fbpx

Robot, který přistává sám

Příští rok proběhnou ve Francii námořní testy bezpilotního Boeingu H-6U Little Bird. Na tom by nebylo nic zas až tak zvláštního, kdyby tento malý vrtulník nepřistával sám. Jedná se o projekt firem DCSN a Thales, jehož další testování již schválil francouzský úřad pro obranné akvizice.

Tento bezpilotní stroj dokázal v rámci zkoušek v červnu a červenci ve Spojených státech sám přistát na pohybující se přívěs. Příští rok mají testy pokračovat na francouzské válečné lodi. Cílem je vyvinout stroj, který bude schopen samostatně přistávat na palubě válečných lidí na volném moři i při špatném počasí. Bezpilotní vrtulník musí absolvovat vzlety a přistávání za zhoršených podmínek.

This automatic system for take-off, landing and deck-landing of UAVs is the fruit of the joint expertise of Thales and DCNS. Thales is responsible for the positioning system and its interface with the UAV system, the supply of a UAV demonstrator system and slaving of the flight path along a trajectory. DCNS is responsible for predicting the vessel motions, the harpoon system as well as the interface and integration with the vessel. The D2AD automatic deck-landing system constitutes a key stage in the run-up to the use of UAV rotorcraft by naval forces, for operations over land and sea.

Mohlo by se zdát, že přistání robotů na lodích jsou poměrně snadnou záležitostí. Opak je pravdou. Je poměrně jednoduché z lodi odstartovat, ale je velice složité na ní přistát. Důvodem je to, že se pohybuje do třech směrů a to zvláště na neklidném moři.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře