fbpx

Havarovaný Sentinel byl prý „hacknutý“ Íránci

Někdy v roce 2009 proběhla debata o tom, že Spojené státy operačně v Afghánistánu nasadily bezpilotní letoun RQ-170 Sentinel, který má stealth charakteristiky. Objevily se fotografie, jak pojíždí po kandahárském letišti a pak samozřejmě otázky – k čemu je přesně tento letoun, který má dostup až 15 tisíc metrů, využíván.

Poté vyšlo najevo, že Sentinel byl využit při sledování pákistánského úkrytu, kde byl terorista Usáma bin Ládin. A minulý týden Íránci oznámili, že nalezli havarovaný americký bezpilotní stroj. Zajímavé je, že se již tehdy hovořilo o RQ-170, ale na Západě to nikdo příliš neřešil. Podle informací ISAF letoun plnil misi nad západním Afghánistánem, vymknul se kontrole a odletěl nechtěně do Íránu, kde spadl. V žádném případě nebyl sestřelen. Nicméně používat tento letoun nad Afghánistánem nedává velký smysl, protože povstalci nemají radary, kvůli kterým by mělo smysl používat letoun se stealth charakteristikami.

Nový zájem o tento případ vypukl včera, kdy se ukázalo, že havarovaný Sentinel byl součástí širší operace na sledování Íránu kvůli jeho jadernému a raketovému programu. Tato skutečnost patřila logicky ke střeženým tajemstvím. Proto se údajně uvažovalo o tom, že by byly zbytky letounu buď vyzvednuty, nebo zničeny, ale jakákoli akce byla nakonec zamítnuta, protože by byla příliš riskantní.

Iranian officials have said that the aircraft was detected near the town of Kashmar, 140 miles from the Afghan border, and that it was shot down or crashed because its control systems were hacked by the Iranian military. American officials say that those stories are fanciful, and that the drone was lost because of a malfunction.
Either way, the centerpiece of what had been a covert program is now in the hands of Iranian forces, which may share the captured technology with other countries. There are differing accounts of the extent of the damage to the craft; Iran has not published photographs of the wreckage, though officials have said video of the drone may soon be broadcast on television.

V předchozích větách je zajímavé sdělení, které samozřejmě oficiální místa vehementně popírají, což nepřekáží tomu, aby se o něm na internetu nevedly spekulace. Sentinel prý mohl být zničen tak, že nad ním dokázali převzít kontrolu íránští hackeři. Toto tvrzení podporuje i informace, že před měsícem podobnou věc udělal Hizballáh s jedním z izraelských bezpilotních prostředků.

If true, the Iranians and their allies would have to have figured out how to break into the UAV’s encrypted satellite communications or use some sort of magnetic pulse to fly the planes electronics. Doing so would require “a tremendous leap” in technical ability from 2008, when Iranian-backed insurgents in Iraq where tapping into unsecured video feeds from American drones there, as one source tells DT.

Jistě, jde pouze o spekulace. Může jít stejně tak dobře o náhody a Íránci a další partičky nemají v ruce nic a jenom se snaží upoutat pozornost. Na druhou stranu, pokud by skutečně měli schopnost získat kontrolu nad elektronickými systémy bezpilotních prostředků, nevěstilo by to nic dobrého nejenom pro tyto letouny, ale obecně pro kybernetickou bezpečnost.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře