam after appropriate provocation.” Zajímavá je v tom, že naznačuje, že k leteckým útokům na Severní Vietnam docházelo dříve, než se vědělo a zároveň, že administrativa věřila, že je může nařídit bez schválení Kongresem.
  4. Obava z vyzrazení zařízení Národní bezpečnostní agentury (NSA). Kandidátem by byla část věty popisující, že sbor náčelníků štábů nařídil tichomořským velitelům, aby vytvořili operační plány “covering a two destroyer Patrol Group with on-line Crypto RATT and Star Shell illumination capabilities.”
  5. Operace v Kambodži. Admirál Grant Sharp popisoval problémy, které působí útočiště Severovietnamců v Kambodži a poznamenal, že „“it is understood that a Joint State, Defense and CIA committee is considering this problem.” Vymazání těchto slov by zabránilo tomu, aby se veřejnost dozvěděla, odkdy se plánovala invaze do Kambodži.
  6. Bombardování nádrží v Severním Vietnamu. V souvislosti s leteckou kampaní v roce 1965 analytici uvádějí: “Of 91 known locks and dams in NVN, only 8 targeted as significant to inland waterways, flood control, or irrigation.” Existuje podezření, že Spojené státy útočily na vodní zařízení, aby zhoršily záplavy v Severním Vietnamu, což americká vláda mnohokrát odmítla.
  7. Bombardování Severního Vietnamu pod taktovkou CIA ve zprávě z roku 1966. Kandidátem by byla věta “The March CIA report, with its obvious bid to turn ROLLING THUNDER into a punitive bombing campaign and its nearly obvious promise of real payoff . . .”
  8. Vysoce postavený zběh poskytoval informace CIA v roce 1968. Pasáž v materiálech z doby ofenzívy Tet v roce 1968 hovoří o tom, že informace o sovětské a čínské pomoci Severovietnamcům “was based on the report of a high-level defector and concluded with a disturbing estimate of how the Soviets would react to the closing of Haiphong harbor.” Začernění jedenácti slov by mělo zakrýt informace o práci a zdrojích CIA. Proč ale v roce 2011?
  9. První schválení leteckých úderů. Kandidátem by byla věta “In the midst of the crisis General Westmoreland obtained his first authority to use U.S. forces for combat within South Vietnam. Arguing that the VC might go for a spectacular victory during the disorders, he asked for and obtained authority to use U.S. jet aircraft in a strike role.” Jde o zajímavou informaci ukazující na to, že ke změně pravidel pro americké nasazení v Jižním Vietnamu došlo už v lednu 1965.
  10. Role CIA při podpoře Diema v roce 1955. Agentura dodnes popírá, že by podporovala Diema, byť jeden z kabelogramů ministerstva zahraničí z oné doby uvádí, že “Through Colonel Lansdale’s group and the CAS, I am canvassing attitude of sect leaders and genuineness of their alleged threats.”
  11. Snaha zakrýt informaci, že byly „napíchnuté“ telefony sovětských představitelů. V materiálu se objevuje zmínka o tom, že “at 9:30 a.m. today according to a telephone intercept Kosygin called Brezhnev and said [there was] a great possibility of achieving the aim.” Není však příliš pravděpodobné, že toto by byla ta informace, kterou by se dnes snažil někdo skrývat.
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře