fbpx

Afghánské statistiky – zlepšení, zhoršení?

Jak je známo, se statistikami se dá různě hrát, dají se různě interpretovat a obvykle tak každý činí, aby podpořil své vidění dané problematiky. Stejně tomu bude i se zatím posledním materiálem vypracovaným Congressional Research Service s názvem Afghanistan Casualties: Military Forces and Civilians. Z něj mimo jiné vyplývá, že byť se rok 2011 z pohledu průběžných zpráv mohl zdát jako doposud nejhorší, nemusí tomu tak být. Zdůrazňuji slovo „nemusí“, protože data jsou k říjnu, respektive k polovině listopadu letošního roku.

Od října 2001 do 16. listopadu 2011 zahynulo při nepřátelských útocích podle Congressional Research Service 1452 amerických vojáků a dalších 14 837 bylo zraněno. Dalších 374 zahynulo při jiných než bojových incidentech. Tato data zahrnují oběti nejenom z Afghánistánu, ale i Pákistánu, Uzbekistánu, Guantánáma, Džibuti, Eritreje, Etiopie, Jordánska, Keni, Kyrgyzstánu, Filipín, Seychel, Súdánu, Tadžikistánu, Turecka a Jemenu. Většina obětí je ovšem svázána s Afghánistánem.

Za stejné období zahynulo i 955 koaličních vojáků. Asi největší pochybnosti z uvedených statistik budou zřejmě vyvolávat počty civilistů, kteří v Afghánistánu při operacích proti extremistům. Často se totiž objevují čísla mnohem vyšší. A hlavně data týkající se civilních afghánských obětí nebyla systematicky sledována do roku 2007.

Because the estimates of Afghan casualties contained in this report are based on varying time periods and have been created using different methodologies, readers should exercise caution when using them and should look to them as guideposts rather than as statements of fact.

Každopádně nejde o závěrečný součet a data se budou ještě měnit jak do konce letošního roku, tak v příštích letech. V současnosti se například plánuje velká ofenzíva ve východě země, která by měla vytlačit Taliban a další povstalecké skupiny z jejich útočišť. Tato operace by měla být dlouhodobá a jejím cílem je snížit počet útoků povstalců, tak jak se to dle statistik podařilo na jihu Afghánistánu. K zásadnímu snížení útoků by mělo dojít do roku 2014, kdy by mělo dojít k postupnému odchodu zahraničních sil ze země.

Isaf statistics published earlier this week showed a 7% drop in insurgent attacks across Afghanistan in the first 10 months of this year compared to the same period last year. The decrease in the Helmand area was 29%. But in the eastern provinces the figures show a 21% rise in attacks, now the most violent area, accounting for 39% of all attacks. The Isaf commander, General John Allen, said the need to confront the sanctuaries in Pakistan was „one of the reasons we are shifting our operations to the east“.

18 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

18 Comments

  • Profilový obrázek
    Šťoural
    5. 12. 2011, 1:59

    Zlepšení,rozhodně zlepšení
    Třeba tady,nějak se to nedostalo do českých mediích ale to je určitě náhoda-čeští novináři jsou přece profíci:

    A suicide bomber blew up a truck full of explosives outside a joint Afghan-NATO combat outpost in eastern Afghanistan on Friday.
    The bomber tried to enter Combat Outpost McClain in Mohammad Agha district of Logar province , said Gen. Ghulam Saki Rooghlawanay, the provincial police chief.

    When the bomber was not allowed onto the base, he drove his vehicle toward a group of buildings that included government offices, a clinic and a youth center and detonated it, Rooghlawanay said.

    „It was a very powerful explosion,“ he said. „It was a semitrailer with explosives.“

    An Afghan carpenter who was working at the base was killed, said Dr. Mohammad Zaref Nayebkhail, health director in the province.

    Eighty-four people were wounded, but most of them were nearby residents who were lightly hurt by shards of glass and other debris, he said. Twelve people were wounded closer to the explosion, including six who were transferred to Kabul for treatment of serious injuries.

    Three Afghan soldiers and two Afghan intelligence employees were among those wounded.

    The explosion damaged a wall of the base, destroyed four houses and nearly demolished a health clinic, youth center and building housing the humanitarian organization CARE International, Nayebkhail said.

    http://www.armytimes.com/news/2011/12/ap-suicide-bomber-strikes-afghan-nato-base-120211/

    Jo a málem bych zapoměl,ve čtvrtek v Logaru unesli 7 pakistánců,stavěli nemocnici.Jedná se o jejich vrácení,ještě se ale neví v kolika dílech.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    5. 12. 2011, 18:20

    http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-15115539
    http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-15733325

    připomíná mi to jedno z Murphyho pravidel boje.
    „Once you have secured an area, don’t forget to tell the enemy“. Myslím že se to dá vztáhnout i na vyhlášení vítězství.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    6. 12. 2011, 6:58

    ad. Stoural, tohle preci neni argument – za prve Logar neni Afghanistan, za druhe jeden utok nevypovida o celkove situaci. RC-E zaznamenava zhorseni, naopak v RC-S a castecne RC-SW se situace zlepsuje. Ono to je stejne jedno, protoze realita v danych oblastech ma jen maly vliv na rozhodovani nahore, ale jen pro poradek, kdyz argumentujeme, tak at to je presne :)

    Co ze statistik beru jako zajimave jsou nizsi ztraty ANSF, i prestoze jsou vice nasazovany. Muze to byt tim, ze v Afghanistanu pusobi vice OMLT a jednotky ANSF tedy mohou fungovat efektivneji? Nebo zde vidite jinou pricinu?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    7. 12. 2011, 0:56

    to Petr Z.
    1)Tirák s 14 tunama výbušniny je ARGUMENT
    2)Kábul a Mazár je Afghanistan? http://www.reuters.com/article/2011/12/06/us-kabul-blast-idUSTRE7B50C320111206
    3)Dost mě překvapuje vaše důvěra v věrohodnost statistik ISAF.
    4)Nižší ztráty ANSF?Do ztrát se počítají i zajatci a dezerce.Těma se ISAF nechlubí.A to pominu že do stavu počítají AWOL.
    5)Výše vlastních ztrát nikdy nebyla měřítkem úspěchu.
    6)Efektivnější ANSF díky OMLT?Nechtějte mě rozesmát.
    Pokoušíme se vycvičit dostihové koně z mezků a oslů.Akorát že dostihový koně jsou drazí,choulostiví a hodí se jen na hipodrom.Do Afghanistánu se prostě víc hodí osli a mezci.
    7)Jiná příčina nižší ztráty ANSF?Třeba dvojí hra s nepřítelem.Zkuste se zeptat někoho z OMLT.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ondrej Rajkovic
    7. 12. 2011, 10:14

    Zde budu muset dát za pravdu Petrovi Z. Aspoň tedy v některých bodech.
    1) Nižší ztráty ANSF – zde mám pocit, že OMLT a POMLT mají sice těžký úkol před sebou a že práce s ANA a ANP není žádná nedělní procházka po parku, ale myslím si, že jejich vliv je znát. Možná to není tím, že by kvalita jednotlivých vojáků/policistů a důstojníků stoupala, ale asi tím, že mentoři jim pomáhají plánovat mise a právě toto je ten důvod proč mají ANSF nižší ztráty v tomto roce. Nechci zde nijak zpochybňovat to, že někteří příslušníci ANA a ANP jsou agenti Talibanu, ale určitě to není ani 100% ani 75% a odvážím se tvrdit, že ani 50%.
    2) Lógar opravdu není Afghánistán – stejně tak ani Kábul, Fajzabád nebo Jalalabád není Afghánistán. Každá provincie, každé město a dovolím si tvrdit, že i každá vesnice je mikrokosmem sama pro sebe a podle toho je potřebné k těm číslům přistupovat. To, že se situace v RC-E zhoršuje neznamená, že se zhoršuje v celém Afghánistánu. A že se zlepšuje v RC-S a RC-SW neznamená, že se zlepšuje v celé krajině.
    3) Jeden útok nevypovídá o situaci – zde bych si dovolil připojit pár poznámek. V sterilním prostŕedí jeden útok opravdu nevypovídá o situaci. Ale je zde potřebné si položit pár otázek – je to jen jeden útok a nebo se v blízké oblasti COP McClain odehrálo víc podobných incidentů? pokud je to jen jeden útok po delší době klidu co je jeho příčinou – přešlap sil ISAF? příchod nových povstaleckých skupin?
    (Pozn. jsem si jistý, že jak Šťoural tak i Petr Z. toto chápou, jen mám pocit, že se zde snažíme přechytračit jeden druhého).

    Závěrem chci jen napsat, že si myslím, že statistiky tohoto typu jsou jen politickou municí a každý velitel na taktické a operační úrovni to ví. Vývoj situace není hodnocen statistikami, ale často pocitem konkrétního velitele/důstojníka, který ve své oblasti působil po delší dobu a má pro ni cit.

    REPLY

Nejnovější komentáře