fbpx

Recenze: Kandahárští lvi

Bradley, R. & Maurer, K. (2011) Lions of Kandahar: The Story of a Fight Against All Odds. New York, NY: Random House. ISBN-10: 0553807579 Pevná vazba: 12.50$

Pokud hledáte informace o pozadí konfliktu v Afghánistánu, vyberte si raději Ghost Wars od Stevea Colla, Not a Good Day to Die Seana Naylora, nebo Jawbraker od Garyho Berntsena a Ralpha Pezzulla. Pokud však hledáte vykreslení intenzivního boje, jak byl vnímán tehdejším americkým kapitánem, příslušníkem Special Forces – jsou Kandahárští lvi knihou pro vás.

The first rounds slammed into the windshield like a jackhammer. I winced, expecting the worst. Luckily, the bullet-resistant glass did its job, otherwise my brains would have been blown all over the truck. Rocket-propelled grenades (RPGs) shot by just feet away, so close I could see the spring-loaded stabilizer fins that can easily shear off men’s heads, arms, legs, and destroy a small vehicle with appalling quickness. We had just arrived at the battlefield.

Rusty Bradley je bývalý praporčík, který byl po úspěšném absolvování Officer Candidate School povýšen do důstojnické hodnosti, a po absolvování výběrového řízení splnil i požadavky kvalifikačního kurzu amerických Special Forces. V knize, Lvi z Kandaháru: příběh boje navzdory všemu (Lions of Kandahar: The Story of a Fight Against All Odds) popisuje události, které se staly během jeho třetího nasazení v Afghánistánu v roce 2006. Vše začalo ihned po příjezdu jeho, respektive jednotky ODA 331 (Operational Detachment Alpha). Vojáci ke svému velkému zklamání zjistili, že podle všeho je situace v zemi mnohem horší, než když ji zhruba před osmi měsíci opustili.

Poté co kanadská jednotka narazila v distriktu Panjwayi na skupinu povstalců a několik jich v tomto střetu zabila, rozhodl kanadský generál, který v tomto období velel silám NATO v jižním Afghánistánu, o provedení rozsáhlé útočné akce. „Medúza“ se stala nejrozsáhlejší operací vedenou silami NATO na území Afghánistánu.

Terén, který silně omezoval možnosti přesunu koaličních sil, byl doslova zaplaven stovkami dobře připravených a překvapivě i dobře řízených povstalců. Velení dvou kanadských posílených praporů brzy zjistilo, že další postup není možný. Za takovýchto podmínek se tři americké ODA pokusily zvrátit situaci a zaujaly terénní dominanty. Jejich role tak plynule přešla z jednotky, jejímž úkolem bylo podporovat Kanaďany do role jednotky podporované. Činnost ODA se stala tou hlavní.

Kniha vypráví příběh tří desítek operátorů, kteří s rozsáhlou podporou koaličního letectva dokázali ovlivnit průběh rozsáhlé bitvy a zvrátili jinak neodvratný negativní výsledek operace. Během několika dní intenzivního boje byly nahlášeny stovky zabitých nepřátel a jedna z oblastí s větší koncentrací nepřátel byla získána zpět pod kontrolu koaličních sil.

Je však nutné poznamenat, že tato operace musela proběhnout pouze kvůli nesourodé strategii koalice po úspěšné invazi v roce 2001. Nevyvážená strategie umožnila Talibanu znovu získat moc a načerpat sílu v oblastech, které pro něj byly historicky důležité.

Přestože již bylo napsáno poměrně mnoho knih o současných událostech v Afghánistánu, tato vyčnívá svým barvitým popisem samotné bitvy. Bitvy o jediný pahorek, který po jeho dobytí umožnil postupnou změnu průběhu jinak neúspěšné Operace Medúza. Bradleyho rukopis je svižný a od první stránky vás vtáhne do příběhu, aby vás propustil až s koncem knihy. Díky zanícenému popisu situace a událostí se coby čtenář brzy ocitnete uprostřed knihy a zuřící bitvy.

Přestože je četba podmanivá, zúžený pohled lehce škodí autorovi v jeho vypravěčské snaze a tak trochu připomíná knihy Richarda Marcinka, ve kterých se svět točí okolo samotného autora. Teprve až knihu dočtete, začnete se ptát, proč se detailní popis věnoval téměř výhradně pouze Bradleymu a opomenul ostatní ODA a obzvláště kanadské jednotky. I když se jedná o osobní vzpomínky tak, jak si je autor major Bradley zapamatoval, určitě existuje styl efektivního vypravěče, který není příliš zúžený.

Pokud by Bradley věnoval více pozornosti ostatním účastníkům, poskytla by kniha vyzrálý a ucelený popis. Koneckonců ODA se taky někdy říká A-tým (A-Team) a bitva byla společným úsilím a ne one man show.

Pokud tedy toužíte po motivujícím popisu bojové akce, popsané v rychlém tempu a uchvacujících detailech až do úrovně týmu a jednotlivce – Lvi z Kandaháru na vás čekají. Pokud hledáte hloubku historických událostí a kvalitní zákulisní informace, zvažte přečtení Ghost Wars Stevea Colla, Jawbreaker Garyho Berentsena a Ralpha Pezzully, nebo Not a Good Day to Die Seana Naylora.

Profilový obrázek
Mr. Green
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře